Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pasożyty w kupie psa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, dzisiaj sobie chodzę po ogródku, a tam wielkie gówno mojego psa. Idę po torebkę foliową, żeby wyrzucić to gówno, podnoszę, patrzę, a tam stado jakichś 1cm białych robaczków które się wiły jak opętane. Z psem idę jutro do weta, ale pytanie - mogłem się tym szataństwem zarazić śpiąc z moim psem w jednym łóżku?

Opublikowano

Tak, umrzesz.

A tak serio, to normalne. Musisz po prostu dać psu tabletki na odrobaczenie.

Wet pewnie wszystko ci wytłumaczy.

linki w górę

Opublikowano

Jeśli z nim spałeś, oczywiście możesz się zarazić.

Opublikowano

Niektóre typy tych robali przenoszą się na człowieka.

Mogłeś się zarazić.

Ghost1225.gif                               

Pomogłem? To cud! Daj lajka, by uczcić to niecodzienne wydarzenie.

ale papieża to ty szanuj

Opublikowano

Siema, dzisiaj sobie chodzę po ogródku, a tam wielkie gówno mojego psa. Idę po torebkę foliową, żeby wyrzucić to gówno, podnoszę, patrzę, a tam stado jakichś 1cm białych robaczków które się wiły jak opętane. Z psem idę jutro do weta, ale pytanie - mogłem się tym szataństwem zarazić śpiąc z moim psem w jednym łóżku?

Toksokaroza

Jest to bardzo trudna do wyleczenia choroba pasożytnicza, wywoływana przez nicienie Toxocara canis (glistę psią). Do zakażenia dochodzi nie tylko w wyniku kontaktu z psimi odchami (gdzie może znajdować się ponad 200 tys. jaj), lecz także podczas zabawy z pupilem. Jaja pasożyta są małe i lepkie, dlatego łatwo przyczepiają się do futra psa. Glista psia staje się inwazyjna dopiero po upływie 6 - 15 dni od wydalenia z przewodu pokarmowego psa, dlatego sprzątając świeże odchody psa, bardzo trudno się zarazić. Jednak przebywające w glebie jaja mogą zachowywać zdolność do zarażenia nawet przez kilka lat, dlatego toksokarozą można się zarazić także poprzez kontakt z zakażoną ziemią.

Po dostaniu się do organizmu człowieka, jaja przekształcają się w larwy, które bytują w różnych narządach wewnętrznych: nerkach, wątrobie, a nawet mózgu, co może skończyć się śmiercią. Zespół larwy wędrującej trzewnej najczęściej objawia się bólami głowy, drgawkami, bólami brzucha, wysypką, gorączką i, w zależności od tego, gdzie zagnieździł się pasożyt, powiększeniem śledziony, wątroby, bólem oka, nagłymi zmianami w zachowaniu (ulokowanie w mózgu). Pomimo mechanizmów obronnych żywiciela, pasożyty mogą przeżyć w organizmie człowieka, tj. zachować zdolność do dalszych wędrówek, nawet przez 10 lat!

Aby uniknąć kontaktu z inwazyjnymi jajami, należy przestrzegać podstawowych zasad higieny. Należy także pilnować dzieci, które mają w zwyczaju zjadać piasek lub ziemię (tzw. geofagia).  Najlepiej przebywać z nimi na ogrodzonych placach zabaw czy piaskownicach. Szczenięta należy szczepić u weterynarza (podawanie leku należy rozpocząć, gdy ukończą one 2. tydzień życia).

https://pl.wikipedia.org/wiki/Toksokaroza

Opublikowano

Ja uważam, że nic Ci nie będzie.

No chyba, że drogą płciową bo Ja tam nie wiem co robiłeś  z tym psem w łóżku albo co robił pies z Tobą :)

21f0dgn.jpg

Opublikowano

Ja uważam, że nic Ci nie będzie.

No chyba, że drogą płciową bo Ja tam nie wiem co robiłeś z tym psem w łóżku albo co robił pies z Tobą :)

To, że zapinasz psa w domu, to nie znaczy, ze musisz sie tym chwalic
Opublikowano

Co tu się dzieje? Jakie zarażenie, jeśli nie jadłeś z psem z jednego talerza to nie masz się czym martwić.U psów to normalne że mają robaki.

Opublikowano

Mogłeś się zarazić bo te białe robaczki czasami wychodzą z dupy i mogą wejść gdzie nie gdzie np. do twojej dupy 

Natomiast pies pewnie ma czerwone oczy lub będzie miał to wtedy wiedz że tego psa trzeba upierdolić (szybka śmierć) bo może stać się bardzo agresywny ale tylko w bardzo rzadkich przypadkach..

Kup tabletki "PO" wtedy robaczki nie zapłodnią psa.

Opisałem to na przykładzie psa mojego wroga jego ciotki jej brata córki kolegi więc mogę się mylić.

Opublikowano

Raczej nie.

Dbmy4Vg.png?1

Opublikowano

Nie brzydzisz się z psem spać? Potem w łóżku mieć sierść 8S

Opublikowano

Nie brzydzisz się z psem spać? Potem w łóżku mieć sierść 8S

Jeśli się brzydzi sierści, to się nie bierze psa. Nie widzę nic dziwnego, u mnie wchodzi na łóżko kiedy chce.

Opublikowano

Aby diagnoza była jednoznaczna powinieneś umieścić zdjęcie obiektu.

Zapomniałem, lecz dodaje linka do tego robaka, co wyglądał podobnie

http://blog.zyciepabianic.com.pl/wp-content/uploads/2009/04/larwa.jpg

btw. W świeższych kupach nie ma tych robaków, jak już są takie trochę zeschnięte jak np. leży kupa 4h na słońcu to wtedy pod spodem właśnie są te robaki. Możliwe, że one przywędrowały?

Opublikowano

Znaczy się jak była świeża to ją oglądałeś dokładnie??

Bo możliwe, że się pojawiły po pewnym czasie.

21f0dgn.jpg

Opublikowano

Tak, to bardzo możliwe. Nie załamuj się, nie zaraziłeś się. Jak po 4h to pewnie się zleciały. Gdybyś widział robaki w świeżych odchodach swojego psa, to możesz go odrobaczyć, a sobą się nie przejmuj. Powodzenia

343731479829004887779.png

Opublikowano

Tak, weszły ci do dupy, penisa, nosa, uszu, ust a nawet twoich oczu, za jakieś 4 tygodnia staniesz się piękną larwą która po 2 tyg przeistoczy się w muszke ^^

Opublikowano

Znaczy się jak była świeża to ją oglądałeś dokładnie??

Bo możliwe, że się pojawiły po pewnym czasie.

W świeżej nie było, i tak weterynarz dał mi 2 tabletki dla psa.

Tak, weszły ci do dupy, penisa, nosa, uszu, ust a nawet twoich oczu, za jakieś 4 tygodnia staniesz się piękną larwą która po 2 tyg przeistoczy się w muszke ^^

Idiotyczny nabijacz postów

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...