Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

PBFy - uśpiona czy martwa społeczność?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!

Mam do was takie pytanie.

Zapewne większość z was kojarzy mniej więcej czym są PBFy, prawda? Dla tych mniej wtajemniczonych dodam, że jest to system rozgrywki, który toczony jest po przez pisanie/opisywanie ruchów naszej postaci za pomocą postów na forum. Inaczej mówiąc jest to taki pisany RPG. Gdy podstawowe informacje zostały wyjasnione to przejdę do rzeczy.

Chciałbym jakoś ożywić tą cześć internetów, które grały lub nadal grają ale mniej w PBFy. Chciałbym ruszyć z projektem, który dotyczyłby utworzenia forum, które byłoby takim community wśród PBFów. Oczywiście mogę to zrobić w każdej chwili ale problem polega na tym, że nawet ja nie jestem w stanie określić ile mniej więcej osób się tym jeszcze interesuje? Owszem wiem, że moim zadaniem byłoby zachęcenie użytkownika do tego aby zagłębił się w tą część rozgrywek internetowych, ale nie chciałbym aby spotkała mnie sytuacja w której wszystko jest gotowe a okazuje się, że społeczność umarła...

Dlatego mam do was pytanie, czy dla was nadal PBFy będą niezbędną częścią internetu, która pozwala bawić w podobny sposób co normalne gry? Czy nadal ktoś z was bawi się w tego typu rozgrywkę i poszukuje for na których mógłby przeżyć zupełnie inną zabawę?

Opublikowano

Co do PBFowego community - Vision Lighthouse. Póki co działają, trzymają się całkiem dobrze i sprawdzają się w swojej roli. Niemniej jeżeli masz jakiś ciekawy projekt na lepsze wykonanie tego, czym jest VL, oraz masz niemało czasu na włożenie w taką inicjatywę - możesz brać się do roboty.

PBFy żyją i wcale nie jest z nimi tak źle, jak uważasz. Jest kilka dinozaurów, trzymających się od paru dobrych lat, kilkanaście pomniejszych for trzymających się naprawę dobrze i dziesiątki kameralnych PBF, które albo upadną w przeciągu miesięcy, albo będą trzymały się jeszcze długi, długi czas.

Jeżeli szukasz ludzi do pomocy, to dobrze byłoby, żebyś powiedział na czym się znasz. Stworzyłeś jakiegoś własnego i znaczącego PBF? Mistrzowałeś sesje, jesteś weteranem grania? Piszesz jakieś dobre i ciekawe teksty dotyczące tekstowych erpegów? Ośrodek gier PBF może stworzyć każdy, ale to mija się z celem, kiedy nie ma się jakiegoś większego doświadczenia w tej kwestii. 

<?php

//accurate debugging

echo 'dupa';

[Poradnik] Własna strona internetowa

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...