Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zacząć swoją przygodę z serwerem? #1 - Przygotowania.

Gość RakNieBoRak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

­8831914360516541010629.png

Cześć!

Tworzę nową serią pod tytułem "Jak zacząć swoją przygodę z serwerem?".

Seria będzie miała na zadanie pomóc wam, graczom, pomocy w odnalezieniu się w "chaosie".

Często widuje osoby piszące tematy: "jaki tryb wybrać?", "jakie pluginy do danego trybu, powinny się znaleźć?".

Od tego jest ten poradnik. Przygotuję Cie, jak nie tworzyć "zasyfionych" serwerów.

6153314360520561010629.png

Na sam początek, powinniśmy pomyśleć, jaki tryb wybrać. Każdy by odpowiedział:

- "Ten autorski! Gdzie nie można znaleźć tego samego nigdzie indziej!"

No tak, ale musimy wymyślić taki tryb, gdzie nie znudzi się po kilku dniach/tygodni gry.

I tu wchodzi nasze myślenie. Musimy dopasować tryb pod dzisiejsze "warunki", czyli:

1. Nie tworzyć jedno i to samo (mowa tu o EasyHC i SV + Gildie).

2. Nie pisać, że nasze pluginy są autorskie. Graczom nie obchodzi, czy pluginy są autorskie (czyt. napisane od nowa), czy też nie.

Gracz ma tylko i wyłącznie skupić się na grze i tyle.

3. NIE korzystać z generatorów publikacji serwera (można, ale nie polecam)!

Lepiej wydać te kilka (15-20) złotych, na jakąś dobrą prezentację. Dużo jest grafików do wynajęcia. :)

4. Nie pobierać map z stron. Ty tworzysz serwer od początku, aż do końca. Tyczy się także mapy.

Mapa ma pomóc graczowi w odnalezieniu się na spawnie.

5. Strona WWW. Gracz po przeczytaniu prezentacji serwera, chcę znaleźć więcej informacji.

Własna strona pomoże mu w tym.

6. Blokowanie komend typu /plugins, /bukkit:*. Jest to (może) najważniejsza rzecz która powinnaś/powinieneś zrobić.

Jeśli nie chcesz, aby gracz zobaczył listę pluginów, zablokuj ją.

7. Zdjęcia z gry. Polecam tutaj używać jak najbardziej shaderów (czyt. cieni w grze).

Są one bardzo ładne, na pewno przyciągnie dużo graczy.

8. Wygląd chatu. Nie dodawaj NIGDY takiego czegoś:

"Wbijajdo naszegoItemShopa!!! [link]"

Sam widzisz. Odstraszający widok. Używaj bardziej mniej rażących kolorów:

"Wbijaj do naszego ItemShopa!!! [link]"

9. Spolszczenie pluginów też jest ważną rzeczą. Przyjdzie taka osoba która nie będzie znała angielskiego i co zrobisz?

Nie będzie rozumiał/a co jest napisane i "upss... no to chyba będę musiał/a wyjść." ;/

Postaraj się, aby serwer był dopinany na ostatni guzik (czyt. konfiguracji itp.).

10. NIE reklamuj swojego serwera u konkurencji. To jest najgorszy błąd w historii.

Cierpliwość to podstawa. Tak samo było z YouTuberami. Musieli poczekać, aż ktoś tam im wbije 10k subskrypcji.

Następnie to się rozwijało i rozwijało, aż teraz mają ponad 1kk subskrypcji.

Gracz źle zapamięta serwer, gdyż ktoś będzie spamił wiadomościami typu:

"Wbij na serwer mpcforum.pl - VIP na zawsze. Super atmosfera, dużo ludzi! Zapraszam".

2165314360541701010629.png

Dziękuje Ci że dotarłeś do samego końca.

Mam nadzieję, że czegoś się nauczyłeś.

Do zobaczenia w kolejnym poradniku.

Wszelki komentarze/skargi pisać pod tym postem. :)

Poradnik dla MPCforum.pl!

Zakaz kopiowania na inne fora!

Opublikowano

@MarekPL1

Kilka podobnych poradników już widziałem, trochę monotonne jest czytanie w każdym poradniku tego samego.

Mimo wszystko większość "serii" (bo po dopisku "#1" wnioskuję, że to będzie seria) kończyła się na 1-2. części.

Jak będziesz rozwijał dalej, i dodasz coś ciekawego to jestem jak najbardziej pozytywnie nastawiony.

Dodatkowo WEDŁUG MNIE lepiej zrobić jeden ogromny temat zamiast rozbijać to na kilka mniejszych, bo:

1. Łatwiej czyta się wszystko na jednej stronie

2. Przy 10. częściach poradniki pójdą w zapomnienie i zostaną zalane falą innych tematów, tylko najświeższa cześć będzie "na topie"

Opublikowano

­

@MarekPL1

Kilka podobnych poradników już widziałem, trochę monotonne jest czytanie w każdym poradniku tego samego.

Mimo wszystko większość "serii" (bo po dopisku "#1" wnioskuję, że to będzie seria) kończyła się na 1-2. części.

Jak będziesz rozwijał dalej, i dodasz coś ciekawego to jestem jak najbardziej pozytywnie nastawiony.

Dodatkowo WEDŁUG MNIE lepiej zrobić jeden ogromny temat zamiast rozbijać to na kilka mniejszych, bo:

1. Łatwiej czyta się wszystko na jednej stronie

2. Przy 10. częściach poradniki pójdą w zapomnienie i zostaną zalane falą innych tematów, tylko najświeższa cześć będzie "na topie"

Tak, będą kolejne części.

Zrobię tak, że gdy wyjdzie 2 część, to umieszczę link do poprzedniego poradnika. ;) I tak w kółko.

Dziękuje za skomentowanie. :)

Opublikowano

8. Wygląd chatu. Nie dodawaj NIGDY takiego czegoś:

"Wbijajdo naszegoItemShopa!!! [link]"

Zgadzam się, to mnie zawsze najbardziej odstraszało ze wszystkich serwerów. Nawalić milion kolorów i nie wiadomo o co chodzi  :angry:

.

Opublikowano

10NIE reklamuj swojego serwera u konkurencji. To jest najgorszy błąd w historii.

Nie ze wszystkimi punktami się zgadzam, jednak z tym jak najbardziej.

Reklamowanie się u konkurencji jest najgorszym z możliwych sposobów na reklamę, bo właściwie przynosi odwrotny skutek od tego, jaki byśmy chcieli.

Opublikowano

Bardzo dobry poradnik, teraz jest coraz częściej serwerów tworzonych przez 10 latków którzy nawet nie umieją wgrać pluginów a co dopiero o konfiguracji !!!

Brakuje mi punktu 11.W którym było by napisane że rangi płatne nie mogą być takie drogie bo nie zachęcają tylko odstraszają...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...