Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Która z tych klawiatur mechanicznych?

Shagareq

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ostatnio zastanawiam się nad kupnem klawiatury mechanicznej i największy problem jest to to, że nie wiem, na którą mam się zdecydować. Od razu zaznaczam, że budżet to ~350 zł nie więcej i na razie w mojej głowie walczą dwie klawiatury a mianowicie:

- Tesoro Durandal G1

- Qpad MK-50

Prosiłbym o propozycje, którą z tych wybrać i dlaczego ew. zaproponować inną/inne.

Opublikowano

Do czego będziesz używał klawiatury?? gra/pisanie/po prostu kupujesz bo chcesz mechaniczną

Opublikowano

Do czego będziesz używał klawiatury?? gra/pisanie/po prostu kupujesz bo chcesz mechaniczną

Do gier, pisania i też chce mieć mechaniczną. Chyba nie trafiłeś w pytanie bo na jedno wychodzi xD

Opublikowano

­A ja ci polecam Tesoro, jest dobrze wykonana, jest lepsza od QPAD'a i nie wiem jak inni, ale ja mam sam klawiaturę mechaniczną, Tesoro Excalibur i wiem, że jest lepsza od QPAD'a (i tą i tą firmę miałem okazję używać).

Kolejna rzecz, która też mówi na korzyść Tesoro to sam mechanizm klawiatury, czy ktoś z wyżej wypowiadających się, w ogóle wie co to znaczy: MX RED i MX BLACK? Już wyjaśniam:

-MX RED - gwarantowana trwałości do 10mln kliknięć,

-MX BLUE - gwarancja trwałości do 20mln kliknięć,

-MX BROWN - gwarancja trwałości do 50mln kliknięć,

-MX BLACK - gwarancja do 50mln kliknięć.

*to nie błąd BROWN i BLACK mają trwałość do 50mln kliknięć. Poza tym każdy MX ma też inną specyfikacje, ale po to zapraszam do http://google.pl

Kolejna rzecz, czemu w ogóle klawiatury mechaniczne są tak dobre i popularne:

1. są niesamowicie szybkie, czułe, a czas odskoku klawisza po wciśnięciu to 1ms (tak jest w mojej według producenta i tak też to wygląda w praktyce, nie ważne jak szybko klikam i tak załapie).

2. N-Key Rollover, jeżeli ktoś nie zna a się wypowiada to przykro mi. Jest to wsparcie do klikania większej ilości klawiszy jednocześnie niż 3. Grając w NFS:MW jeszcze starego, kiedy klikało się W i S to już A nie działało, ale D tak. N-Key Rollover eliminuje te i inne problemu, nie ma ograniczeń.

A teraz pomyśl na ile chcesz klawiaturę i ile przez te lata na niej wyklikasz? 10mln, czy więcej?

Osobiście nie dał bym 550zł za klawiaturę, i celował bym w MX BROWN i wyżej (sam mam MX BROWN).

A teraz podsumowanie: (ceny zawyżam z powodu wysyłki, lub różnych cen i ich dostępności w sklepach)

Tesoro Durandal G1 ~ 550zł - MX BLACK, 6-Key Rollover, podświetlana - ceneo

QPAD MK-50 ~ 290zł - MX RED, brak N-Key Ghost(jednak ma, błąd na morele.net), brak podświetlenia - ceneo
Tesoro Durandal ~ 369zł + koszt wysyłki - MX BLACK/BROWN/BLUE (do wyboru, cena ta sama), 6-Key Rollover(do 6 klawiszy, gdziekolwiek), podświetlenie  - strona producenta http://tesorotec.pl

W razie pytań, oznacz mnie w poście to zaglądnę jeszcze.

#edit

oceń je sam:

QPAD MK 50: http://www.morele.net/klawiatura-qpad-mk-50-pro-gaming-mechanical-keyboard-cherry-mx-red-gklqpmk50-547951/wygląda jak zwykłą za 40zł, tylko, że nie jest membranowa, tylko mechaniczna

Tesoro Durandal: http://www.tesorotec.pl/produkty/durandal.htmltu już lepiej, a tylko 100zł więcej za firmową klawiaturę ;)

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

­A ja ci polecam Tesoro, jest dobrze wykonana, jest lepsza od QPAD'a i nie wiem jak inni, ale ja mam sam klawiaturę mechaniczną, Tesoro Excalibur i wiem, że jest lepsza od QPAD'a (i tą i tą firmę miałem okazję używać).

Kolejna rzecz, która też mówi na korzyść Tesoro to sam mechanizm klawiatury, czy ktoś z wyżej wypowiadających się, w ogóle wie co to znaczy: MX RED i MX BLACK? Już wyjaśniam:

-MX RED - gwarantowana trwałości do 10mln kliknięć,

-MX BLUE - gwarancja trwałości do 20mln kliknięć,

-MX BROWN - gwarancja trwałości do 50mln kliknięć,

-MX BLACK - gwarancja do 50mln kliknięć.

*to nie błąd BROWN i BLACK mają trwałość do 50mln kliknięć. Poza tym każdy MX ma też inną specyfikacje, ale po to zapraszam do http://google.pl

Kolejna rzecz, czemu w ogóle klawiatury mechaniczne są tak dobre i popularne:

1. są niesamowicie szybkie, czułe, a czas odskoku klawisza po wciśnięciu to 1ms (tak jest w mojej według producenta i tak też to wygląda w praktyce, nie ważne jak szybko klikam i tak załapie).

2. N-Key Rollover, jeżeli ktoś nie zna a się wypowiada to przykro mi. Jest to wsparcie do klikania większej ilości klawiszy jednocześnie niż 3. Grając w NFS:MW jeszcze starego, kiedy klikało się W i S to już A nie działało, ale D tak. N-Key Rollover eliminuje te i inne problemu, nie ma ograniczeń.

A teraz pomyśl na ile chcesz klawiaturę i ile przez te lata na niej wyklikasz? 10mln, czy więcej?

Osobiście nie dał bym 550zł za klawiaturę, i celował bym w MX BROWN i wyżej (sam mam MX BROWN).

A teraz podsumowanie: (ceny zawyżam z powodu wysyłki, lub różnych cen i ich dostępności w sklepach)

Tesoro Durandal G1 ~ 550zł - MX BLACK, 6-Key Rollover, podświetlana - ceneo

QPAD MK-50 ~ 290zł - MX RED, brak N-Key Ghost(jednak ma, błąd na morele.net), brak podświetlenia - ceneo

Tesoro Durandal ~ 369zł + koszt wysyłki - MX BLACK/BROWN/BLUE (do wyboru, cena ta sama), 6-Key Rollover(do 6 klawiszy, gdziekolwiek), podświetlenie  - strona producenta http://tesorotec.pl

W razie pytań, oznacz mnie w poście to zaglądnę jeszcze.

#edit

oceń je sam:

QPAD MK 50: http://www.morele.net/klawiatura-qpad-mk-50-pro-gaming-mechanical-keyboard-cherry-mx-red-gklqpmk50-547951/wygląda jak zwykłą za 40zł, tylko, że nie jest membranowa, tylko mechaniczna

Tesoro Durandal: http://www.tesorotec.pl/produkty/durandal.htmltu już lepiej, a tylko 100zł więcej za firmową klawiaturę ;)

Widać, że wiesz o czym piszesz a może sam polecił byś coś lub nawet zaproponował w tym przedziale cenowym?

Opublikowano

najpierw idź się zorientuj jaki format klwiatury i jakie switche bo nic nie powiedziałeś o swoich preferencjach, a to wazne w klawiaturach mechanicznych 

Opublikowano

najpierw idź się zorientuj jaki format klwiatury i jakie switche bo nic nie powiedziałeś o swoich preferencjach, a to wazne w klawiaturach mechanicznych 

Pierwszy raz będę miał z klawiaturą mechaniczną styczność więc po prostu nie wiem co mam o tym napisać. Najlepiej żeby miała coś na co rękę mogę położyć, długa żywotność klawiszy (wymiana klawiatury za 3-5 lat), klawiatura numeryczna no i no-ghosting czy coś takiego, że mogę wcisnąć dużo klawiszy na raz.

Opublikowano

to jeszcze czeka cie wiedza o switchac cherry mx, google zaprasza

jak wybierzesz jakie chcesz mozemy o czymkolwiek rozmawiac 

Ty nie masz mnie nauczać ani niczego mi kazać tylko zaproponować mi klawiaturę lub wybrać z tych co podałem i podać sensowne argumenty.

Opublikowano

To do 400zł Tesoro Durandal z przełącznikami Black, polecam ;)

Opublikowano

Osobiście polecał bym Logitech G710 albo G710+  

Ciche mechaniczne klawiatury w świetnym wykonaniu z dodatkowymi klawiszami do makr, Warto kupować używane, czasami roczna już spokojnie znajdzie od 250-300 zł na allegro , jak się uprze to na ebay nawet taniej  

Jeśli porządna klawiatura mechaniczne to najlepszym wyjściem są klawisze Cherry MX Brown albo kontaktronowe ( ciężko aktualnie trafić na takie w niskich cenach ) 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Osobiście polecał bym Logitech G710 albo G710+  

Ciche mechaniczne klawiatury w świetnym wykonaniu z dodatkowymi klawiszami do makr, Warto kupować używane, czasami roczna już spokojnie znajdzie od 250-300 zł na allegro , jak się uprze to na ebay nawet taniej  

Jeśli porządna klawiatura mechaniczne to najlepszym wyjściem są klawisze Cherry MX Brown albo kontaktronowe ( ciężko aktualnie trafić na takie w niskich cenach ) 

Może i znajdę używaną za 250-300 zł ale to jednak mnie nie przekonuję bo to dla mnie jak kupowanie kota w worku czy coś takiego bo na zdjęciach wszystko ładnie będzie wyglądało a jak dojdzie co do czego to makra nie zadziałają, mnóstwo śmieci pod klawiszami (chociaż to akurat w mechanicznych to nie większy problem) i ogólnie widać zużycie a to co mnie najbardziej zniechęca to te łuszczące się klawisze od potu (?) czy od czegoś tam.

Jeżeli jest inaczej to mogę pomyśleć nad takową ale na chwilę obecną jestem na NIE.

Opublikowano

No nie wiem czy makra mogą nie zadziałać skoro programowane są w klawiaturze z własnym mikroprocesorem a nie programowo jak to ma większość zwykłych klawiatur. 

Miałem obydwie wymienione wcześniej , niestety z powodu klikania musiałem wymienić na cichszą Logitecha G910. Szkoda tylko że taka droga dla niektórych, bo jak dla mnie to tylko dzień-dwa pracy na nówkę i naprawdę warto nawet z powodu nowszego systemu klawiszy Romer-G które dodatkowo sobie jeszcze tuningowałem oringami. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

­339zł na allegro za nową Tesoro Durandal. Jak dla mnie fajna klawiatura i fajna cena.

Co do Logitechów, to też fajna rzecz, miałem G510 i byłem zadowolony z samej klawiatury. Natomiast po 2 miesiącach sprzedałem ją na rzecz Tesoro, ale to kwestia gustu, bo nie odpowiadał mi tak duży panel makra, w sumie w ogóle makra itp. nie używam.

Opublikowano

­339zł na allegro za nową Tesoro Durandal. Jak dla mnie fajna klawiatura i fajna cena.

Co do Logitechów, to też fajna rzecz, miałem G510 i byłem zadowolony z samej klawiatury. Natomiast po 2 miesiącach sprzedałem ją na rzecz Tesoro, ale to kwestia gustu, bo nie odpowiadał mi tak duży panel makra, w sumie w ogóle makra itp. nie używam.

A jeżeli budżet podskoczyłby do ~400-450 zł to zaproponowałbyś inną?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...