Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Unity a Unreal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Unity 3D:

+ wieloplatformowość

+ wybór języka C# lub JS

+ darmowy ( licencja )

+ łatwy w obsłudze

+ multum poradników dotyczących Unity 3D

Nie wypowiem się o Unreal Engine, ponieważ nie korzystałem nigdy z tego silnika, a nie chce tutaj nikogo wprowadzać w błąd i mówić coś co nie jest prawdą. Co do ostatniego pytania to wydaję mi się, że Unity 3D jest bardziej optymalne dla słabszych komputerów.

2cf6pe0.jpg

"Hmm jak by to powiedzieć... Moje pierwsze wrażenie o grupie... Nie lubię was..." - Kakashi

Opublikowano

Unreal:

+ c++

+ next-genowa grafika

+ wysokie standardy technologiczne (lepszy aa, lepiej działające efekty hdr'u itp itd)

+ profesjonalni dev. team, który będzie implementował najnowsze technologie, zwiększał wydajność itp

@leszhack zalecam ci zacząć z Unity, a później jak projekt wypali to przerzucić na Unreal'a (nauka c# po opanowaniu c++ to moment). W unity łatwiej jest zrobić grywalny wstęp do projektu, niż w UE.

Trzeba dodać, że start od podstaw w Unity jest o wiele wiele prostszy (teraz wypowiedź pro elo "head codera" jaki to Unreal jest prosty).

mirajane_tag_by_raaims-d4f56kb.png

Komp:

Procesor: i5-4670k , Karta: Asus GTX 780 Ti , Płyta: ASRock H97 Perf. Cooler CPU: Raijintek NEMESIS

Opublikowano

Zgadzam się z kolegą wyżej. Najlepiej na początku zacząć od Unity. Kiedy zrozumiesz już jak działa to wszystko, przesiadka na inny silnik nie będzie trudna, to tylko kwestia przyzwyczajenia, zmiana niektórych nawyków i ewentualne douczenie się pewnych rzeczy. Chociaż pewnie pozostaniesz długo przy Unity, na prawdę wciąga :P.

2cf6pe0.jpg

"Hmm jak by to powiedzieć... Moje pierwsze wrażenie o grupie... Nie lubię was..." - Kakashi

Opublikowano

Nie będę robił nowego tematu i tu się spytam .. W czym lepiej zrobić menu w GUI(skryptować całe GUI) czy UI ?? (Unity)

jak w GUI to jak zrobić żeby przyciski nie zmieniały swojego położenia ?

Polecam ci unity 

na początek lepsze!

­

Like it +

Opublikowano

Unreal:

+ c++

+ next-genowa grafika

+ wysokie standardy technologiczne (lepszy aa, lepiej działające efekty hdr'u itp itd)

+ profesjonalni dev. team, który będzie implementował najnowsze technologie, zwiększał wydajność itp

@leszhack zalecam ci zacząć z Unity, a później jak projekt wypali to przerzucić na Unreal'a (nauka c# po opanowaniu c++ to moment). W unity łatwiej jest zrobić grywalny wstęp do projektu, niż w UE.

Trzeba dodać, że start od podstaw w Unity jest o wiele wiele prostszy (teraz wypowiedź pro elo "head codera" jaki to Unreal jest prosty).

Unity 5 także posiada next-genową grafike. ogólnie co do grafiki to https://www.youtube.com/watch?v=G-zLx5JVMVEi tyle z tematu(wiem jaką ma UE4 i sie równa z tą, oczywiście nie myśl o real-time (bo to nie było real-time)), oczywiście filmików jest pełno i tylko wyguglować Unity 5, Uneral Engine 4 graphics. Nie wiem o co ci chodzi z "profesionalnym dev teamem, który będzie implementował najnowsze technologie,zwiększał wydajność itp". Odbieram to tak jak by unity sie nie rozwijało, a wręcz przeciwnie aktualizacje idą jak burza w przeciwieństwie do wersji z przed roku.Graficznie U5 może sobie konkurować z takim UE4 ale nie wiem jakie ma inne dodatkowe opcje UE4 których nie ma U5 (pewnie c++ przez który wszyscy fapią, bo u5 ma c#) . Przede wszystkim na unity zrobisz calutką,przepiękną gre i możesz na niej spokojnie zarabiać. Przykładem są takie gry jak The Forest, Rust, (O Heartstone nie wspominam bo to od blizzarda xD) . Pewnie o czymś jeszcze nie wspomniałem no ale cóż, tak jak pisałem unreala widziałem tylko na filmikach jak ktoś, a sam nie używałem tego engine. Btw. jaki jest sens robić gre na U5 a jak wypali robić ją od nowa na UE4 ??, zero logiki i stracony czas. Unity wcale nie jest gorsze, a jak ktoś tak myśli to jest w błędzie. Taką reputacje pewnie zrobiła mu ta darmowa licencją  i pełno schit gierek od ludzi którzy sie tym bawili. jednak właśnie ta darmowa licencja to cała magia tego silnika.

Opublikowano

@lizus o dev team chodziło mi, że twórcy UN4 brali udział w wielu AAA grach.

W un4 masz większa kontrolę nad działaniem silnika i ogólnie jest lepiej przystosowany dla doświadczonych teamów i większych produkcji. (ale to działa w obie strony)

Z tego powodu jeżeli wiesz, że odniesiesz sukces lepiej jest projekt przenieść/napisać na tym silniku.

(a co do grafiki, w unity to zależy umiejętności twórcy)

Ja osobiście nie mam nic do Unity, bardzo lubię ten silnik i sam w nim wszystko tworze, ale taka jest rzeczywistość (przynajmniej według mnie).

mirajane_tag_by_raaims-d4f56kb.png

Komp:

Procesor: i5-4670k , Karta: Asus GTX 780 Ti , Płyta: ASRock H97 Perf. Cooler CPU: Raijintek NEMESIS

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Szczerze to żadnen. :D

Obydwa silniki się od siebie różnią.

Jeden oferuję nam C# (I nie tylko) jako język do skryptów, drugi C++.

Dodatkowo Unreal oferuje nam Blueprinty co ułatwia skryptowanie.

Pełna wersja Unreala jest darmowa, możesz również sprzedawać gry do pewnego momentu, kiedy bodajże zysk nie przekroczy 3.000$, było też coś z płatnością 5% od zysku czy jakoś tak.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...