Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Propozycja dotycząca serwera Medievel Craft.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka.

Widziałem że jest tutaj mało autorskich serwerów, wszystko sciągnięte albo z zagranicznego serwera albo z Polskiego.

Widać narastające tutaj kopie serwerów, wszystkie jednolite, minimalne dodatki i marzenia że dodanie 1 rzeczy wypromuje serwer.

Siedziałem na forum jako gość długi czas obserwując wasze posty, tematy i publikacje serwerów.

Rzeczy z * wyjaśniane będą na końcu

Mój pomysł

Chcę stworzyć serwer na którym każdy ma szansę być władcą, najlepszym graczem i nieważne czy to Vip, Administrator czy zwykły szary gracz.

Chcę dać coś nowego, coś czego nie znajdziecie na Polskiej arenie serwerów.

Tak więc bez zbędnego pisania:

Medieval Craft

Jaki to serwer:

Pierwszy w swoim rodzaju, połączenie walki, myślenia oraz ekonomii, gdzie każdy będzie mógł wykazać się swoimi umiejętnościami.

Serwer będzie miał na celu ograniczenie ciągłego motłochu PvP i sprowadzić to na tory aby najpierw przemyśleć swoje akcje

Na serwerze twoją pierwszą klasą będzie "Chłop", odrodzisz się w 1 z kilku miast.

Pierwszym zadaniem będzie odnalezienie pracy, lecz uważaj.

Ponieważ każdy kto będzie chciał Cię zatrudnić, [poza państwem/krajem] będzie musiał iść i zapisać Cię jako osobę pracującą.

Obciąży go to kosztami budowy chatki, pieniędzmi oraz czasem.

Właściciel ziem który będzie chciał Cię zatrudnić będzie musiał, zapłacić za Ciebie daninę aby notariusze wpisali Cię jako jego pracownika.

Opis postaci:

Chłop:

Podstawowa postać, posiada ją każda nowa osoba.

Mają ograniczone prawa, obowiązki. Nie muszą odprowadzać podatków oraz danin, podczas ataku na ich miasto nie

musza stawać w jego obronie.

Są najniższą klasą.

Mieszczanin:

Postać która wykupiła w mieście dom, posiadając status mieszczanina nie możemy zmienić już swojego miasta

na inne, można być tylko mieszczaninem w 1 mieście.

Mieszczanin co 7Dni musi płacić daninę w wysokości 1500$ oraz surowcach.

Mieszczanin, nie może zatrudnić chłopów do prac oraz podczas ataków nie musi także bronić miasta.

Handlarz:

Postać która posiada swój stragan na targowisku za który musi dziennie płacić odpowiednią sumę.

Handlarzem można zostać jedynie poprzez wykupienie tego statusu w Ratuszu.

Handlarz posiada prawo otwierania straganów w różnych miastach, oraz sprzedaży surowców na nim.

Jak każda klasa płacić musi podatki w wysokości 8 000$

Rycerz:

Klasa która posiada prawa wejścia w każde miejsce w mieście, w przeciwieństwie do reszty klas musi bronić miasta w razie

ataku, jeżeli nie stawi się na walce w obronie władze miasta mają prawo obniżyć mu rangę do Mieszczanina oraz nadać

okres blokujący zmianę rangi na pewien okres.

Rycerze mają dostęp do specjalnego żelaznego zestawu, jest to najniższa klasa z takim prawem.

Rycerze zajmują się pilnowaniem porządku wokół miasta.

Paladyn:

Jednostka specjalna, dostają Ją tylko rycerze którzy ukończyli odpowiedni poziom oraz zadania, jest to potężnie prawa

klasa, posiada dostęp do zestawu Paladyna, możliwość zmiany koloru swojej nazwy oraz wysyłania powiadomień*

Paladyni są potężnymi strażnikami którzy bronią miast przed atakami oraz mają prawo wstępu do komnaty smoka.

Paladyn ma prawo wejścia na każdy Dungeon z potworami, oraz przechodzenia do pomieszczenia z Bossem

Klasy które nie będą podlegać rozkazom państwa:

Wojownik:

Klasa która posiada zestaw wojownika, nie podlegają żadnym obowiązkom poza płaceniem podatków.

Osoby z tej klasy mogą zakładać swoje minimalne tereny poza miastem.

Podróżnik:

Posiada dostęp do opcji oglądania Enderchestu z pozycji komendy, posiadają zwiększoną prędkość chodzenia

ich mocną stroną jest to że potrafią się teleportować używając specjalnego przedmiotu który zostałstworzony na

ich potrzebę.

Łowca:

Klasa magiczna, osoby z tej klasy posiadają możliwość nasłuchu, dzięki któremu potrafią sprawdzić kto i w jakiej

odległości od nich się znajduje, potrafią znikać oraz się skradać.

Ich mocną stroną jest nasłuch postaci który odbiera im życie [zadaje obrażenia] oraz nasłuch miknerałów dzięki

któremu mogą określić co i w jakiej ilości znajduje się blisko nich

Zarabianie pieniędzy:

Jest to kluczowy system pomysłu.

Na serwerze zastosowany zostanie specjalnie stary plugin Jobs, lecz jego wynagrodzenia zostaną minimalnie zmniejszone, tak aby zdobywanie oraz wydawanie pieniędzy było przemyślane.

Płacenie podatków dodatkowo ma utrudnić szybki rozwój postaci.

Każda z klas posiadać będzie inny wkład w podatki, jedni zapłacą więcej inni znów mniej.

Dodatkowo osoby ktore wykupiły domki, pokoje w mieście płacić będą musieli dziennie za ich najem, jeżeli tego nie zrobią zostaną wtrąceni do więzienia na 8 / 12 / 24 godzin w zależności za co nie zapłacili.

Mapa:

Na serwerze będzie 1 główne miasto oraz kilka małych osad, każde miasto czy osada posiadać będzie przywódcę [Administrator]

Tworzenie miasta będzie możliwe jedynie przez osobę która została zwerbowana do postaci Administracyjnej i będzie to jej pierwsze zadanie.

Do każdego miasta stworzony zostanie szybki transport [Teleportacja] lecz używanie tego udogodnienia będzie możliwe tylko i wyłącznie z kamieniem runicznym.

Wydobywanie surowców, zabijanie potworów będą dozwolone na mapie głównej.

Wydobywanie surowców będzie z rud, nie będzie stosowana opcja dropu z szarego nudnego kamienia.

Rozgrywka:

Rozgrywka zostanie tak stworzona aby przejście z rangi cłopa na mieszczanina zajęło kilka dni.

Na serwerze znajdziemy dungeony z potworami oraz bossami.

Za każdego zabitego Bossa gracz otrzyma bonusy w postaci wyróżnień, przedmiotów oraz różnorodnego losowego dropu.

Misje:

Kolejnym dodatkiem będą zadania, które mają  dodać możliwość zbierania pieniędzy, przedmiotów oraz poziomów.

Bedą tam misje które wyskoczą nam podczas zmiany klasy, mają one na celu sprawdzenie czy nadajemy się na postać w tej klasie, więc jeżeli polegniemy podczas misjii automatycznie klasa o którą się ubiegamy zostanie nam usunięta a wydane przedmioty i pieniądze nie zostaną zwrócone.

Znajdziemy tak także misje na konia [ponieważ naturalne pojawianie się koni na mapie nie będzie aktywne], oraz masę różnych zadań.

Czat: [NOWE]

Jak wiadomo czat jest ogólno dostępny na 100% serwerach, pisząc na jednym rogu mapy mogę napisać do gracza z drugiego krańca.

U mnie czat będzie ograniczony, będą 3 typy czatu:

Szept:  treść zobaczą gracze tylko w odległości 5 kratek

Normalny: zasięg czatu do 50 kratek

Krzyk: Zasięg do 200 kratek

oraz 1 czat ogólny, który można użyć raz na 20sekund

Wołanie: czat ogólny, widać go na każdą odległość oraz jego kolor jest inny niż zwykłe wiadomości

Poziomy: [NOWE]

Poziomy zostaną zablokowane, czyli nie stracimy ich po śmierci, zostanie zablokowany także stół magiczny, dodawanie enchantów będzie takie losowe.

W zależności co będziemy posiadać w plecaku, za zaczarowanie broni gracz płacić będzie płacił "Kamieniem Magicznym"

Pomysłów jest więcej, lecz nie chcę wszystkiego ujawniać aby osoby które zechcą skopiować pomysł nie miały go całego na talerzu ;)

Dość nudnego trybu gry!

Pomyśl zanim stworzysz kolejną kopię kopii

Opublikowano

1. Brawa za pomysł, na tle tego wszystkiego tutaj jest to perełka.

Od dawna nie widziałem dobrego pomysłu poza "isihc" "sv+gildie" czy kolejnej kopii serwera, która powtarza się po raz tysięczny.

Pomysł dobry, zadania, postacie, system zdobywania tych rang czy przechodzenia na wyższy jest godny pochwały

Jeżeli uda Ci się doprowadzić to do stanu że będzie bliżej prezentacji niż pomysłu to będzie dobry serwer, warto dodać poważne zasady które usuną dzieciaki z serwera i pozostaną tylko poważni gracze, ponieważ wszyscy którzy wejdą tylko na chwilę mogą zniesmaczyć kogoś kto chce tam dłużej pograć

TEMAT

Opublikowano

1. Administrator który zmienił nazwę tematu, proszę o poprawienie błędu który popełniłeś z Medievel na Medieval

Pomysł jest dobry, wszędzie gdzie spojrzę widzę 99.6% serwerów kopiowanych, pobieranych paczkami z internetu, kiedyś serwery były dobrze przemyślane.

Mimo że ludzie siedzieli na Hamachi i reklamowali się z nim było sporo graczy, czasami nawet pełne serwery.

Teraz widać małolatów którzy biorą się za coś czego nie powinni, a nawet do czego nie mają prawa.

Chcę wrócić na stare tory i zrobić coś co wymaga znów pracy a nie 1minuty czekania na paczę z internetu

Dość nudnego trybu gry!

Opublikowano

Problem jest tylko jeden. Skąd weźmiesz graczy? Obecnie tworzone są serwer easy hc lub survival z gildiami dlatego, że na te tryby zawsze znajdą się tryby. Właśnie to jest najgorsze, że naprawdę dobrze dopracowane serwery świecą pustkami, a na tych będących kopią siebie ze zmienioną nazwą jest dużo graczy. Mimo wszystko mam nadzieję, że projekt zostanie ukończony bo osobiście z chęcią zagrałbym na takim serwerze.

Opublikowano

@Ingus dokładnie, taka jest teraz rzeczywisctość, coś co zostało pobrane z internetu jako paczka, zmienione zostały nazwy autora paczki i message, są serwerami które są perełkami.

Serwery które powstają ciężką pracą, miesiącami, oraz z głową są najmniejszymi serwerami, dzieje się to tylko tak w PL za granicą serwery nie mają problemu z kopiami ;)

TEMAT

Opublikowano

Niestey, mimo wszystko chcę doprowadzić projekt do końca i z nim wystartować.

Dodatkowo do czatu będą znaki '!' / '#' aby wybierać wołanie, krzyki i szepty

Dość nudnego trybu gry!

Opublikowano

­Bardzo dobry pomysł ;-)

Myśle, że serwer bardzo szybko stanie się popularny bo to chyba pierwszy taki tryb w Polsce.

A ja bym nie dawał w ogóle rang Vip i tak dalej tylko dodatki do kupienia typu 500$... ;-)

508w00.jpg  LICZĘ NA +

Piszesz coś do mnie dodaj @I'm_rudy

Opublikowano

@Up, wszystko jeszcze można zmienić, plik permission to dla mnie 1minuta roboty.

Chociaż kupno kasy ułatwi grę trochę, ale świadomość brak Vipów jest bardzo kusząca, kolejny dodatek który jest zastosowany pierwszy raz od kilku lat

Dość nudnego trybu gry!

Opublikowano

Serwer bez Vipów byłby czymś nowym, brak rang specjalnych tylko jakieś itemy do zakupienia.

Nie ma znaczenia czy gra jest realistyczna czy nie, nieważne czy jest futurystyczna czy dotyczy przeszłości!

Nieważne czy ma dobrą grafikę, czy słabą, nieważne jest czy jest nowa, czy stara!

Gramy w gry które lubimy najbardziej, zaakceptuj wybory innych!

Bo wszyscy w nie gramy, jesteśmy jednością.

Jesteśmy Graczami!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...