Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Który sterownik?

Spanga

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Próbowałem już parę, ale po wszystkich komp się wysypuje, może zainstalować kilka?

Dostępne:

post-1361615-0-11050000-1436535363_thumb.png

Opublikowano

Sprawdzaj po kolei to się dowiesz, jeśli się jednak wywalają to zmień Ubuntu na forka np Mate ( bardziej zalecane ) albo Cinnamona. 

Ewentualnie ze strony Nvidii i recznie według instrukcji 

Możesz poszukać jak ręcznie zainstalować z poziomu trybu awaryjnego sterowniki ale musisz mieć dostępny tam internet najlepiej podpiąć kabel i ustawi się w trybie auto. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Własnościowe zawsze instaluję ze strony producenta - najnowsze, zresztą nie ma w tym nic skomplikowanego.

I popieram przedmówcę - najlepiej zmień/doinstaluj Mate, lub Cinnamon, bo Unity lubi powodować problemy. U mnie co chwilę nie działa po aktualizacji sterowników(otwarte-gallium nine), jednak Ubuntu używam tylko do niektórych gier, ze względu na lenistwo(dostępne PPA Oibafa ze sterownikami) i korzystam z Ratpoison, więc działającego Unity nie potrzebuję. Do normalnego użytkowania korzystam z Mint Mate i jeszcze przy sterownikach nie było problemu.

Retro PC:

MB: BEK-TRONIC BEK-3708 | CPU: AMD Am386 DX-40 40MHz | GPU: Trident 8900CL 1MB | Sound: SoundBlaster Vibra 16 | RAM:16MB(4x4) FPM SIMM Hyundai | HDD: 1.08GB Quantum Fireball | OS: DOS 6.22/Win 3.1

Opublikowano

Na mate nie działają żadne :/

Ale chyba tu zostanę i jakoś spróbuje je zainstalować, stary dobry mate... Jak ja go dawno nie widziałem...

@ref

Opublikowano

Nikt ci nie da rozwiązania gotowego , po prostu u jednej osoby działa wyśmienicie np u mnie na prawie każdym HP z Nvidią Mate i Cinnamon działają wszystkie sterowniki, na Ubuntu w Unity wywali czasem system 

Masz sterowniki na stronie Nvidii, wystarczy pobrać i zainstalować zgodnie z instrukcją  

Możesz ręcznie spróbować, tutoriale na necie np jesen z nich 

wget -c us.download.nvidia.com/XFree86/Linux-x86_64/331.38/NVIDIA-Linux-x86_64-331.38.run
chmod +x NVIDIA-Linux-x86_64-331.38.run

Wciśnij :

Ctrl + Alt + F1

zaloguj się się do konta i :

sudo services lightdm stop

I po chwili :

sudo ./NVIDIA-Linux-x86_64-331.38.run

Jak skończy

sudo reboot

Jeszcze prostrzy sposób to : 

gdzie XXX to numer sterowników np 304 albo 331

sudo add-apt-repository ppa:xorg-edgers/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install nvidia-XXX

Opublikowano

Na pierwszy sposób ludzie narzekają, drugi wypróbowany :/

Podobno po pierwszym nie idzie przywrócić graficznej wersji ubuntu, ale nie wiem, czy ludzie są jakimiś sierotami, czy faktycznie coś się chrzani. 

Poszukam coś na necie i spróbuję tym pierwszym...

Opublikowano

Działa na mate, jednak nadal się wysypuje. Ale tylko po kilku grach. np. torhlight II. Po całej reszcie jest całkiem nieźle. Więc chyba przeboleję TL2 dla komfortu teeworldsa, half lifa czy TF'a.

Opublikowano

Każde Ubuntu czy linux sam pobiera sterowniki i nie trzeba do niego specjalnie software center instalować skoro w aktualizacjach jest dokładnie to samo 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...