Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Czy warto pchać się w photoshopa?

Gość Marceli99

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, Od razu zaznaczę, że w grafice jestem BARDZO początkujący. Jednak niesamowicie mnie to wciągnęło i sprawia ogromną radość jednocześnie. xD Zastanawiam się czy warto przesiąść się z gimpa do photoshopa? Wąskim gardłem w tym wszystkim jest mój laptop który ma już swoje lata i do grafiki może nie być idealny, a przynajmniej może mieć problemy z ps.

Laptop -> Intel core i5 2x2.5ghz (turbo 3.1ghz), SSD 120 GB (Obawiam się, że to mało) 4gb ram 1600mhz, HD 4000 1gb. Rocznik 2012

Czy ten sprzęt choć uruchomi photoshopa? Albo czy choć warto się nim interesować? Jeśli tak to domyślam się, że będę musiał poprosić kogoś z rodziny o zakup w innym kraju, bo wątpię, że dorwę w Polsce wersję na maca. Zaznaczam, że mogę rozbudować ram do 16gb.

Oraz pytanie dla osób korzystających z laptopów. Czy są jakiekolwiek szansę na przyjemną pracę z wykorzystaniem gładzika?

Opublikowano

Uruchomi. Mój laptop ma podobną specyfikację, trochę wyżej kręcony procek mianowicie 2.6, a w turbo 3,2, 4gb ramu. Jeszcze masz SSD więc photoshop będzie chodził płynnie.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Uruchomi. Mój laptop ma podobną specyfikację, trochę wyżej kręcony procek mianowicie 2.6, a w turbo 3,2, 4gb ramu. Jeszcze masz SSD więc photoshop będzie chodził płynnie.

Warto zainwestować w 16gb ramu? Podobno Photoshop jest bardzo pamięcio żerny. Poczuję dużą różnicę pomiędzy obecnymi 4gb, a 16? Oraz jak wygląda sprawa z poborem prądu przez ps? Macbooki kochają nagrzewać się do 100 stopni bez powodu. xD

Opublikowano

Warto zainwestować w 16gb ramu? Podobno Photoshop jest bardzo pamięcio żerny. Poczuję dużą różnicę pomiędzy obecnymi 4gb, a 16? Oraz jak wygląda sprawa z poborem prądu przez ps? Macbooki kochają nagrzewać się do 100 stopni bez powodu. xD

Nie potrzebujesz aż 16GB ramu. Jeśli chcesz dołożyć dołóż do ośmiu. Pobór prądu u mnie to tyle co nic. Temperatury też nie są wysokie, bo photoshop nie jest uruchomiony na dedykowanej grafice, a ty jej nie masz. Zmień pastę termoprzewodzącą, kup podkładkę chłodzącą i temperatury powinny być w normie.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Kolega odpowiedział już na pytanie czy Ci Photoshop pójdzie, więc tą część sobie daruję już. Jeśli chodzi o wybór Photoshop a GIMP - Phtoshop jest lepszy, wiadomo - w GIMPie zrobisz większość rzeczy, na jakie sobie możesz pozwolić w Photoshopie, jednak PS ma dodatkowe funckje z ktorych myślę, że będziesz zadowolony. ­

­VeIMQWU.png

Opublikowano

A jak wygląda sprawa z licencją? Słyszałem, że udostępnili opcję abonamentu. Nie ukrywam, że jeśli coś z tego wyjdzie to interesuję mnie wersja komercyjna. Zawsze pieniążki dają większą satysfakcję, choć głównie robię to dla frajdy. W każdym bądź razie. Lepiej zainteresować się tym właśnie abonamentem czy jechać do sklepu i kupić standardową permanentną licencje? Interesuję mnie wersja na maca i boję się, że mogą być z tym problemy. :P

Opublikowano

­

A jak wygląda sprawa z licencją? Słyszałem, że udostępnili opcję abonamentu. Nie ukrywam, że jeśli coś z tego wyjdzie to interesuję mnie wersja komercyjna. Zawsze pieniążki dają większą satysfakcję, choć głównie robię to dla frajdy. W każdym bądź razie. Lepiej zainteresować się tym właśnie abonamentem czy jechać do sklepu i kupić standardową permanentną licencje? Interesuję mnie wersja na maca i boję się, że mogą być z tym problemy. :P

Nie ma permanentnej licencji, przynajmniej ja nie kojarzę, by od czasu CC takowa była dostępna. Jest tylko okresowa. Jeżeli chcesz wykupić licencję, to ja osobiście polecam pakiet dla małych firm, który kosztuje 50 euro miesięcznie, co na złocisze wychodzi około 200zł miesięcznie. Nie jest to dużo, zwłaszcza, że otrzymujesz w tym wypadku cały pakiet Adobe, wraz z innymi programami, jak np Illustrator, After Effects itp, które w pracy grafika również bardzo się przydadzą. Oczywiście musiałbyś mieć skończone 18 lat i zarejestrować firmę w postaci własnej działalności gospodarczej/freelancerskiej. Jest to na tyle opłacalne, iż sam Photoshop kosztuje 25 euro/miesięcznie. A w tym pakiecie masz kilkanaście produktów z serii Adobe.

Jednak jeżeli ta kwota Cie przeraża i nie jest w stanie pokryć Twoich dochodów, to możesz na początek ściągnąć Adobe Photoshopa Cs2, który został udostępniony za darmo wraz z licencją Adobe:

http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=3466

Edit: Teraz doczytałam, że masz MACa :) Cóż, cs2 może Ci nie pójśc bo jest stworzony pod Windowsa. Natomiast najnowszy CC jest dostępny spokojnie na Mac OS X v10.9 (64-bit) lub v10.10 (64-bit).

igNMhIy.png

Opublikowano

­

Nie ma permanentnej licencji, przynajmniej ja nie kojarzę, by od czasu CC takowa była dostępna. Jest tylko okresowa. Jeżeli chcesz wykupić licencję, to ja osobiście polecam pakiet dla małych firm, który kosztuje 50 euro miesięcznie, co na złocisze wychodzi około 200zł miesięcznie. Nie jest to dużo, zwłaszcza, że otrzymujesz w tym wypadku cały pakiet Adobe, wraz z innymi programami, jak np Illustrator, After Effects itp, które w pracy grafika również bardzo się przydadzą. Oczywiście musiałbyś mieć skończone 18 lat i zarejestrować firmę w postaci własnej działalności gospodarczej/freelancerskiej. Jest to na tyle opłacalne, iż sam Photoshop kosztuje 25 euro/miesięcznie. A w tym pakiecie masz kilkanaście produktów z serii Adobe.

Jednak jeżeli ta kwota Cie przeraża i nie jest w stanie pokryć Twoich dochodów, to możesz na początek ściągnąć Adobe Photoshopa Cs2, który został udostępniony za darmo wraz z licencją Adobe:

http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=3466

Edit: Teraz doczytałam, że masz MACa :) Cóż, cs2 może Ci nie pójśc bo jest stworzony pod Windowsa. Natomiast najnowszy CC jest dostępny spokojnie na Mac OS X v10.9 (64-bit) lub v10.10 (64-bit).

Raczej interesuję mnie sam pakiet photoshope. Inne rzeczy tzn. renderowanie filmów, robienie animacji może być samobójstwem dla mojego laptopa. Widziałem na stronie adobe pakiet fotografa za 12 euro miesięcznie. Na jakiej zasadzie to działa?

Opublikowano

­

Raczej interesuję mnie sam pakiet photoshope. Inne rzeczy tzn. renderowanie filmów, robienie animacji może być samobójstwem dla mojego laptopa. Widziałem na stronie adobe pakiet fotografa za 12 euro miesięcznie. Na jakiej zasadzie to działa?

Też w sumie rzeczywiście warto :) Różni się to po prostu tym, że poza Photoshopem w pakiecie otrzymujesz Lightrooma, czyli program działający trochę na zasadzie dysku dla zdjęć, które możesz przechowywać zarówno na komputerze, jak i wysyłać do folderów poprzez aplikacje mobilne.

igNMhIy.png

Opublikowano

Pomyślałem, że też dodam coś od siebie zwłaszcza, że niedawno też przesiadałem się na PS. Photoshop w porównaniu do GIMP'a jest dużo lepszy. Ma intuicyjny interfejs i dużo funkcji, w których kilkoma ustawieniami można zrobić to co w GIMP'ie nakładając dziesiątki warstw i setki efektów. :) 

5719814456868591400331.gif
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jeśli poza robieniem obrazu dla internetu chcesz w przyszłości też coś drukować to Gimp się nie nada - nie obsługuje CMYK (są co prawda pluginy, ale rozwiązują ten problem tylko częściowo).

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...