Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

SOURCE NA FreeBSD 10.1 64-bit

Gość xTrecu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zmiana wszystkich typów na platformę 64bit, jednym słowem powodzenia.

ps. Klienta oczywiście też, bo inaczej nie będzie komunikacji.

307681428489538142351.png

Metin2 Balmora Staff

Opublikowano

Zmiana wszystkich typów na platformę 64bit, jednym słowem powodzenia.

ps. Klienta oczywiście też, bo inaczej nie będzie komunikacji.

A po jaką cholerę ma to zmieniać? Liby aktualne i nic zmieniać nie będzie musiał : )

@xTrecu libiconv uaktualnij do wersji 1.14_8 : )

Opublikowano

A po jaką cholerę ma to zmieniać? Liby aktualne i nic zmieniać nie będzie musiał : )

@xTrecu libiconv uaktualnij do wersji 1.14_8 : )

Powodzenia, że połączysz się z serwerem.

Już to przerabiałem. :P

Metin2 Balmora Staff

Opublikowano

No ja też i wszystko działa bez najmniejszych problemów :P

Trochę dziwne, że tak od razu działało bez większych problemów. Kompilować jest bardzo łatwo, ale platforma 64 bit ma trochę inną strukturę niż 32 bit, więc muszą być poprawki w kodzie.

Metin2 Balmora Staff

Opublikowano

No ja też i wszystko działa bez najmniejszych problemów :P

SS or it didn't happen.

1977114309277781373321.png

Protected by system-dev

GG: 28952858

Opublikowano

Trochę dziwne, że tak od razu działało bez większych problemów. Kompilować jest bardzo łatwo, ale platforma 64 bit ma trochę inną strukturę niż 32 bit, więc muszą być poprawki w kodzie.

Większych problemów nie ma na nowszych libach jedynie kilka funkcji ma problem. Klienta modyfikować nie musiałem. Kompilacja pod 64 bitówką to tylko kwestia dopasowania nagłówków pod BSDkiem : )

Opublikowano

Dziękuje Wszystkim za pomoc, ale jeśli przeinstaluje system na FreeBSD 9.3 x32 to będzie ogólnie łatwiej? Sory za taki spam, ale z Source bawię się od wczoraj

Opublikowano

Dziękuje Wszystkim za pomoc, ale jeśli przeinstaluje system na FreeBSD 9.3 x32 to będzie ogólnie łatwiej? Sory za taki spam, ale z Source bawię się od wczoraj

Jak przeinstalujesz na 32 bitówke to problemów nie będzie : )

SS or it didn't happen.

Jak już piszesz po angielsku to używaj poprawnej formy "SS or it never happened."

Opublikowano

Większych problemów nie ma na nowszych libach jedynie kilka funkcji ma problem. Klienta modyfikować nie musiałem. Kompilacja pod 64 bitówką to tylko kwestia dopasowania nagłówków pod BSDkiem : )

Tak, klienta nie trzeba tak jak teraz patrzę. Wystarczy po stronie serwera. Tylko ja już to olałem po samej kompilacji. W sumie też do końca nie wiedziałem, czy to wina plików czy systemu, bo kompilowałem pierwszy raz i to nowsze source niż krazy do tego nowa binka. Dlatego przeniosłem się na 32 bity aby mieć pewność i wykluczyć, że to wina plików. Później już nie wracałem, to nie miałem możliwości do końca sprawdzić.

Pliki są przygotowane po 32 bitowy system, nie będzie większych problemów jak aktualne porty.

Metin2 Balmora Staff

Opublikowano

Jak przeinstalujesz na 32 bitówke to problemów nie będzie : )

Jak już piszesz po angielsku to używaj poprawnej formy "SS or it never happened."

Nie używam happened tylko happen więc nie wiem z czym masz problem. :P

Ps. Gdzie ten SS?

Protected by system-dev

Opublikowano

Ja posiadam bsd 10.0 32 bit, poinstalowane mam większość rzeczy zaczynając od gmake, a game i db nadal się nie kompiluje. :)

would u miss me? 1105814451671351221478.png

Opublikowano

Nie używam happened tylko happen więc nie wiem z czym masz problem. :P

Czy ty pytasz poważnie? Happen - zdarzyć , wydarzyć itp. Happened - zdarzyło , wydarzyło itp. Jak już zaczynasz pisać po angielsku to używaj poprawnych form wypowiedzi a nie piszesz "happen" "didn't" w zdaniu które w ogóle tego zawierać nie powinno. Problem tkwi w tym że tylko ty jesteś w stanie zrozumieć zdanie które napisałeś i osoby które "piszą , mówią" łamanym angielskim.

Ja posiadam bsd 10.0 32 bit, poinstalowane mam większość rzeczy zaczynając od gmake, a game i db nadal się nie kompiluje. :)

Zapodaj jakiegoś SSa z wyniku kompilacji :)

Opublikowano

gmake: *** No rule to make target '/usr/include/c++/4.2/bits/c++config.h', needed by 'OBJDIR/BattleArena.o'.  Stop.

would u miss me? 1105814451671351221478.png

Opublikowano

Czy ty pytasz poważnie? Happen - zdarzyć , wydarzyć itp. Happened - zdarzyło , wydarzyło itp. Jak już zaczynasz pisać po angielsku to używaj poprawnych form wypowiedzi a nie piszesz "happen" "didn't" w zdaniu które w ogóle tego zawierać nie powinno. Problem tkwi w tym że tylko ty jesteś w stanie zrozumieć zdanie które napisałeś i osoby które "piszą , mówią" łamanym angielskim.

Dobra, nie mam zamiaru się kłócić z kimś kto i tak nie przyzna mi racji mimo, że gada głupoty.

Pokaż tego screena i koniec tematu.

Protected by system-dev

Opublikowano

Dobra, nie mam zamiaru się kłócić z kimś kto i tak nie przyzna mi racji mimo, że gada głupoty.

Pokaż tego screena i koniec tematu.

Widać że nie ogarniasz nawet w najmniejszym stopniu cpp jeśli nie zrozumiałeś mojej poprzedniej wypowiedzi którą kierowałem do Bambuska.

gmake: *** No rule to make target '/usr/include/c++/4.2/bits/c++config.h', needed by 'OBJDIR/BattleArena.o'.  Stop.

gcc49 , subversion , boost-all , makedepend - zainstalowane?

Edit

Sprawdź też czy ścieżki do libów się zgadzają. 10.1 różni się od starszych wersji dość sporo.

Opublikowano

Widać że nie ogarniasz nawet w najmniejszym stopniu cpp jeśli nie zrozumiałeś mojej poprzedniej wypowiedzi którą kierowałem do Bambuska.

gcc49 , subversion , boost-all , makedepend - zainstalowane?

Edit

Sprawdź też czy ścieżki do libów się zgadzają. 10.1 różni się od starszych wersji dość sporo.

Widać, że zwyczajnie próbujesz tutaj zgrywać kozaka i jesteś kolejnym typu - No no, ja mam wszystko i wiem wszystko, ale nie udowodnię, bo mi się nie chce.

Zresztą... Jak Ty śmiesz pisać cokolwiek o C++ twierdząc, że kompilacja pod 64bit to tylko zmiana nagłówków. Boże... widzisz a nie grzmisz.

Protected by system-dev

Opublikowano

btw,

Ale z tego co pamiętam, to problem był w tym, że serwer 64 bitowy oczekiwał większych pakietów, a otrzymywał mniejsze od klienta 32 bitowego.

Lecz to tylko kwestia w ilu bitach był skompilowany serwer.

Metin2 Balmora Staff

Opublikowano

Widać, że zwyczajnie próbujesz tutaj zgrywać kozaka i jesteś kolejnym typu - No no, ja mam wszystko i wiem wszystko, ale nie udowodnię, bo mi się nie chce.

Zresztą... Jak Ty śmiesz pisać cokolwiek o C++ twierdząc, że kompilacja pod 64bit to tylko zmiana nagłówków. Boże... widzisz a nie grzmisz.

Twoja głupota mnie przerasta.  Wróć na deva do tutoriali i nigdy więcej nie wypowiadaj się na temat migracji do 64 bitówki jeśli nie zapoznasz się uprzednio z Manualem xD xD

Opublikowano

Twoja głupota mnie przerasta.  Wróć na deva do tutoriali i nigdy więcej nie wypowiadaj się na temat migracji do 64 bitówki jeśli nie zapoznasz się uprzednio z Manualem xD xD

No dobra, zachowaj te uwagi dla siebie, ale nadal czekam na tego screena.

Masz mi udowodnić, że skompilowałeś game na x64, uruchomiłeś je i zalogowałeś się na serwer.

Jak nie to po prostu możesz przestać pisać do mnie posty, bo tylko po to rozpocząłem dyskusję.

Protected by system-dev

Opublikowano

Powodzenia, że połączysz się z serwerem.

Już to przerabiałem.

no stary z twoimi skilami i lipa bez jaj

1. zawsze jst problem z kompilacją bazy

2. z kompilacją game nie ma naj mniejszego problemu

ale i problem z kompilacją bazy jest do ogarniecia

Opublikowano

Cześć mam problem z kompilacją Game & DB  http://scr.hu/27sy/v8kconiby nie mam portu, ale po wpisaniu komendy  cd /usr/ports/devel/gmake && make install clean mam to http://scr.hu/27sy/04ldf... w folderze usr/ports/devel mam je http://scr.hu/27sy/g5tkj

Jakieś pomysły? Za pomoc leci limit  <_<

mój tut jak zainstalować mysql

http://www.mpcforum.pl/topic/1295488-poprawna-instalacja-mysql-na-serwerach-ovh-kimsufi-itp/

1. nic nie po instalowane brak libów

w folderach

\src_nonameline\usr\home\nonameline\Server\libxtrap\teen\src\LIB

\src_nonameline\usr\home\nonameline\Server\libxtrap\sharedobject

\src_nonameline\usr\home\nonameline\Server\libmysql\5.x-5.1.35

\src_nonameline\usr\home\nonameline\Server\libmysql\7.x-5.1.35

2. instaluj pakiety w ten sposób

pkg install gmake

pkg install makedepend

pkg install subversion

pkg install devil

pkg install gcc47

nie słuchaj że trzeba zmieniać sorce wszystko na 64bit to jest opinia ludzi co mają pojecie na pewno większe jak ja ale akurat w tym momencie się mylą

wystarczy w make podać ścieżkę do folderu gdzie są liby 32 bitowe i po problemie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...