Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Podajcie poradnik który nauczy mnie w ciągu kilku miesięcy / lat pisania dobrze gier i robienia modeli w najnowszym unity.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeden poradnik z pewnością Cię tego wszystkiego nie nauczy...

Na początek polecam Ci "Od zera do gier kodera"

jw19e8.png

Opublikowano

Umiesz już jakieś podstawy c#?

Nic, a nic... Jestem nowy i mam 2 pomysły, które chciałbym zrealizować....

Jeden poradnik z pewnością Cię tego wszystkiego nie nauczy...

Na początek polecam Ci "Od zera do gier kodera"

Gdzie mogę znaleźć ten poradnik ??

Opublikowano

Chłopczyku.. nie warto Ci się zabierać za tworzenie gier jak nie znasz żadnego języka programowania, lepiej przeczytaj pare książek na ten temat a później próbuj..

Opublikowano

Chłopczyku.. nie warto Ci się zabierać za tworzenie gier jak nie znasz żadnego języka programowania, lepiej przeczytaj pare książek na ten temat a później próbuj..

Proszę pana starszego, w tytule napisałem że chcę się nauczyć, a nie brać się za to.....

Opublikowano

Proszę pana starszego, w tytule napisałem że chcę się nauczyć, a nie brać się za to.....

1. Musisz umieć język programowania (w przypadku unity - skryptowy), wybierz C# bo jest lepsze (tu masz przykładowy kurs z Wikibooks, ale ja zalecam samemu poszukanie kursu link)
  2. Musisz znać sam program - pobierz go, i coś majstruj, baw się, oglądaj dokumentację, "unity3d lern"
  3. Musisz znać angielski, bez tego jak dla mnie ani rusz.
  4. Musisz umieć korzystać z magicznego google, nawet nie wiesz ile problemów które cię dotkną, będą już gotowe rozwiązania na stackoverflow, ile poradników jest, oraz jakie ciekawe rzeczy się znajdują w dokumentacji unity3d
  5. Modelowanie 3d - Blender (są poradniki na youtube, pełno)
  6. Bycie człowiekiem-orkiestrą (koncepcja, programowanie, modelowanie, grafika, scenariusz) to nie za dobre rozwiązanie, lepiej mieć jakiegoś kolegę - grafika

I takie notabene: Gotowe skrypty na youtube to syf! syf, syf, i jeszcze raz syf! O ile skrypty dostępne na google na różnych forach jeszcze są na jakimś poziomie, to skrypty na yt są żenujące (większość)

Opublikowano

Zapomnieliście o nauce programowania, no ale kto by się tym przejmował. ;)

Tyle, że jak dla mnie, nauka programowania to nie wszystko.

Aż mnie dziwi, że jak komuś wywala zwyczajny błąd, to od razu hop-siup na internety, i klepiemy temat na "empeceforum". Po prostu większość "uczących się" w ogóle nie korzysta z "wyszukajki" oraz portalów takich jak stackoverflow.

Kolejną rzeczą jest robienie "burdelnika" i klepanie koda na żywca, bez ładu i składu, co powoduje brak koncepcji, rozrysowania gry etc, etc,

A kończąc na samym marketingu i wypromowaniu gry (co było widać np. u gamedevmatt jak zrobił własną grę), i jak trudno to zrobić

Jak dla mnie, klepanie kodu to tylko 1/3 albo mniej pracy.

Opublikowano

@up Temat mówi o pisaniu gier, a nie o ich tworzeniu czy projektowaniu. Przez "pisanie" rozumiem pisanie kodu, czyli programowanie.

Znajomość jakiegokolwiek języka programowania nie zrobi z ciebie programisty bez umiejętności programowania ogólnego.

gamedevmania.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...