Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy warto zagrać?

Foson

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, tak więc mam pytanie, czy jest warto zagrać w Aion? Grałem w MMORPG takie jak Last Chaos, czy Metin2 przez dobre kilka lat, lecz po czasie mi się znudziły, wiadomo. Czy Aion będzie odpowiednią grą dla nowego gracza? Czy jest nadal z kim grać? Pamiętam jak kilka miesięcy temu kolega mi pisał, że na bitwach są tysiące graczy - nadal tak jest? A jak z balansem postaci? Są jakieś wygórowane, czy każdy wybiera swoją drogę i wygrywa najmądrzejszy? A jak z item shopem? Gra jest nastawiona tylko na IS, czy gracze nie kupujący e-pieniędzy również są coś warci? 

graphic.png

Opublikowano

Też grałem w metka przez xxx czasu i właśnie z metka przeniosłem się na Aion'a i wrażenie po 1 wejściu do gry było - WOW ( w sensie łał, a nie gra wow xD )  bo to w sumie 2 gra moja jest z tego typu i jak zobaczyłem jak rozbudowana jest i jak wielki świat jest w porównaniu do metka, jak zróżnicowana no to o stary... Na pewno 10x większą frajde mają Ci co mają dobry sprzęt, bo wtedy odkrywają wszystko w pełni, ja niestety póki co muszę cieszyć się tym, że w ogóle mi to idzie... :P 

Teraz jeśli chodzi o pytania:

1. Czy Aion będzie odpowiedni - ja myślę, że z Aionem jest jak z każdą grą - na początku musisz poznać to i owo, a jeśli lubisz tego typu gry, to moim zdaniem spodoba Ci się.

2 & 3. Grać cały czas jest z kim i myślę, że jeśli masz dobry sprzęt to na siegach sam to zobaczysz ( ja niestety nie mogę :P ), ale na zwykłych mapach też się dużo ludzi przewija, a na początkowych lvl'ach mega dużo ludzi jest na serwie dla początkujących, więc w każdym przedziale lvl'owym idzie łatwo znaleźć pt.

4. Balans moim zdaniem jest bardzo dobry, nie to co np. w metku. Liczy się dość dużo umiejętność grania swoją postacią, więc wcale nie jest tak, że jak ktoś ma pro elo eq to już jest top1, przykład choćby z tamtego tygodnia gdy byłem z generałem na dredzie.. Jak zobaczyłem jaki nieogar jest z tego gościa, to albo kupił konto, albo wbijał range na swoim 2 koncie, bo nie wiem jak taki łoś może być generałem.. o.O 

5. Co do IS'u ja od początku gram bez IS'u i jedyne co mogę powiedzieć to to, że jeśli masz zamiar grać tak jak ja czyli nie wydawać realnej kasy na chociażby Gold Pack, bedzie Ci mega ciężko by uzbierać na niego w grze, ale jest to do zrobienia z tym, że musisz się uzbroić w cierpliwość. Jeśli natomiast zafundujesz sobie pierwszego GP i będziesz poświecać na gre jednak troche czasu, to spokojnie myślę że uzbierasz na kolejne GP. 
Jeśli chodzi o równość graczy zwykłych i z IS to ja albo się nie spotkałem jeszcze z takimi, albo nie ma nic takiego co by dawało przewagę nad zwykłym graczem. Na pewno jest dużo łatwiej 'zbudować ' swoją postać dzięki temu itp. ale w samych walkach to no ja się jeszcze nie spotkałem by czuć się od kogoś mega gorszy.

Opublikowano

Też grałem w metka przez xxx czasu i właśnie z metka przeniosłem się na Aion'a i wrażenie po 1 wejściu do gry było - WOW ( w sensie łał, a nie gra wow xD )  bo to w sumie 2 gra moja jest z tego typu i jak zobaczyłem jak rozbudowana jest i jak wielki świat jest w porównaniu do metka, jak zróżnicowana no to o stary... Na pewno 10x większą frajde mają Ci co mają dobry sprzęt, bo wtedy odkrywają wszystko w pełni, ja niestety póki co muszę cieszyć się tym, że w ogóle mi to idzie... :P 

Teraz jeśli chodzi o pytania:

1. Czy Aion będzie odpowiedni - ja myślę, że z Aionem jest jak z każdą grą - na początku musisz poznać to i owo, a jeśli lubisz tego typu gry, to moim zdaniem spodoba Ci się.

2 & 3. Grać cały czas jest z kim i myślę, że jeśli masz dobry sprzęt to na siegach sam to zobaczysz ( ja niestety nie mogę :P ), ale na zwykłych mapach też się dużo ludzi przewija, a na początkowych lvl'ach mega dużo ludzi jest na serwie dla początkujących, więc w każdym przedziale lvl'owym idzie łatwo znaleźć pt.

4. Balans moim zdaniem jest bardzo dobry, nie to co np. w metku. Liczy się dość dużo umiejętność grania swoją postacią, więc wcale nie jest tak, że jak ktoś ma pro elo eq to już jest top1, przykład choćby z tamtego tygodnia gdy byłem z generałem na dredzie.. Jak zobaczyłem jaki nieogar jest z tego gościa, to albo kupił konto, albo wbijał range na swoim 2 koncie, bo nie wiem jak taki łoś może być generałem.. o.O 

5. Co do IS'u ja od początku gram bez IS'u i jedyne co mogę powiedzieć to to, że jeśli masz zamiar grać tak jak ja czyli nie wydawać realnej kasy na chociażby Gold Pack, bedzie Ci mega ciężko by uzbierać na niego w grze, ale jest to do zrobienia z tym, że musisz się uzbroić w cierpliwość. Jeśli natomiast zafundujesz sobie pierwszego GP i będziesz poświecać na gre jednak troche czasu, to spokojnie myślę że uzbierasz na kolejne GP. 

Jeśli chodzi o równość graczy zwykłych i z IS to ja albo się nie spotkałem jeszcze z takimi, albo nie ma nic takiego co by dawało przewagę nad zwykłym graczem. Na pewno jest dużo łatwiej 'zbudować ' swoją postać dzięki temu itp. ale w samych walkach to no ja się jeszcze nie spotkałem by czuć się od kogoś mega gorszy.

Co do wymagań - 3GB ramu, procesor Intel core i3 CP 2.13 GHZ, 80 gb wolnego miejsca na dysku. Pójdzie jakoś? CS GO idzie w 40-60 FPS na low.

Gold pack? Co to takiego/ile kosztuje?

Robię aktualizację, teraz aktualizuje się pakiet 2 z 9, ale mam już przycisk uruchom grę - co będzie, jeśli zagram?

graphic.png

Opublikowano

Wymagania to bardziej tutaj się dowiesz http://www.mpcforum.pl/topic/1319272-czy-pojdzie-mi-aion-sprawdz-wymagania-systemowe/ bo ja nie się na takich rzeczach nic nie znam.. :P

GP to jest pakiet dzięki któremu właściwie możesz zacząć w pełni grać bez ograniczeń. Bez GP nie możesz handlować z innymi graczami, nie możesz nic kupić w punkcie u agenta handlowego w którym ludzie wystawiają swój towar, masz ograniczoną liczbe wejść na dane instancje i ograniczoną ilość kasy którą możesz zdobyć w przeciągu tygodnia ze sprzedaży śmieci u NPC. Jest ciężko bez tego po prostu dla nowego gracza.  
Kosztować na Barusie - był jeszcze ostatnio po 90kk+  teraz to nie wiem, nie sprawdzałem. 

Jak pobierzesz 2 pakiet to możesz już włączyć gre i grać, a reszta pakietów może pobierać się w tle. Są jakieś braki podczas grania na 2 pakietach, ale nie wiem dokładnie jakie, czy to chodzi o brak głosu od NPC itp. czy coś bardziej konkretnego. 

Opublikowano

Wymagania to bardziej tutaj się dowiesz http://www.mpcforum.pl/topic/1319272-czy-pojdzie-mi-aion-sprawdz-wymagania-systemowe/ bo ja nie się na takich rzeczach nic nie znam.. :P

GP to jest pakiet dzięki któremu właściwie możesz zacząć w pełni grać bez ograniczeń. Bez GP nie możesz handlować z innymi graczami, nie możesz nic kupić w punkcie u agenta handlowego w którym ludzie wystawiają swój towar, masz ograniczoną liczbe wejść na dane instancje i ograniczoną ilość kasy którą możesz zdobyć w przeciągu tygodnia ze sprzedaży śmieci u NPC. Jest ciężko bez tego po prostu dla nowego gracza.  

Kosztować na Barusie - był jeszcze ostatnio po 90kk+  teraz to nie wiem, nie sprawdzałem. 

Jak pobierzesz 2 pakiet to możesz już włączyć gre i grać, a reszta pakietów może pobierać się w tle. Są jakieś braki podczas grania na 2 pakietach, ale nie wiem dokładnie jakie, czy to chodzi o brak głosu od NPC itp. czy coś bardziej konkretnego. 

Ok, dzięki. Co do GP, nie chodzi mi o walutę w grze, tylko o realną walutę. :) 

A, właśnie, co do tych stron, czy jak to się ma - ta dobra i zła, wiesz pewnie o co chodzi. Jaka jest różnica pomiędzy nimi/która jest lepsza?

graphic.png

Opublikowano

Ah ;p realnie kasowo to też konkretnie nie powiem, ale jeśli się nie mylę i dobrze pamiętam z rozmów to w IS GP kosztuje koło 100 zł chyba, natomiast na allegro idzie kupić za około 30zł?  No ale tak jak mówię te liczby to wzięte tylko z tego co mi się obiło o uszy i nie wiem czy kupując z allegro jest szansa na bana czy nie.. to już by musiał się ktoś inny wypowiedzieć.

Jeśli chodzi o strony ( frakcje ) to wbrew pozorom z opisu wynika, że dobra to Asmo ;x ale mniejsza o to.. jeśli chodzi o różnice to moim zdaniem na Barusie jeśli mowa o ogarnięciu to Asmo dominuje nad Ely bez 2 zdań..  Ja osobiście żałuję, że przeszedłem do Ely i tu zrobiłem postacie, bo gdybym teraz miał wybrać to wybrał bym Asmo ;x  Jeśli chodzi o krajobrazy no to zdecydowanie Ely ma ładniejszą szate graficzną, no ale nie wiem czy to akurat ma znaczenie dla Ciebie.  Co do siły klas w porównaniu Asmo a Ely to kiedyś czytałem, że  dajmy na to  łowca u Elyosów jest ciut silniejszy od łowcy z Asmo.. ile w tym prawdy i czy w ogóle to była prawda to Ci nie powiem, bo nie miałem jak sprawdzić na własnej skórze.  Ja sam jeszcze dużo nie ogarniam, ale ja to jestem taki szary gracz co to zna podstawy i tyle mi wystarcza :P 

Opublikowano

Ok, jak na razie to wszystko, w razie czego jeszcze dopiszę coś w temacie, dzięki za pomoc. ;) 

graphic.png

Opublikowano

ah te stereotypy... asmo mają czarne skrzydła to są źli, a ely mają białe to są dobrzy :D Z punktu widzenia ely, to oni mają się za dobrych, a asmo za tych złych. Z punktu widzenia asmo, to ely są tymi złymi. Później się okaże, że tak naprawdę ely nie mają czystego sumienia.

W is masz tylko skiny, jakieś mounty i pety. Jedyna cenna rzecz w is to gp. Na allegro cena waha się pomiędzy 15-25zł. Do 65 poradzisz sobie bez gp, a potem sam na niego zarobisz.

Co do tych wojen tysiąc vs tysiąc... Jeśli by do takiej doszło to wszyscy gracze dostali by godzinnego laga. Ludzi jest sporo, nie będziesz narzekał na brak pvp z przeciwną frakcją, ale po 65 będziesz się modlił żeby nie spotkać przeciwnej frakcji... Większość graczy ma już full eq, a ty robiąc sobie questy na mapie będziesz dla nich tylko mięsem. Jak ja zaczynałem, to tak bardzo mnie to irytowało, że zrobiłem sobie assassina, żeby w porę uciec w hide.

Balans klas jest... z wyjątkiem 3 nowych postaci - gunner, aetertech i bard. Jako że to są nowe postacie, są bardzo łatwe w obsłudze i poradzisz sobie z nimi bez skilla.

Opublikowano

@Sinlay nie zgodzę się z tym, że "większość graczy ma już full eq". Może zależy od serwera, ale na pewno ta sytuacja nie występuje na Barusie. Na Barusie więcej jest początkujących graczy, szczególnie w ciągu ostatnich kilku miesięcy sporo ich doszło - a przynajmniej takie odnoszę wrażenie.

A czy do sorca lub SM'a trzeba mieć skilla? Mówimy tutaj o dpsach. Każdy dps jest na swój sposób "op". Wiadomo, że tankiem tak szybko przeciwnika nie złożysz, jak gunnerem. Moim zdaniem klasy są zbalansowane. Aion to gra zespołowa, samemu nie zawsze wiele się zdziała, dlatego gra się w grupie, a każda klasa w Aionie ma swoją określoną rolę i jest w niej najlepsza.

@Foson skoro grałeś w Metina, to wiesz, że na większości serwerów np. szaman healer do niczego się tak naprawdę nie nadaje. W Aionie nie ma takich klas, które są bezużyteczne i omija się je szerokim łukiem. Wszystkie klasy są potrzebne.

it's not who i am underneath

but what i do that defines me.

Opublikowano

@Sinlay nie zgodzę się z tym, że "większość graczy ma już full eq". Może zależy od serwera, ale na pewno ta sytuacja nie występuje na Barusie. Na Barusie więcej jest początkujących graczy, szczególnie w ciągu ostatnich kilku miesięcy sporo ich doszło - a przynajmniej takie odnoszę wrażenie.

A czy do sorca lub SM'a trzeba mieć skilla? Mówimy tutaj o dpsach. Każdy dps jest na swój sposób "op". Wiadomo, że tankiem tak szybko przeciwnika nie złożysz, jak gunnerem. Moim zdaniem klasy są zbalansowane. Aion to gra zespołowa, samemu nie zawsze wiele się zdziała, dlatego gra się w grupie, a każda klasa w Aionie ma swoją określoną rolę i jest w niej najlepsza.

@Foson skoro grałeś w Metina, to wiesz, że na większości serwerów np. szaman healer do niczego się tak naprawdę nie nadaje. W Aionie nie ma takich klas, które są bezużyteczne i omija się je szerokim łukiem. Wszystkie klasy są potrzebne.

Co do klas - zawsze miałem sentyment do magów, czy nowemu 'noobkowi' ciężko będzie go ogarnąć? 

graphic.png

Opublikowano

Co do klas - zawsze miałem sentyment do magów, czy nowemu 'noobkowi' ciężko będzie go ogarnąć? 

Moim zdaniem nie. 

Dla początkującego :

- Klerykiem fajnie się gra / expi z tego względu, że się leczy, więc jak wpadniesz w tarapaty jest duża szansa, żę nie zginiesz + ma też dość dużo defa i dmg też całkiem niezły.

- Bard mimo, że lata w płótnie ma też dobre leczenie + reg. many i całkiem nieźle ( mocno ) bije. 

- Zaklinacz  ( SM ) - też lata w płótnie i genialnie się spisuje ( głównie w późniejszym etapie gry ) z tego względu, że może przywołać sobie duchy do pomocy dzięki czemu bardzo dobrze mu się expi i może wysolować dużo rzeczy. 

- Czarodziej ( Sorc ) - tak samo lata w płótnie i z tych wszystkich klas ma największy DPS co sprawia, że szybko zabija trudniejsze moby.  

Czy trzeba coś w tych klasach jakoś specjalnie ogarniać? myślę, że nie.. Ewentualnie po prostu sobie poczytać / dowiedzieć się / potestować jakie najlepsze dla Ciebie będą stygmy, poćwiczyć sobie co kiedy najlepiej używać, ale tego wszytkiego w każdej klasie nauczysz się po prostu grając. Musisz tylko zdecydować, która klasa do Ciebie najbardziej przemawia.

Opublikowano

Co do SM to łatwo się gra do 55-60 potem już tak fajnie nie jest. Poza tym na PvP ogarnięcie SM jest najtrudniejsze z tych wszystkich klas.

Dla nowej osoby - Gunner / Bard / Soczek / Kler

Opublikowano

Ja i tak uważam, że te ogarnięcie danej klasy to przy każdej klasie przychodzi z czasem.. Ile to ludzie pisali, że sin jest mega ciężki, że nawet najcięższy do ogarnięcia, że coś tam coś tam pierdu pierdu... 
Jak ktoś pozna Aion'a  ' z czym to się je ' to czy Sin czy SM to dla mnie jeden kit...  
Trzeba też wziąć pod uwagę to, że jak ktoś już pogra na tyle, że wbije ten 60+ lvl no to już samoistnie wiedze jakąś zdobędzie i jeśli w dalszym ciągu dana klasa będzie się tej osobie podobać to będzie ją tyrać i tyle. 

Dla nowej osoby w tym przypadku ( tak jak Autora interesują ) klasy magiczne, wypisałem te 4 klasy, bo na niskim lvl'u nie trzeba wcale od razu super ogarniać tematu, a robiąc po kolei misje, nie wskakując od razu na Elity można się nauczyć spokojnie grać.  Czyli jeszcze raz wg mnie dla osoby początkującej : Kler - bo ma leczenie i dużo defa,  Bard - bo ma leczenie i inne atuty, Czarodziej - bo ma super dmg, Zaklinacz - bo ma do pomocy swoje duchy. 

Mowa jest tutaj głównie o pve, bo o pvp i tak o każdej klasie można rozmawiać gdy ma minimalnie eq za bm'y czyli 65 lvl, a żeby to zrobić to najpierw trzeba się wyexpić i ja np. nie brałem ani jednego pvp przed osiągnięciem 65 lvl'a, bo było to dla mnie po prostu bez sensu i tyle.. a do 65 lvl'a tak jak mówiłem każdy swoją daną klase zdąży poznać i wie co i jak, a w pvp potrzeba głównie praktyki i takie moje zdanie. 

Opublikowano

@Foson

Ja dawno temu wszedłem na jakiś czas do Aion'a, pograłem trochę i usunąłem. Teraz trochę tego żałuję. Właśnie teraz dopiero zauważyłem, jaki Aion jest fajny. Biję Metin'a na głowę. Polecam.

Gram od jakiś 6 dni na PL serwerze - Barus. Dużo osób na nim jest. Raczej nie można narzekać na pustki. Zrobiłem 2 postacie ( testowe ) ale ostatecznie zostałem przy bardzie. Gra się nim nawet całkiem przyjemnie. Nie idzie mi to jakoś super ekstra, ale staram się nie zrażać ( mam na nim prawie 24 lvl ) Umiejętności, wiedza sama przyjdzie z czasem. Nie mogę się doczekać kiedy to w końcu wbiję ten 65 lvl - podobno wtedy dopiero zaczyna się prawdziwa gra. Bossy, instancje, PvP itp... Może kiedyś bard mi się znudzi i przeniosę się na jakąś inną postać. Tego nie wiem ( chociaż nie wiem czy będzie mi się chciało znowu expić i robić questy od początku xD )

Podoba mi się także ilość dostępnych skilli. Strasznie ich dużo.  :)

PvP - zależy głównie od umiejętności + EQ. W każdym MMO zawsze tak było. W Aion'ie przed 65 nie opłaca się robić PvP. Zdążyłem zauważyć, że każda klasa może wygrać z każdym o ile przed komputerem siedzi odpowiednia osoba + ma odpowiednie EQ

https://www.youtube.com/watch?v=OL1voQGEzs8- Sorcerer PvP

PS. Jestem wdzięczny : @Kagura @LittleBlack za pomoc - wprowadzenie  :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...