Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Microsoft chce większego wpływu Minecrafta w edukacje

I'm_rudy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

­ Microsoft chce większego wpływu Minecrafta w edukację

Słyszeliście o tym (Artykuł)?

Ja uważam, że to słaby pomysł... Bardzo mało szkół będzie z tego korzystać ponieważ będą musieli kupić nowe komputery. Ogólnie Microsoft wprowadza teraz w Minecrafta dużo zbędnych rzeczy

(Jeżeli to nie ten dział proszę o przeniesienie)...

508w00.jpg  LICZĘ NA +

Piszesz coś do mnie dodaj @I'm_rudy

Opublikowano

Podstawowe pytanie co ma microsoft do minecraft'a? Kupili go od MoJang ? Przecież MoJang to szwedzka grupa a microsoft amerykańska, mniejesza. Słyszałem o tym że dopiero teraz dają wsparcie na win10 do minecraft'a, nie rozumiem sformułowania " Ogólnie Microsoft wprowadza teraz w Minecrafta dużo zbędnych rzeczy" Rozwiniesz?. 

Nie oriętuje się, microsoft kupił minecrafta czy jest jakimś partnerem mojang ?

@Edit: Ok przeczytałem artykuł, microsoft kupił mojang no to będzie ciekawie ;D A co do tematu myślę że to dobry pomysł jeśli dobrze go wykorzystają.

r9wfFzB.png

Opublikowano

­

Podstawowe pytanie co ma microsoft do minecraft'a? Kupili go od MoJang ? Przecież MoJang to szwedzka grupa a microsoft amerykańska, mniejesza. Słyszałem o tym że dopiero teraz dają wsparcie na win10 do minecraft'a, nie rozumiem sformułowania " Ogólnie Microsoft wprowadza teraz w Minecrafta dużo zbędnych rzeczy" Rozwiniesz?. 

Nie oriętuje się, microsoft kupił minecrafta czy jest jakimś partnerem mojang ?

@Edit: Ok przeczytałem artykuł, microsoft kupił mojang no to będzie ciekawie ;D A co do tematu myślę że to dobry pomysł jeśli dobrze go wykorzystają.

Microsoft kupił Minecrafta.

Microsoft nie umie pisać takiej gry jak Minecraft więc kupili Minecrafta, a tak na prawdę Minecrafta nadal piszę Notch, Jeb_ i ogl cała ekipa.

I wprowadza dużo zbędnych rzeczy w wersji 1.9 (widziałem w snapshocie).

W 1.9 są jakieś miłosne strzały oraz wyłączyli bicie przyjazdnych zwięrząt...

508w00.jpg  LICZĘ NA +

Opublikowano

@I'm_rudy Microsoft kupił całe studio mojang :)
Co do tematu... moim zdaniem do edukacji nie powinno się wkładać gry komputerowe gdyż w życiu nie jest to potrzebne, a i tak z gry nie dowiemy się niczego nowego.
Bez sensu, bez sensu i jeszcze raz bez sensu.
I tak większość polskich szkół musiało by kupić nowe kompy :)
@I'm_rudy Otóż to. Święte słowa.

bannergif.gif

Opublikowano

Tak na pewno się czegoś nauczą, budowania domów...

Projekt może i przejdzie ale w krajach gdzie poziom nauczania jest na niskim poziomie.

Opublikowano

­

Co do tematu... moim zdaniem do edukacji nie powinno się wkładać gry komputerowe gdyż w życiu nie jest to potrzebne, a i tak z gry nie dowiemy się niczego nowego.

Nie powinni wkładać gier do edukacji szkolnej ponieważ komputer niszczy myślenie i tak dalej...

Projekt może i przejdzie ale w krajach gdzie poziom nauczania jest na niskim poziomie.

Jeżeli od małego będą grali w "Klocki" to będą mieli zjaraną psychike. W Minecrafcie jest bardzo dużo rzeczy nie realistycznych.

508w00.jpg  LICZĘ NA +

Opublikowano

Minecraft w edukacji to bardzo dobry pomysl. Dzieci uwielbiaja ta gre i z checia beda sluchaly podczas lekcji jesli gra bedzie uzyta. Na panelach podczas mineconu bylo mowione o tym. Minecraft jest uzyty aby uczyc dzieci kodowania a nie budowania. Podczas takich lekcji kazdy uczen bedzie probowal napisac swoj wlasny mod ktory dodaje 1-2 itemi/moby do gry.

W polsce to nie przejdzie bo w klasach majazabytki a nie komputery lecz w ameryce i anglii pozadny komputer to podstawa wiec elektronika nie bedzie limitacja.

Odpisujesz na moj post? Dodaj @Aintence jesli chcesz abym go zobaczyl.

4F6xoLt.jpg

Opublikowano

Minecraft w edukacji to bardzo dobry pomysl. Dzieci uwielbiaja ta gre i z checia beda sluchaly podczas lekcji jesli gra bedzie uzyta. Na panelach podczas mineconu bylo mowione o tym. Minecraft jest uzyty aby uczyc dzieci kodowania a nie budowania. Podczas takich lekcji kazdy uczen bedzie probowal napisac swoj wlasny mod ktory dodaje 1-2 itemi/moby do gry.

W polsce to nie przejdzie bo w klasach majazabytki a nie komputery lecz w ameryce i anglii pozadny komputer to podstawa wiec elektronika nie bedzie limitacja.

To o czym mówisz to jest informatyka która jest w każdym technikum w Polsce, zaś w gimnazjum nie sądzę że kogoś będzie interesowało jakieś kodowanie. Po za tym po co dla dzieci wiedza jak robić mody w minecraft?

Opublikowano

To o czym mówisz to jest informatyka która jest w każdym technikum w Polsce, zaś w gimnazjum nie sądzę że kogoś będzie interesowało jakieś kodowanie. Po za tym po co dla dzieci wiedza jak robić mody w minecraft?

Te lekcje celuja na dzieci w wieku 6-12 lat... Jesli dziecko potrafi napisac malego moda w javie kiedy ma 10 lat  i sie zainteresuje nauka javy to wyobraz sobie jakie bedzie mialo umiejetnosci kiedy bedzie mialo 18-20 lat? Takie umiejetnosci pomoga takie osobie zdobyc lepsza prace.

4F6xoLt.jpg

Opublikowano

"-Proszę Pani! Bo Adaś zabrał mi krowy! - powiedział Stasiu

-Użyj kreatywności Adasiu, znajdź nowe zwierzęta, zbuduj dla nich stajnie, karm je i patrz jak rosną! To takie wspaniałe!"

Tymczasem w minecrafcie:

Adaś was killed by Stasiu.

I na tym edukacja się skończy :)

Opublikowano

"-Proszę Pani! Bo Adaś zabrał mi krowy! - powiedział Stasiu

-Użyj kreatywności Adasiu, znajdź nowe zwierzęta, zbuduj dla nich stajnie, karm je i patrz jak rosną! To takie wspaniałe!"

Tymczasem w minecrafcie:

Adaś was killed by Stasiu.

I na tym edukacja się skończy :)

Przeciez nie postawia serwera na zwyklej mapie i pozwola kazdemu robic co chce w klasie... Powinny byc przygotowane mapy wczesniej. Polecam zajzec na http://education.minecraft.net/aby dowiedziec sie wiecej o tym temacie.

4F6xoLt.jpg

Opublikowano

I tak to nie przejdzie... Chyba, że wprowadzi to rząd czy jak to się tam zwie.. Żaden nauczyciel nie jest za nauczaniem poprzez gry, itd.

508w00.jpg  LICZĘ NA +

Opublikowano

I tak to nie przejdzie... Chyba, że wprowadzi to rząd czy jak to się tam zwie.. Żaden nauczyciel nie jest za nauczaniem poprzez gry, itd.

W polsce na 100% nie przejdzie bo 3/4 nauczycieli nie wie co to komputer. W ameryce duzo nauczycieli uzywa juz minecrafta do uczenia.

4F6xoLt.jpg

Opublikowano

Pewnie chodzi im tylko o to żeby jeszcze bardziej rozreklamować, swój już, produkt. A większość i tak będzie tylko polowała na Kripery i nikogo nie będzie obchodziła ta "nauka" ..

Opublikowano

Nie wiem czy jest sens uczenia dzieci czegoś w Minecrafcie. Czy serio musimy uczyć na informatyce planowania przestrzeni akurat w tej grze? Czy też innych rzeczy? To chyba nie jest najlepszy sposób. Planowanie przestrzeni... dajcie dzieciom papier, nożyczki, klej i kredki. Każcie 'zbudować' pomieszczenie, gdzie będą ściany i podłoga, a w nich zeby rozmiesciły konkretne rzeczy. A nie do gier... Już wystarczy, że mam w rodzinie niepełnosprawne 5-letnie dziecko, które zamiast uczyć się chodzić bo ma niedowład nóg, to gra i komputerem się obsługuje... Dzieci w tych czasach niestety są usadawiane przez rodziców przy grach i telewizorach, często są wychowywane bezstresowo, to jeszcze w szkole do gier. Gry moze tak, ale w wolnej chwili, edukować je można w lepszy sposób niż przy grach.. później tylko wymówki w domu będą "bo ta gra edukuje" i cały dzień przy niej przesiedzi dzieciak.­

­VeIMQWU.png

Opublikowano

Tak szczerze, patrzę na ten artykuł, spodziewam się podstawówki, a Ci ludzie na zdjęciach mają może po 17 lat :D Już widzę jak takie osoby się uczą z minecraft, zwłaszcza, że np. poziom mojej klasy na UTK* kończy się na budowaniu k***sów w minecraft i spieraniu się kto zrobił lepszego...

*UTK - Urządzenia Techniki Komputerowej, przedmiot w klasie informatycznej.

MPC Hejter Team Leader

Opublikowano

Tak szczerze, patrzę na ten artykuł, spodziewam się podstawówki, a Ci ludzie na zdjęciach mają może po 17 lat :D Już widzę jak takie osoby się uczą z minecraft, zwłaszcza, że np. poziom mojej klasy na UTK* kończy się na budowaniu k***sów w minecraft i spieraniu się kto zrobił lepszego...

*UTK - Urządzenia Techniki Komputerowej, przedmiot w klasie informatycznej.

Wiesz niby ma być zrobiony jakiś specjalny Minecraft specjalnie dla szkół może kutaski będą zablokowane :P

­

508w00.jpg  LICZĘ NA +

Opublikowano

Wiesz niby ma być zrobiony jakiś specjalny Minecraft specjalnie dla szkół może kutaski będą zablokowane :P

­

Pradox.

LOG: [SERVER] Zbudowałeś/aś wulgarną budowle i została ona usunięta. Nauczyciel prowadzący zajęcia dostał informację na temat tego co budujesz!
LOG: [SERVER] Zbudowałeś/aś wulgarną budowle i została ona usunięta. Nauczyciel prowadzący zajęcia dostał informację na temat tego co budujesz!

Tym czasem u nauczyciela na consoli

LOG: Uczeń o nicku Tomus21PL zbudował wulgarną budowlę. Wpisz /nauczyciel <swoje hasło> Tomus21PL - by zobaczyć budowlę
LOG: Uczeń o nicku Tomus21PL zbudował wulgarną budowlę. Wpisz /nauczyciel <swoje hasło> Tomus21PL - by zobaczyć budowlę

Hahahaha

Nie no serio to im się nie uda, wątpię by jakakolwiek ze szkół kupiła minecrafta do edukacji, chyba, że jakaś renomowana podstawówka :D

Ogólnie głupi pomysł. Pewnie im się tam nudzi w tym Microsofcie, to kolejny projekt by mieli pracę im dali :P

MPC Hejter Team Leader

Opublikowano

Pradox.

Tym czasem u nauczyciela na consoli

Hahahaha

Nie no serio to im się nie uda, wątpię by jakakolwiek ze szkół kupiła minecrafta do edukacji, chyba, że jakaś renomowana podstawówka :D

Ogólnie głupi pomysł. Pewnie im się tam nudzi w tym Microsofcie, to kolejny projekt by mieli pracę im dali :P

To pewnie głównie jest robione pod Anglików i Amerykanów itd bo tylko oni kupują taki szajs... Wiadomo, że pod hajs.

To będzie serwer, to będzie singeplayer open lan! xDD

Szkół nie stać na kupowanie serwerów dla każdej klasy chyba, że multiverse-core xdd

­

508w00.jpg  LICZĘ NA +

Opublikowano

­

W 1.9 są jakieś miłosne strzały oraz wyłączyli bicie przyjazdnych zwięrząt...

Każda głupota developera jest naprawiana przez pluginy ;-)

To jest skierowane do świata, a nie do Polski. U nas to wejdzie za 20 lat.

Moim zdaniem może coś fajnego wykombinują. Co by nie mówić, to jednak w dzisiejszej dobie nie wychodzenia na dwór, do lasu, czy do piaskownicy - minecraft w jakimś stopniu trenuje w człowieku postrzeganie przestrzenne, orientacje w terenie, wolę dążenia do wyznaczonych celów.

.

Opublikowano

@I'm_rudy Otóż to. Święte słowa.

Nie czytałem dalej postów, 2 płytkie myślące posty -.-

Co gra może dodać do nauki ...

Omało z łóżka nie spadłem jak czytałem wasze posty:

1. Poprawia pamięc, zapamiętanie tylu craftingów zwiększa aktywność i umiejętność mózgu
  2. Tryb ekonomiczny, nauka zarządzania pieniędzmi, planowaniem wydatków
  3. Umiejętności dokonywania wyborów

Gra stosowana była w jakimś bogatym kraju, gdzie dzieciaku uczono właśnie powyższych rzeczy.

Rodzicie podobno po pewnym czasie chwalili tą metodę ponieważ dzieciaki zapamiętywały więcej i szybciej podejmowały swoje decyzje.

Dodatkowo była opcja z tym że zakładali serwery i za każdym razem kto inny nim rządził, miało to na celu nauczyć dzieci planowania, sposobów promowania siebie czy produktu który sprzedają co przydaje się na różne rozmowy w tym kwafilikacyjne o pracę gdzie trzeba szczegółowo przedstawić siebie i swój produkt [umiejętności]

Więc gra może nauczyć wiele a nie jak piszą ***** powyżej że nic a wiedzą tyle co przeczytali w książce z podstawówki

Dość nudnego trybu gry!

Pomyśl zanim stworzysz kolejną kopię kopii

Opublikowano

Każda głupota developera jest naprawiana przez pluginy ;-)

To jest skierowane do świata, a nie do Polski. U nas to wejdzie za 20 lat.

Moim zdaniem może coś fajnego wykombinują. Co by nie mówić, to jednak w dzisiejszej dobie nie wychodzenia na dwór, do lasu, czy do piaskownicy - minecraft w jakimś stopniu trenuje w człowieku postrzeganie przestrzenne, orientacje w terenie, wolę dążenia do wyznaczonych celów.

Za 20 lat Minecraft zejdzie na psy!

­

508w00.jpg  LICZĘ NA +

Opublikowano

Jak by wprowadzili w szkołach przedmiot minecraft to spx na pewno na 6 i podwyższona średnia a tak na serio to uważam że pomysł jest zły w grze niema praw fizyki musieli by go całkowicie zmienić co by zniszczyło tą gre jednym słowem NIE

Opublikowano

Jak by wprowadzili w szkołach przedmiot minecraft to spx na pewno na 6 i podwyższona średnia a tak na serio to uważam że pomysł jest zły w grze niema praw fizyki musieli by go całkowicie zmienić co by zniszczyło tą gre jednym słowem NIE

"W szkole wprowadzili przedmiot Minecraft"  :P xD 

Gdyby wprowadzili nauczanie poprzez gry na pewno nazwali by to inaczej.

Nie czytałem dalej postów, 2 płytkie myślące posty -.-

Co gra może dodać do nauki ...

Omało z łóżka nie spadłem jak czytałem wasze posty:

1. Poprawia pamięc, zapamiętanie tylu craftingów zwiększa aktywność i umiejętność mózgu
  2. Tryb ekonomiczny, nauka zarządzania pieniędzmi, planowaniem wydatków
  3. Umiejętności dokonywania wyborów

Gra stosowana była w jakimś bogatym kraju, gdzie dzieciaku uczono właśnie powyższych rzeczy.

Rodzicie podobno po pewnym czasie chwalili tą metodę ponieważ dzieciaki zapamiętywały więcej i szybciej podejmowały swoje decyzje.

Dodatkowo była opcja z tym że zakładali serwery i za każdym razem kto inny nim rządził, miało to na celu nauczyć dzieci planowania, sposobów promowania siebie czy produktu który sprzedają co przydaje się na różne rozmowy w tym kwafilikacyjne o pracę gdzie trzeba szczegółowo przedstawić siebie i swój produkt [umiejętności]

Więc gra może nauczyć wiele a nie jak piszą ***** powyżej że nic a wiedzą tyle co przeczytali w książce z podstawówki

Ja się nauczyłem dużo słów z Angielskiego :P Gdy byłem mały tylko ja wiedziałem z całej klasy jak jest wiadro z wodą! xDD

­

508w00.jpg  LICZĘ NA +

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...