Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Soczewki zamiast okularów

Ruudi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Elo. 

Tegoroczne lato już mnie na tyle w*****a, że potrzebuję okularów przeciwsłonecznych, a przy okazji nie chcę być ślepym jak kura. Niestety, gdy przepatrzyłem parę stron z soczewkami, natłok tych różnych skrzywień itp które są w opisach przerósł mnie i nie wiem co i jak. 

Wiem, że jakbym poszedł do okulisty, to by mi powiedział, jakie mogę nosić co i jak, ale średnio mi się chce wywalać hajs na wizytę, tym bardziej, że byłem pół roku temu.

Przeciwsłoneczne okulary korekcyjne nie wchodzą w grę, ze względu na cenę, bo wada może mi się zmienić, a przeciwsłonecznych nie będę nosił przez cały czas. #NOTstifłonda

Moja obecna wada to -1,75.

Ktoś coś droga społeczności MPC?

8wjJf.jpg

by vPaN

exMod Konsole •  exMMT Montażysta

Opublikowano

Na tym forum mamy specjalistów od wszystkiego, ale najlepszym wyborem będzie pójście do okulisty. Ewentualnie spytaj o to na jakimś forum medycznym.

Opublikowano

Na tym forum mamy specjalistów od wszystkiego, ale najlepszym wyborem będzie pójście do okulisty. Ewentualnie spytaj o to na jakimś forum medycznym.

Kolega chyba nie do końca przeczytał post, licznik trzeba jakoś nabić, coooo?

8wjJf.jpg

by vPaN

Opublikowano

Kolega chyba nie do końca przeczytał post, licznik trzeba jakoś nabić, coooo?

No sam się nie nabije B)

Na tym forum nie otrzymasz dokładnych informacji na ten temat. Mówisz, że byłeś u okulisty pół roku temu, więc idź jeszcze raz, nie oszczędzaj na zdrowiu. Ewentualnie forum medyczne, tak jak mówiłem (bo kolega chyba nie do końca przeczytał post, coooo?) ;)

Opublikowano
wywalać hajs na wizytę

nie wiem w jakiej wiosce ty mieszkasz, ale w polsce wizyta u okulisty jest za darmo

Opublikowano

Chcąc zacząć nosić soczewki musisz iść do okulisty...

nie wiem w jakiej wiosce ty mieszkasz, ale w polsce wizyta u okulisty jest za darmo

żeby iść skonsultować się odnośnie soczewek musi iść prywatnie, przynajmniej u mnie w mieście tak miałem

Opublikowano

@554461402688252517908.png ¬Teski

jak szedłem pierwszy raz do okulisty to dostałem skierowanie od rodzinnego.

a teraz do okulisty mogę chodzić kiedy chce i ile chce bez skierowania, bo już jestem tam zapisany.

Opublikowano

a teraz do okulisty mogę chodzić kiedy chce i ile chce bez skierowania, bo już jestem tam zapisany.

też mogę chodzić, ale gdy chciałem nosić soczewki to powiedzieli mi, że oni się tym nie zajmują i odesłali mnie, żebym szedł prywatnie do jednego typa

Opublikowano

to do biednej przychodni się wybrałeś o małym zakresie wiedzy i sprzętu

@Ruudi nie wiem czego oczekujesz w tym temacie

Chcesz soczewki to idź do okulisty. Ale okulary jest wygodniej nosić, niż męczyć się z soczewkami. Do tego zależy jeszcze jakie oczy masz i jak będziesz reagował na soczewki.

Opublikowano

Może takie nakładki?

http://allegro.pl/nakladki-polaryzacyjne-na-okulary-dla-kierowcy-i5255481894.html

Swoją drogą wygląda to idiotycznie, ale działa.

W sumie kolega ma takie magiczne coś, to pożyczę i wypróbuję.

No sam się nie nabije B)

Na tym forum nie otrzymasz dokładnych informacji na ten temat. Mówisz, że byłeś u okulisty pół roku temu, więc idź jeszcze raz, nie oszczędzaj na zdrowiu. Ewentualnie forum medyczne, tak jak mówiłem (bo kolega chyba nie do końca przeczytał post, coooo?) ;)

"Nie oszczędzaj na zdrowiu" - tylko kwestia jest taka, że w mojej metropolii, czyli Sochaczewie, jest 2 okulistów. Jeden nie ma praktycznie żadnego sprzętu i badania są wykonywanie na zasadzie "Przeczytasz ten ostatni rządek literek? Oo, nie możesz? To mocniejsze okularki potrzebne", a drugi, to terminy na około miesiąc.

Chcąc zacząć nosić soczewki musisz iść do okulisty...

żeby iść skonsultować się odnośnie soczewek musi iść prywatnie, przynajmniej u mnie w mieście tak miałem

Tak jak up pisałem. Co do samego noszenia, to nie wiem czy rzeczywiście trzeba, bo wiele osób od tak kupuje pierwsze lepsze i zakłada. Fakt, że "kolorowe" a korekcyjne to dwie inne sprawy.

Żadnego okulisty który za free przyjmuje przynajmniej u mnie nie ma. Chyba, że szpital, ale z tego co wiem, to tam jedynie jak Ci się coś stanie - wbiję sobie śrubokręt w oko, to mnie przyjmą i przy okazji dowiem się, czy mogę nosić soczewki.

Ja też jestem zapisany w tej klinice, bo nie raz byłem, ale zanim się doczekam, to przestanie świecić słońce ;)

to do biednej przychodni się wybrałeś o małym zakresie wiedzy i sprzętu

@Ruudi nie wiem czego oczekujesz w tym temacie

Chcesz soczewki to idź do okulisty. Ale okulary jest wygodniej nosić, niż męczyć się z soczewkami. Do tego zależy jeszcze jakie oczy masz i jak będziesz reagował na soczewki.'

Noszę od 5 albo 6 lat, trochę zmiany by mi się przydało, chociaż podczas okresu letniego. 

Nigdy nie miałem jakiś problemów z suchością oczu czy coś. Od początku, kiedy zacząłem nosić okulary, wada powiększyła się o -0.25 i to w ciągu pierwszego roku, teraz nic się nie zmienia.

8wjJf.jpg

by vPaN

Opublikowano

Soczewki są naprawdę z*******e.

Na imprezy, dyskoteki polecam brać kolorowe.Nie jedna laska zafascynuje się Twoimi oczami a przy okazji za ruchasz :D

21f0dgn.jpg

Opublikowano

@MaX095

Ty tak na serio ? 

że w mojej metropolii, czyli Sochaczewie, jest 2 okulistów. 

Żadnego okulisty który za free przyjmuje przynajmniej u mnie nie ma

u mnie jest odwrotnie

jest tak dużo lekarzy, że każdy by chciał mieć pacejntów

Opublikowano

Ziomek, sam mam na każde oko -6 i sam sobie zamawiam soczewki, płyn. Ale za pierwszym razem będzie Ci ciężko, jeżeli będziesz chciał je założyć, aczkolwiek w c**j polecam soczewki są z*******e!

Opublikowano

@MaX095

Ty tak na serio ? 

u mnie jest odwrotnie

jest tak dużo lekarzy, że każdy by chciał mieć pacejntów

Naprawdę i nie jedna laska Mi  mówi, że mam piękne oczy xD

21f0dgn.jpg

Opublikowano

Soczewki są naprawdę z*******e.

Na imprezy, dyskoteki polecam brać kolorowe.Nie jedna laska zafascynuje się Twoimi oczami a przy okazji za ruchasz :D

Ja chcę tylko widzieć normalnie, a nie mieć w dodatku lasery w oczach ^^

Ziomek, sam mam na każde oko -6 i sam sobie zamawiam soczewki, płyn. Ale za pierwszym razem będzie Ci ciężko, jeżeli będziesz chciał je założyć, aczkolwiek w c**j polecam soczewki są z*******e!

Mój ojciec nosi soczewkę, bo ma wadę na 1 oko, także zakładania mnie nauczy. 

Wybierałeś jakoś ten promień załamania czy jakieś pierdoły? Czy tylko znalazłeś z odpowiednią korekcją i zamówiłeś?

Naprawdę i nie jedna laska Mi  mówi, że mam piękne oczy xD

Moje są na tyle piękne, że nie muszę ich bajerować ziomuś.

8wjJf.jpg

by vPaN

Opublikowano

@reff

Ktoś wie o tych promieniach skrzywień czy coś? To jest dowolne, jakiś standard jest?

8wjJf.jpg

by vPaN

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...