Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Po czym poznać wybity kondensator?

WielkiBananPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wybity kondensator - jak poznać? Mój komputer sam się wyłącza (przegrzewa się procesor).

Jak sprawdzić czy on jest wybity? Jak to naprawić?

Opublikowano

Wybity biedaczek, kto mu to zrobił? :P

Zepsute kondensatory poznasz po wybrzuszeniu na górze (metal powinien być płaski, jak jest wypukły, to umarł), ewentualnie po białym nalocie wokół kondensatora.

Zresztą google nie gryzie http://obrazki.elektroda.net/54_1152205433.jpg

Jak już dojdziesz do tego, że jednak to nie jest wina kondensatora, to rozpisz dokładniej na czym polega problem.

436951440626370320491.png

Opublikowano

Wszystkie są płaskie. Kurde, ostatnio zamontowałem nową kartę i od tego momentu on się wyłącza, zasilacz kupiłem 520W (miałem 400W). Nic, nic i nic.
Nie chce go oddać do serwisu, ale też nie wiem co to może być... wujek informatyk mówił, że zailacz bądź kondensator a tu... ani to ani to.

Pasta zmieniana także już nie musicie tego wymieniać. Tak, tak chłodzenie też dobrze założone, nie jestem idiotą.

@Edit

Dodam, że temperatura w HWMonitor lata jak posrana, 40-50 i do 70-80... To jest chore. Mam 5 wiatraków w komputerze, specjalnie dokupiłem, nawet czuje zimno, które wypłypa z komputera. Nie rozumiem...

Opublikowano

Wcale nie musi być widać że kondensator uszkodzony nie potrafisz po prostu ustalić który to jeśli jest uszkodzony.  

Przez same kondensatory nie było by takiego problemu bardziej uszkodzone układy miernika albo sam czujnik temperatury 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Z tego co sie orientuje to czujnik jest czescia procesora (tak samo jest w mikrokontrolerach)

Ja sie nie znam wiec poczekaj na posty bardziej doswiadczonych

Opublikowano

Ale nie wiem czy to czujnik, ponieważ chodził bez radiatora dosłownie 10sekund, gdy go dotkłem to gorzej niż tłumik w skuterze po 10km... W sokecie nawet są ślady tej temperatury, tak jakby się przypalił.

Opublikowano

Wszystko da się wymienić, niecałą godzinę trwa wymiana układu a czujnika jeszcze szybciej. 

Nie ma dostępu układów czujnika temperatury w procesorze , jest tylko sam czujnik i własny układ zabezpieczeń przed przegrzaniem dla procesora który dostarcza wyników chipsetowi na płycie głównej i to on się głownie pieprzy 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Nowy:
AMD Athlon 64 x2 5200+
DDR2 2.5GB
M61PME-S2 (Socket M2)

RADEON 4850 512 256bit <-- nowa karta
465GB Seagate ST350032
Be cool  520W Silent ATX power supply <-- nowy zasilacz

Stary:
AMD Athlon 64 x2 5200+
DDR2 2.5GB
M61PME-S2 (Socket M2)
Geforce g210 <-- stara karta
465GB Seagate ST350032
Modecom feel 400W <-- stary zasilacz

Opublikowano

Osobno, zasilacz zaraz po tym jak mi się resetował - myślałem, że to wina poprzednika (za mała moc), ale to nie to xD

To są temperatury, przecież już to odpalałem.. Grałem w FIFE 14 - bardzo mało wymagająca, i co? Bum, reset.
Jestem na mozilli oglądam sobie meczyk z csgolounge i co? Reset... ale to już tak po 1-2h. W fifie po 5minutach.

Opublikowano

Postaram Ci się pomóc - pracowałem przez pewien czas w serwisie.

Patrząc na twoją konfigurację, mogę Ci powiedzieć, że karta sama pobiera 120 W. Zasilacze TRACERa są beznadziejne i naprawdę - lepiej dołożyć to 80 zł i kupić coś, co ma normalną wydajność. Poszperaj na forach i dowiedz się więcej.

Z tego co opisujesz (wyłączanie komputera) to winowajcą może być:

- Wadliwy zasilacz - kiepski lub chiński (albo to i to). Jeżeli masz możliwość pożyczyć od kogoś 600 lub więcej to się nie krępuj.

- Przegrzewanie procesora - pasta, możliwe że wyschła i nie styka się z radiatorem, przez co temperatura jest słabo odprowadzana (lub w ogóle!) przez niego. Zainwestuj w jakąś pastę opartą na tlenkach metali. Jest to wydatek raz na... 2 lata? Nie powinien Cię zaboleć.

- Przegrzewanie karty graficznej - aczkolwiek tutaj powinien pokazać się BSOD albo artefakty, ale sam bym tego nie wykluczał. Jest możliwość słabego odprowadzania ciepła przez chłodzenie Radeona.

Dlaczego nie może to być kondensator? Ano dlatego, że jeżeli byś miał wybity kondensator - załóżmy obok procesora - to komputer by piszczał podczas włączania i jedyne co byś zobaczył w monitorze to odbicie swojego rozczarowania. To samo z kartą graficzną.

Pisałeś też o temperaturach w HWMonitor. Na podstawie twojego ostatniego posta o resetowaniu w FIFA i na streamach - to na 99% chłodzenie procesora. Wymień pastę i odkurz biedaka.

Zaufaj mi, aspiruje na inżyniera ;)

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Tylko, że nie mam jak sprawdzić na innym, no ale skoro nie działa na dwóch to mówisz, że na 3 zadziała :P? Gość powiedział, że ten zasilacz uciągnie na spokojnie tę kartę. Kumpel ma bardziej wymagający zestaw i ma 600W.
Pasta zmieniana od razu na początku, niedawno też ją zmieniałem. Próbowałem na różne sposoby jej rozniesienia i zero efektu (może z jeden meczyk zagrałem w cs'ie).
Karta odpada, sprawdzane temperatury i są odpowiednie (40-50max)
O sprzątaniu nie wspominaj, bo aż błyszczy xD - serio... czyściłem go aż godzinę i nic...

Ziomek ratuj, bo widzę, że jako jedyny masz tu łeb. :)

@Edit

Z resztą jak to możliwe, że z 40stopni nagle robi się 60-90?

Opublikowano

Tylko, że nie mam jak sprawdzić na innym, no ale skoro nie działa na dwóch to mówisz, że na 3 zadziała :P? Gość powiedział, że ten zasilacz uciągnie na spokojnie tę kartę. Kumpel ma bardziej wymagający zestaw i ma 600W.

Pasta zmieniana od razu na początku, niedawno też ją zmieniałem. Próbowałem na różne sposoby jej rozniesienia i zero efektu (może z jeden meczyk zagrałem w cs'ie).

Karta odpada, sprawdzane temperatury i są odpowiednie (40-50max)

O sprzątaniu nie wspominaj, bo aż błyszczy xD - serio... czyściłem go aż godzinę i nic...

Ziomek ratuj, bo widzę, że jako jedyny masz tu łeb. :)

@Edit

Z resztą jak to możliwe, że z 40stopni nagle robi się 60-90?

Walnięty czujnik? Czujnik jest częścią procesora, więc dziwne by było, jakby był uszkodzony.

Może napięcia na płycie są za duże? Wejdź do BIOSu i przywróć ustawienia domyślne.

Opublikowano

Nie wiem czy czujnik, bo nie wiem jak to sprawdzić.

Resetowałem go z 3-4 razy nawet baterie wyciągałem. Zresztą w mojej płycie nie da się podkręcić procka czy coś tego.

Opublikowano

Mimo to przywróć.

Procesor może Ci się grzać przez wiele czynników:

- wirus

- pasta termo

- problemy z chłodzeniem (radiator lub wiatraczek)

- napięcie

Skoro część już odrzuciliśmy, to spróbuj ściągnąć program ComboFix (jeżeli nie masz Windowsa 8.1 - jeżeli jednak masz, ściągnij Malwarebytes Anti-Malware. Zainstaluj go.).

Wejdź w tryb awaryjny i odpal program (CB wystarczy odpalić i dalej sam robi).

Po usuwaniu syfów i innego robactwa, wejdź do menedżera zadań i pokaż nam screen co działa Ci w tle (zakładka Procesy).

Opublikowano

To oddaj go do serwisu.

Pomoc przez forum jest dosyć ciężka, ale w taki sposób można rozwiązać głównie problemy z softem.

Zaboli Cię pewnie około 200 zł.

Opublikowano

Oddałem, stwierdzili, że to pasta źle nałożona.
Zabrali 3 dyszki.

Pochodził jeden dzień i znów zdechł. Ja tego nie rozumiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...