Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak naprawić problem z VAC?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak naprawić problem z Systemem VAC?

Wielu graczy ma problem z systemem VAC (Valve Anti-Cheat). Problem polega na tym że podczas gry wyskakuje nam wiadomość: "Coś blokuje system VAC na twoim komputerze. Nie możesz grać na zabezpieczonych serwerach. Często są przypadki przy których zwykły reinstall gry/steama czy sprawdzenie spójności plików nie działa, Dlatego właśnie postanowiłem stworzyć ten poradnik który pokaże wam kilka sposobów na naprawienie tego błędu:

1. Włącz DEP (Data Execution Prevention)

Jak już pewnie wiadomo, "DEP" musi zostać uruchomiony aby grać na zabezpieczonych przez system VAC serwerach. By uruchomić "DEP" trzeba zrobić następujące rzeczy:

1. Wyjdź ze Steam

2. Kliknij "Start", potem "Wszystkie programy" a potem "Akcesoria"

3. Kliknij prawym przyciskiem myszy na "wiersz poleceń", i uruchom go jako administrator 

(Jeżeli twój komputer obsługuje Windows 8, kliknij kombinację klawiszy: Przycisk Windows (logo Windows na klawiaturze) + X i wybierz "wiersz poleceń (admin)")

4. Wpisz następujące komendy w następującej kolejności potwierdzając każdą przyciskiem "Enter"

bcedit /deletevalue nointegritychecks

bcdedit /deletevalue loadoptions

bcedit /debug off

bcedit /deletevalue nx

5. Uruchom ponownie komputer

6. Włącz Steam i sprawdź czy problem dalej występuje

Oto jest pierwszy sposób na naprawienie, a jeżeli nie pomógł, spróbuj z którymś z kolejnych:

2. Napraw serwis Steam

Inny problem który uprzykrza nam życie, może występować w samym Steam'ie. Oto jak naprawić serwis Steam:

1. Wyjdź ze Steam

2. Wejdź w "Start" a potem "Uruchom" (skrót klawiszowy to: Przycisk Windows + R)

3. Wpisz komendę "(ścieżka do SteamService.exe)" /repair      i zatwierdź guzikiem "Enter"

Przykład: "E:\Program Files\Steam\bin\SteamService.exe" /repair

(komenda wymaga uprawnień administratora a sama komenda wymaga kilka minut by zadziałała)

4. Odpal Steam i sprawdź czy problem dalej następuje

To już druga możliwość naprawy tego błędu, teraz czas na ostatnią:

3. Aplikacje Zewnętrzne

Tutaj już nie będzie kroków a prosty opis co trzeba zrobić. Trzeba powyłączać procesy które są w stanie skutkować właśnie tym problemem, ale także może to być antywirus, firewall, czy też inny program (Dla przykładu Hamachi, bądź Daemon Tools). Najczęściej wystarczy po prostu je wyłączyć, aczkolwiek czasem trzeba odinstalować program.

Tutaj się zaczyna koniec poradnika. Mam nadzieję że dzięki niemu chociaż kilku graczy będzie w stanie grać bezproblemowo. Jeżeli problem nie ustał, to wymagany będzie kontakt z Steam Support,

a tym którzy byli zmuszeni się skontaktować, życzę szybkiej odpowiedzi ;)

Pomogłem? Daj like ; )

893961446222509646083.png

• 1 miesiąc temu...
Budowniczy
Opublikowano

Wszystko spoko, ale nie działają obydwa sposoby, próbowałem także reszty sposobów z oficjalnej strony steam, a także nic nie pomogło nadal wyskakuje mi informacja o tym, że nie mogę grać na serwerach z VAC. A wpisujac w CMD komendy podane za pierwszym razem pokazało, że usunęło i git działało póki znów cs nie odpaliłem a gdy znów CMD chciałem zrobić to napisało, że nie ma takiego pliku. Grę reinstallowałem przed chwilą i oczywiście błąd nadal jest.

• 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...