Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Dostosowanie rozmiarów obrazu do warstwy

Jano900

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wklejam w gimpie obrazek np. 500x500 (nie wiem jaki rozmiar i tu problem), a rozmiar całego obrazu to np. 800x600, i nie mogę zapisać bo zostaje białe tło. Odznaczam tło, zespajam warstwy, usuwam nawet tło, ale zawsze po zapisaniu obrazek jest 800x600, po środku obrazek wklejony, a wokół białe tło. Więc jak dostosować rozmiar obrazu do warstwy?

Z góry dzięki za pomoc. 

Opublikowano

Hmm... A może to przeskaluj?

Nie mam jak przeskalować bo nie znam rozmiarów wklejonego obrazka, a nie będę skalował piksel po pikselu. 

Opublikowano

Obrazek pewnie masz na dysku więc wejdź w właściwości pliku, a później w szczegóły. Tam masz szerokość i wysokość.

5719814456868591400331.gif
Opublikowano

Obrazek pewnie masz na dysku więc wejdź w właściwości pliku, a później w szczegóły. Tam masz szerokość i wysokość.

Tyle że z tego obrazka wycinam mniejszy, i dalej nie znam rozmiaru.

Opublikowano

No to jak ten obrazek już wytniesz to wejdź w Plik >> Utwórz >> Ze schowka i tam na belce u góry będziesz miał rozmiar.

5719814456868591400331.gif
Opublikowano

O tą opcje mi chodziło. Nawet nie potrzebowałem znać rozmiaru, bo po prostu wtedy otworzył mi się plik z odpowiednim rozmiarem. Dzięki za pomoc, temat uważam za zamknięty. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...