Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Gość Sil√eR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie ^^

( Nie zamykajcie tego tematu. Tak, wiem, że trochę wyżej jest temat zbiorczy )

Za jakiś czas skończę kilka anime i oprócz tych z sezonu letniego będę chciał także zacząć coś innego ( już jakieś anime skończone ) Prosiłbym, abyście wybrali 1 ( max 2 anime ) z tej listy, którą za chwilę podam i nie podawali żadnego innego od siebie ( no chyba, że będzie Waszym zdaniem naprawdę super. Coś jak Steins;Gate, Angel Beats, FMA:B itp. ale pamiętajcie : 1 sezon, niezbyt długie. Mile widziane jakieś drobne uwagi, ale bez mocnego spoilerowania. 

1. Neon Genesis Evangelion

2. NHK ni Youkoso!

3. Tengen Toppa Gurren Lagann

4. Shinsekai Yori.

5. Phantom: Requiem for the Phantom

Zarys fabuły już +/- znam z opisów 

Z góry duże dzięki :)

PS. Tylko niech mi ktoś spróbuje napisać "Boku no Pico" Zabiję! :D

Opublikowano

1. Główny bohater to irytujący emoś.

2. Bez sensu ruszać animu przed przeczytaniem mangi. Lepiej najpierw wziąć to drugie, bo pokazuje dużo więcej (szczególnie odpałów protagonisty), a dopiero potem ew. obejrzeć dla porównania bajkę.

3. Jak lubisz brak logiki, sensu i napieprzankę nastawioną tylko pod czysty fun, to bierz, bo będzie świetne.

4. Najmocniejszy, najdojrzalszy, najoryginalniejszy, i w ogóle trudno się do czegoś przyczepić, tytuł.

5. O tym nic nie wiem, ale bierz Shinsekai Yori. Najlepsze z tej piątki.

PS. Boku no Pico.

2tiVkFa.png

Shinden jeździ Multiplą

Opublikowano

Jeśli nie masz zamiaru czytac mangi welcome to the nhk to śmiało oglądaj anime, ja nie czytalem mangi, a anime jest bardzo dobre. może manga lepsza, ale mnie na razie na nią nie stać.  Oglądałem jeszcze Phantom requiem for the phantom z tej Twojej listy, powiem tak, to anime jest dla mnie świetne, ale nie podejdzie Ci jak nie lubisz seinenów, mafijnych klimatów. Obejrz sobie przed tym np. black lagoon ;) Phantom requiem for the phantom przez pierwsze kilka odcinkow mnie nudzilo, ale potem pojawiy sie postacie, ktore polubilem i chcialem śledzić, co one knują, że tak powiem. Generalnie pewnie to anime ma jakieś luki fabularne, czy cos, wiadomo, nie jest idealne, ale ja takich nie zauwazylem, wiec nie są pewnie bardzo widoczne. Powiem tak, to anime moze nie jest tak bardzo  skomplikowane jak np. serial experiment lain, ale zmusilo mnie niekiedy, zeby zatrzymac ekran i poukladac to wszystko sobie w glowie, przenanalizowac, spróbować zinterpretowac stan psychologiczny bohaterów, to dla mnie na plus. Ostatnie odcinki są nieco gorsze, ale za to ostatni jest z*******y, a konkretniej zakończenie. Przynajmniej mi się podobało, jest enigmatyczne, może nawet - smutne? Całe to anime zawiera kilka przesłań zyciowych, ale to dostrzeżą tylko spostrzegawczy. Więc generalnie polecam, ale miej na uwadze, ze to jest seinen o tematyce mafijnej, nie musi Ci to oczywiscie przypasc do gustu.

Dołożyłbym do Twojej listy Code Geass, bo oglądałeś Death Note i dales ocene 8, a Code geass jest tka samo fajny, albo nawet lepszy. Główny bohater po prostu z*******y, mam go nawet w ulubionych na malu. Sama historia tez ciekawa, zaiwera dużo zwrotów akcji, nie jest taka prościutka i schematyczna jak w wielu shounenach. W koncu code geass to nie shounen tylko bardziej seinen, chociaż nie wiem, czy to strcite seinen.. Bądź co bądź to anime ma kilku z*******ych bohaterów, zajebistą fabułe i ciekawe zakonczenie, polecam.

Co do reszty anime z Twojej listy to nie ogladalem, ale sam również planuje obejrzeć: Neon genesis evangelion i tengen toppa gurren lagann. Evangeliona dlatego,  ze slyszalem, ze 2 ostatnie odcinki nieźle ryją banie,chce to sprawdzić, no i ogolnie historia ma ponoc mase nawiązań i takich ukrytych smaczków. Jak jest, nie wiem, ale wiem, ze musze to obejrzeć.

Tengen toppa gurren lagann to taki zwykly shounen z ogromną ilością akcji i masą komedii z tego co wiem. Rusze, bo ma wysokie oceny, ale nie ukrywam, jestem sceptycznie do tego nastawiony. 

Polecilbym CI jeszcze: Fate/zero, monster. 

sorry za błędy, pisalem bardzo szybko.

Opublikowano

Shinsekai Yori absolutnie, a tak z pozostałych wymienionych przez Ciebie to jeszcze NHK było spoko, ale tak bardziej na sporadyczne oglądanie, niż na raz całą serię, bo wtedy może przynudzić. :p

Opublikowano

Pamiętam jak chciałem napisać to forum wyłączyli...

no to tak

1. Shinsekai Yori

2. Genshiken series zamiast NHK (radzę zacząć od tego syfiastego anime które oglądaja w tym anime, żeby móc wczuć się w bohaterów :D)

Opublikowano

1. Neon Genesis Evangelion

2. NHK ni Youkoso!

4. Shinsekai Yori.

NGE to klasyka, którą każdy powinien obejrzeć i znać. Bardzo dobra i emocjonująca seria z doskonałą muzyką (z tym, że obecnie są ulepszone filmy kinowe).

NHK też bardzo dobre (napisałem dzisiaj opinię o tej serii).

Shin Sekai Yori to arcydzieło i wyjątkowo oryginalna seria. Nic podobnego nigdy nie widziałem.  Jak oglądać to tylko w wersji BD.

1. Główny bohater to irytujący emoś.

Chwilami irytujący, ale dosyć realistyczny, więc to jego zaleta.

2. Bez sensu ruszać anime przed przeczytaniem mangi. Lepiej najpierw wziąć to drugie, bo pokazuje dużo więcej (szczególnie odpałów protagonisty), a dopiero potem ew. obejrzeć dla porównania anime

Napisałeś dokładnie odwrotnie. Właśnie zawsze najlepiej obejrzeć wpierw anime, a dopiero potem ewentualnie zerknąć do mangi (gry, nowelki) dla porównania.
Opublikowano

NGE to klasyka, którą każdy powinien obejrzeć i znać. Bardzo dobra i emocjonująca seria z doskonałą muzyką (z tym, że obecnie są ulepszone filmy kinowe).

NHK też bardzo dobre (napisałem dzisiaj opinię o tej serii).

Shin Sekai Yori to arcydzieło i wyjątkowo oryginalna seria. Nic podobnego nigdy nie widziałem.  Jak oglądać to tylko w wersji BD.

Chwilami irytujący, ale dosyć realistyczny, więc to jego zaleta.

Napisałeś dokładnie odwrotnie. Właśnie zawsze najlepiej obejrzeć wpierw anime, a dopiero potem ewentualnie zerknąć do mangi (gry, nowelki) dla porównania.

Jeśli ogladamy coś lub czytamy tylko zeby porownac, czy ogladanie lub czytanie będzie lepsze od czytania lub ogladania to kolejnosć jest nieważna. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...