Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zarabianie na adly itp itd

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak wiadomo od lat, można zarabiać na skracaniu linków.

pytanie

jeśli znajdziemy np jakiś ciekawy hack do gry, który nie jest nasz i skrócimy do niego link i przez ten link będziemy zarabiać na cudzym hacku, czy jest to legalne ?

Opublikowano

Jasne, że nie.Hack najprawdopodobniej może zostać uznany za program.Wszelkiej maści oprogramowanie jest chronione przez prawo autorskie.

Art. 74. 1. Programy komputerowe podlegają ochronie jak utwory literackie, o ile przepisy niniejszego rozdziału nie stanowią inaczej. (nie podchodzisz pod żaden z wspomnianych dalej wyjątków ;p)

Źródło:Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych

Zarabiając na linku do czyjegoś hacka łamiesz autorskie prawa majątkowe tej osoby.Co ci za to grozi?Zobacz art.79 cytowanej powyżej ustawy.

ZAZNACZAM JEDNAK, ŻE JEST TO MOJA SWOBODNA INTERPRETACJA OBOWIĄZUJĄCYCH PRZEPISÓW I MOGĘ SIĘ JAK NAJBARDZIEJ MYLIĆ!!!

Opublikowano

Chciałbym tylko zwrócić uwagę że już sam hack do gry jest nielegalny, więc udostępnianie nielegalnej rzeczy, jest samo w sobie jak najbardziej nielegalne.

Opublikowano

@Arkmage

załóżmy, że ten hack jest legalny lub jest to coś innego legalnego.

czy to oby na pewno jest nielegalne ? przecież my tego pliku nawet tam nie wrzuciliśmy tylko sam autor, a my podajemy do niego link, zarabiamy na skróconym linku.

Opublikowano

@Arkmage

załóżmy, że ten hack jest legalny lub jest to coś innego legalnego.

czy to oby na pewno jest nielegalne ? przecież my tego pliku nawet tam nie wrzuciliśmy tylko sam autor, a my podajemy do niego link, zarabiamy na skróconym linku.

Sam zarabiam na skracaniu linku do pobrania zcrackowanej wersji photoshopa, nie ma hacka który jest legalny, bo EULA każdej gry zawiera punkt o tym mówiący. Wg. mnie jak najbardziej można w ten sposób zarabiać bo nikt nic ci za to nie zrobi, licz się tylko z małymi zarobkami, bo sam po ok. 500 wyświetleniach na filmie nabiłem ledwo 50 centów.

Opublikowano

Chciałbym tylko zwrócić uwagę że już sam hack do gry jest nielegalny, więc udostępnianie nielegalnej rzeczy, jest samo w sobie jak najbardziej nielegalne.

I tu się pojawia "problem owoców zatrutego drzewa" :/ Wydaje mi się że prawa majątkowe są ściśle związane z osobą twórcy, tak więc według mnie nadal owy programista te prawa posiada.Jednak może mieć on pewne problemy z firmą będąca właścicielem oprogramowania.

Powiedzmy sobie też szczerze, nikt cię najprawdopodobniej ścigać nie będzie z racji na koszty i stracony czas ;p

Opublikowano

@Arkmage

"hacki" są legalne.

Wg. mnie tylko do gier singleplayer.

We wszystkich mmo hacki są zabronione, przykładowy cytat z EULA Riotu zabraniający jakiejkolwiek modyfikacji plików bez autoryzacji:

Modify or cause to be modified any files that are part of the Software in any way not expressly authorized by Riot Games;
Opublikowano

nie chodzi o to czy hacki są legalne czy nie. to był tylko przykład.

chodzi o to czy legalne jest udostępnianie linka do czyjejś pracy (jakiejkolwiek), tylko że linka skróconego na adfly :)

Opublikowano

nie chodzi o to czy hacki są legalne czy nie. to był tylko przykład.

chodzi o to czy legalne jest udostępnianie linka do czyjejś pracy (jakiejkolwiek), tylko że linka skróconego na adfly :)

No ale pomyśl, to tak jakbym pośredniczył w sprzedaży używek, udostępniam tylko narkotyki gościa który jest tak jakby źródłem, to co, jest to legalne bo tylko je udostępniam?...

Opublikowano

Jeżeli nie wiecie , to się nie udzielajcie ! Możesz skracać wszystko zarabiasz tylko na tym ze osoba poczeka 5 sekund . Nikt nic do ciebie nie będzie miał 

Opublikowano

@Arkmage nie ogarniasz pytania

a wiecie może czemu na shorte nie zalicza wszystkich klików i w jakich godzinach resetuje się dzienny limit ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...