Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Słaba praca procesora i mało fps w grach

Essls

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam problem ,ponieważ wszystkie lepsze gry które wcześniej działały bez ścin i zamuleń zaczęły strasznie zacinać. Wcześniej miałem 60-80 fps a teraz 15-25 fps. Dodam że na początku gry mam przez 5-10 sekund normalne fpsy a później nagle spadają. Sprawdzałem zużycie procesora i podczas gry trzy pracują na ok. 30% a czwarty ledwo chodzi(jak na obrazku).Ten moment co jest duże zużycie to jak minimalizowałem grę a ten co prawie nie ma to już zminimalizowana.

Co mogę zrobić aby nie było ścin?

post-947139-0-02522000-1436274331.png

Opublikowano

po co wam te specyfikacje skoro problem polega na tym że gra kiedyś z 2 tygodnie temu działała bez ścin ,a teraz fpsy spadły i procesory nawet nie pracują mocno i się nie grzeją.

Opublikowano

po co wam te specyfikacje skoro problem polega na tym że gra kiedyś z 2 tygodnie temu działała bez ścin ,a teraz fpsy spadły i procesory nawet nie pracują mocno i się nie grzeją.

Może to wina karty graficznej.I daj specyfikacje kompa.

­

Opublikowano

Dobra już nie ważne po prostu komputer mi się zepsuł bo czasami wyskakuje niebieski ekran i białe literki ,że zamknięto system ,żeby komputera nie uszkodzić czy coś.

Opublikowano

Po to żeby wykluczyć różne problemy, pisząc tutaj oczekujesz że Ci ktoś pomoże a nie chcesz współpracować?Problemów może być od groma.Np: Mogłeś podkręcać procesor i go zepsuć.Procesor może się przegrzawać(karta graficzna też).Zainstalowałeś jakieś gówna na komputerze i masz wirusy(może być potrzebny format komputera).itd itp.

Opublikowano

Nic nie podkręcałem. Nic się nie przegrzewa ,bo jak napisałem na początku przez te 10 sekund gdy normalnie chodzi gra na 60fps to chłodzenie bardziej pracuje(głośniej) ,a później wiatraczki przestają głośno pracować i mam 20fps.

I macie te specyfikacje nwm po co.

PROCESOR intel® core i3-4000m cpu @ 2.40ghz

RAM 4GB

Opublikowano

Zainstaluj HWMonitor, włącz grę i zrób screena z temperaturami. Dzięki temu też poznamy dokładną specyfikację.

Podstawowe pytania:

Chłodzenie posiadasz boxowe?

Kiedy wymieniałeś pastę termo-przewodzącą na procesorze?

Kiedy ostatnio czyściłeś komputer z kurzu i syfu na dysku?

Opublikowano

Najpierw przydałoby się dowiedzieć jaką ma kartę graficzną, bo podał tylko procesor i ram.

Opublikowano

Rozumiem że posiadasz laptopa? Najlepsze jest to że podałeś nam że masz i3 a MWMonitor podał i5, prawie 100 stopni to za dużo jak na procesor nawet w laptopie. 

Jeżeli możesz to poszukaj informacji o karcie graficznej jaką posiadasz, i najlepiej przeczyść czymś laptopa bo te temperatury nie są zbyt dobre.

Jednak nie rozumiem czemu nagle spada Tobie zużycie procesora do aż 3%, przejdź do działu http://www.mpcforum.pl/forum/958-sprz%C4%99t-usterki/i tam załóż temat. Tam są osoby które bardziej Tobie pomogą z twoim problemem. Ale na 100% sprężone powietrze i wio :)

Ps. wyłącza komputer żeby nie uszkodzić procesora od gorąca.

Opublikowano

Dmuchnąłem i ta dziurę gdzie wylatuje powietrze z laptopa i wyleciało dużo kurzu.Teraz juz mam normalnie fps.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...