Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak sie skupić i patrzeć na znaki drogowe itp ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziwne. Po prostu bardziej się skup na jeździe, co w tym trudnego, że masz na przykład na skrzyżowaniu skręcić w lewo? 

Opublikowano

Może coś na koncentracje jedz, jakieś ryby czy coś zawsze to ją zwiększą i Ci pomogą. ;) Generalnie próbuj się skupić na jeździe, nie na innych rzeczach.­

­VeIMQWU.png

Opublikowano

Rozluźnij się i pamiętaj, jazda winna jest Ci sprawiać przyjemność, a nie być kolejną udrękom.

Dbmy4Vg.png?1

Opublikowano

może to właśnie dlatego, że jeździsz z instruktorem i za bardzo się nie przejmujesz/skupiasz, jak ja zacząłem sam jeździć to dopiero wtedy zacząłem bardziej zwracać uwagę na znaki, bo nie było już nikogo obok, kto by mnie pilnował

Opublikowano

Musimy jeździć 20 km/h żeby to ogarnąć, chyba że jesteś cyborgiem to możesz jechać 200 km/h i wszystko ogarniesz :D  

Opublikowano

Widocznie za bardzo skupiasz się na tym co jest w pojeździe. Zmiana biegów, kierunkowskazy itd trzeba  włączać automatycznie a nie skupiać się na tym. Ja na jazdach usłyszałem że dużo osób najpierw skupia się na aucie, dopiero gdzieś po 20h jazd z instruktorem zaczynają widzieć co się dzieje na ulicy, zauważają że znaki stoją itd ;D Przede wszystkim skup się na jeździe na niczym więcej. Z czasem zaczniesz również zauważać znaki :) Nie stresuj się bo po to własnie jeździsz z instruktorem aby się nauczyć :P 

Opublikowano

Zakup sobie GPS, który będzie informował o drodze (skrzyżowaniach, Twojej drodze - kiedy skręcić) oraz drogowskazach. Ja akurat jeżdżę taką trasą, gdzie jeździłam przez x lat, więc mam świadomość, gdzie jest dane ograniczenie, gdzie jest dany znak, teren zabudowany, itd., więc jest to ułatwienie, ale też można wpaść, bo ma się "pewność", która czasem może zgubić.

Nie napisałeś czy masz już prawko czy chodzi o kurs. Jeżeli jesteś na kursie, to nie wymagaj od siebie zbyt dużo, ponieważ w mieście na początku jazd jest dość ciężko wszystko oswoić. Musisz uważać na prędkość, pieszych, innych kierowców, słuchać instruktora. Z czasem samo Ci wejdzie do głowy, aby uważać na znaki, przyzwyczaisz się i nie panikuj. Źle skręcisz, nic się nie stanie, nawrócisz. Najważniejsze, abyś pilnował licznika. Jeżeli sporo jeździsz, to raczej nie powinieneś mieć już problemów z patrzeniem na znaki drogowe i skupieniu się z jazdą :P

Zdenerwowanie i stres - to jest najgorsze, co może być u kierowcy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...