Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

FIFA 15 - Zacinanie się gry na partycji E

ChrissPOL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema.

Mam taki problem, ponieważ wcześniej wszystko było w najlepszym porządku, ale kiedy odpaliłem sobie jakiś czas temu fife zaczęło lagować menu, zużycie procesora przez proces fify wzrósł do 98%. Problem naprawił się poprzez zainstalowanie FIFY na innej partycji (niestety tam gdzie mam zainstalowanego windowsa). Ja jednak nie chcę mieć tam cały czas fify. Chce ją mieć na partycji E. Dodam, że wszystkie inne gry zainstalowane na partycji E działają bezproblemowo. Jeżeli wiecie o co chodzi to bardzo bym prosił o pomoc :)

Opublikowano

Może zbędne programy zainstalowane na tej patrycji opóźniają grę.

Spróbuj zakończyć zbędne zbędne procesy i wyłączyć programy działające w tle.

636451494245979649038.gif

Opublikowano

Jakie masz temperatury w grze? Czy problem w innych grach też występuje? Czy masz włączoną synchronizację pionową?

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Jakie masz temperatury w grze? Czy problem w innych grach też występuje? Czy masz włączoną synchronizację pionową?

Procesor się nie przegrzewa spokojnie. Problem nie występuje w innych grach. Nie mam włączonej, ale to nie jest przyczyna, ponieważ wcześniej było dobrze :)

A ile masz wolnych GB na innych patycjach? Spróbuj też naprawić grę na originie, a nóż pomoże.

Na partycji C 42,2 GB, a na partycji D 310 MB z 349 MB. Naprawienie gry, reinstalacja nie pomagają.

Opublikowano

Ale na tej patycji wszystkie gry się zacinają, ogólnie jest duże zużycie procka, czy tylko gdy odpalasz fifkę?

Tylko FIFA się zacina i tylko w procesie FIFY jest takie zużycie procka.

Opublikowano

Tylko FIFA się zacina i tylko w procesie FIFY jest takie zużycie procka.

Mam pare opcji, może któraś pomoże.

1. Masz kartę graficzną, która obsługuje DirectX 11?

2. Masz może dwie karty graficzne, jedną słabszą, drugą lepszą? Możliwe, że FIFA korzysta z tej gorszej.

3. Wyłącz origin w grze.

4. Spróbuj ustawić limit klatek na sekundę w ustawieniach gry. Najlepiej ustaw na 60. Warto też w samej grze wyłączyć pasek wyniku oraz radar.

5. Przejdź w "Moje dokumenty" -> FIFA 15 -> fifasetup.ini. Otwórz ten plik i dodaj w nim linijke:

SCREEN_SLEEP = 16

6. Włącz synchronizację pionową (vsync). To też może być powodem zacinek w grze.

7. Jeżeli nic nie pomaga to użyj GameBoostera. To narzędzie daje możliwość doboru ustawień systemu, które pozwolą uzyskać jak największą wydajność komputera w grach.

8. Pobierz program Riva Tuner Statistic. Zainstaluj, otwórz i kliknij na znak "plus" w programie, dodaj do listy FIFA 15. Wybierz fifa15.exe z listy, a po prawej stronie ustaw Framerate limit na 60, oraz Application detection level in High. W ustawieniach gry fifa "Jakość renderowania" na Wysoka, Opcje MSSA na 4x and Klatki na sekundę bez limitu FPS. Wyłącz także motyw Windows Aero.

graphic.png

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...