Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wymiana karty graficznej w laptopie

MisiekKOMA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To nie wymienisz , bo raczej laptop się też nie nadaje. 

Wystarczy wymienić laptopa na lepszy. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

A kogo to obchodzi że są dobre, nie wymienisz i koniec. Chyba że masz laptop za kilkanaście tysięcy składany na zamówienie to sobie wymieniaj w firmie która go składała.

Masz po prostu słabiutki laptop skoro potrzebna ci lepsza  grafika której aktualnie nie posiadasz i nie możesz posiadać przez wymianę w laptopie.  

Opublikowano

Co Ty gadasz, ja mam laptopa średniego, powiedzmy, że 2 lata temu był dość "mocny" i mogę wymienić kartę np. bo nie zintegrowane 

Opublikowano

Tak, to podaj model laptopa i na jaką kartę graficzna możesz wymienić to ci uwierzę.

Dedykowane karty aktualnie wlutowane sa na płycie i wymiana układu obejmuje jedynie identyczny układ albo zamiennik. Nie można sobie wstawić dowolnej karty graficznej. 

Nawet w obrębie jednego modelu z różnymi grafikami wymiana grafiki to wymiana całej płyty głównej bo aktualnie nie robi się laptopów ze złączem MXM  

Opublikowano

­Podaj model i jaką masz teraz grafikę.

DA SIĘ WYMIENIAĆ GRAFIKĘ, JEŻELI JEST DEDYKOWANA. NA WYŻSZY MODEL... to tak jak w kompie, jak jest w płycie głównej to nie zmienisz, ale jak w PCI-E to jak najbardziej ;)

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Nie napisałeś jaki masz laptop, z góry można spokojnie założyć że nowszy bez grafiki dedykowanej i grafiki w nim nie wymienisz bo pewnie masz zintegrowaną z procesorem. 

UP .  Nie da się wymienić bo nie robi się aktualnie grafik wymienialnych, chipset jest na płycie głównej . Jak napisałem wcześniej wymieni tylko w laptopie gamingowym z wyższej półki typu Alienware czy podobne. Za cenę samej grafiki można spokojnie kupić nowszego laptopa 

Widocznie w życiu nie widziałeś laptopa w środku i myślisz że ma takie same sloty jak komputer. 

Opublikowano

Ale i tak wymiana karty graficznej to słaby opałacalny pomysł. Lepiej sprzedaz i kupić mocniejsyz laptop.

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Opublikowano

Jak by trochę pomyśleli od razu zmienili by zdanie i przestali bredzić o wymianach grafiki w laptopach.

Cena wymiany na ten sam układ uszkodzonego chipsetu to czasami 400-600 zł + usługa. 

Koszt wymiany płyty głównej z lepszą grafiką jeśli w ogolę się da wymienić to już ponad połowa wartości nowego laptopa. 

90% laptopów takich do ceny ok 3000 zł nigdy tego nie umożliwia poza wymianą procesora z grafiką co daje mierny przyrost wydajności w grach 10-20& czyli może z 5-10 klatek... wielkie nic. 

Opublikowano

Nie ma i nie będzie w ogóle  możliwości wymienić grafikę. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...