Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

PS4 nie włącza się po burzy

dzizas821

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, otóż przed chwilą skończyła się burza. Wszystko się wyłączyło. Komputer po wyjęciu kabli i ich ponownemu włożeniu działał, a ps4 już nie. Monitor i tv działały podczas pioruna.

Opublikowano

Witaj

To duzy problem, jest bardzo prawdopodobne, ze  podczas burzy powstalo przepiecie ktore z kolei uszkodzilo konsole.

Rozumiem, ze konsola nie daje zadnego znaku zycia?

Sprobuj ponownie odlaczyc od konsoli wszystkie kable, nastepnie podlacz je po czym probuj uruchomic konsole w "safe mode" 

Aby uruchomic konsole w "safe mode" nalezy przytrzymac przycisk power przez okolo 7 sekund lub do momentu kiedy uskyszysz od konsoli dwa sygnaly dzwiekowe, moze uda Ci sie uruchomic konsole w ten sposob a potem doradzil bym przywrocenie konsoli do ustawien domyslnych (fabrycznych).

Jesli to nie pomoze, zadzwon na infolinie SONY i zapytaj co moze byc przyczyna takiego zachowania konsoli i czy jest mozliwosc naprawy.

Pytanie dodatkowe: Czy wykupiles na konsole dodatkowe ubezpieczenie? Jesli tak, powinno pokryc szkody (o ile wiem, gwarancja producenta nie pokrywa tego typu uszkodzen) sprobowac jednak nie zaszkodzi.

Sprobuj "safe mode" a jesli to nie pomoze, moze pomyslimy o czyms innym. 

Opublikowano

Niestety, safe mode nie działa, ale konsola wydaje cichutkie piszczenie/stęki. Nie wykupiłem ubezpieczenia. Może byłoby jakieś rozwiązanie zanim zadzwoniłbym na infolinię?

Opublikowano

Jakiekolwiek inne roziwazania laczyly by sie  z uruchomieniem w safe mode. Niektorzy ktorzy mieli taki sam problem, mowia, ze trzeba odlaczyc kabel HDMI od konsoli, sprobowac uruchomic konsole bez kabla HDMI a potem podlaczyc go spowrotem, osobiscie nie uwazam, ze to zadziala. Jesli to nie dziala, najprawdopodobniej, skok napiecia usmazyl Ci PSU konsoli, jesli byla wylaczona, moze masz szczescie i nie spalilo innych podzespolow. W takim wypadku gwarancja konsoli nie obejmie wiec za naprawe w serwisie bedziesz musial zaplacic. Mozesz ewentualnie kupic uzywana/odnowiana jednostke PSU i wymienic ja samodzielnie w domu, na youtube mozna znalezc poradniki do tego. 

Ten wydaje sie calkiem profesjonalnie zrobiony,

https://www.youtube.com/watch?v=Hhw85cT08jU

Opublikowano

Naprawde ciezko mi powiedziec cokolwiek o cenie. Jezeli  naprawa wymaga wymiany calego PSU, bedzie to prawdopodobnie koszt okolo 200 zlotych gdyz musisz wliczyc cene nowego zailacza. Jesli jest uszkodzona tylko czesc sekcjii zasilania (np. moze bedzie trzeba wymienic tylko kilka pomniejszych komponentow) bedzie to kosztowalo 100-120 zlotych. Ale to tylko moje zalozenia, nie potrafie dokladnie na pytanie odpowiedziec. Poza tym, nie mieszkam w Polsce a to dodatkowo utrudnia mi ocene.

Opublikowano

Zanim oddasz do naprawy polecam zobaczyc czy masz jeszcze oryginalna gwarancje od Sony (rok po zakupie sie konczy). Tez bym polecil podlaczyc konsole bezpostrdnio do sciany (bez przedluzaczy).

Odpisujesz na moj post? Dodaj @Aintence jesli chcesz abym go zobaczyl.

4F6xoLt.jpg

Opublikowano

Pewnie zasilacz poszedł, miałem tak w ps3, jeśli masz gwarancję, to powinni Ci bez problemu wymienić ;)
Jeśli nie masz gwarancji, to pozostaje dobry serwis :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...