Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak działa przydzielanie ramu na gracza?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli mam przykładowo 1000mb ramu

na gracza jest przydzielone 100mb

to zaczy, że ramu starczy dla 10 graczy

bo 100mb na slot x 10 graczy = 1000mb ramu

a co jeśli graczy wejdzie 20 ? wtedy jeden gracz bierze drugiemu jego przydzielony ram ? jak to działa?

Opublikowano

100mb jest to wartosc zalecana.

Oczywiscie znajda sie osoby ktore na 2gb wpuszcza 50 osob (typu ja).

W zaleznosci od pluginow, ilosci map i innych pierdol.

Czasm wystarczy 40mb/gracza a czasem 300

Edit:

Chociaz.... joda17orginal ma racje, to ja jakies bzdury gadam xD

Opublikowano

Jeśli mam przykładowo 1000mb ramu

na gracza jest przydzielone 100mb

to zaczy, że ramu starczy dla 10 graczy

bo 100mb na slot x 10 graczy = 1000mb ramu

a co jeśli graczy wejdzie 20 ? wtedy jeden gracz bierze drugiemu jego przydzielony ram ? jak to działa?

Chyba nie za bardzo rozumiesz tematu :D

Jak ktos pisze o 100MB na gracza, chodzi mu tylko o to że ma ileś tam ramu na maszynie, np ma 10 slotów i 100MB na gracza, czyli chodzi o to że ma 1GB ramu na masyznie i tyle.

Bo tak to gracz nie ma żadnego zarezerwowanego miejsca w pamięci, mogłoby się okazac że jeden gracz ciągnie 300MB, a reszta po 20MB. (mało realne liczby, tylko przykład).

A to ile ciągnie 1 gracz zalezy głównie od pluginów i render distance, i jego położenia na mapie.

domyślny render distance to 440 chunków na gracza, jeśli gracze są blisko siebie, to jest git, bo to są te same chunki, ale jak masz np 10 graczy online, i każdy stoi gdzieś na pustkowiu, to już masz ponad 4 tysiące chunków a pamięci, a tu już trochę zjada.

Jeden chunk zjada do 70 KB pamięci, ale najczęściej jest to coś w granicy 30 ;)

Czyli same chunki gracza zjadają po 10-20 MB w zależności od ustawień.

Do tego dochodzi reszta danych gracza i to co trzymają pluginy :P (to co trzyma server, to nie wiem ile może mieć, nigdy nie robiłem obliczeń, tak na oko... to powiedziałbym że nie więcej niż 1 MB, tego zwykle dużo jednak nie ma.

Do tego dochodzi magia javy i jej miłość do wpierniczania pamięci, zawsze trzeba mieć zapas, bo inaczej zabijesz CPU z powodu często odpalanego uwalania pamięci. (GC)

1438614356923701010629.png

Opublikowano

XX:MaxPermSize=128M -Xms512M -Xmx900M

co robi i oznacza zaznaczony na czerwono tekst ?

jak masz aktualną javę, czyli wersję 8., to ten parametr jest kompletnie nie potrzebny i jest ignorowany.

W starszych wersjach javy..

W wersji dla laików:

Zwiększa ilość pamięci potrzebnej głównie do przechowywania załadowanych klass, czyli tego z czego składają się programy/pluginy w javie.

Jak masz w luj pluginów, to może się przydać to zwiększyć, ale raczej nigdy nie będzie potrzeby by dawać więcej niż 256MB, a 128 powinno straczyć.

W javie 8 ta pamięć jest dynamicznie alokowana ;)

Pamięc jest też używana przez wartości stałe.

W wersji ciut bardziej zaawansowanej:

Zwiększa ilość pamięci która jest zarezerwowana dla pernamentnych obiektów,  "pernament generation" w Garbage Collection (GC), w pamięci tej znajdują się wszelkie klasy, i te obiekty, które nigdy się nie zmieniają, bo GC dzieli się (po za G1GC) na kilka obszarów, nie będę opisywał całości bo z pamięci to tak trudno, ale jest tam miejsce dla nowej/młodej "Young" generacji obiektów, i starej (Old), obiekty przechodzą z jednej do drugiej, i jest też trzecia, własnie ta perm.

Czyli ogólnie są tam zładowane klasy, sporo stringów, i też sporo zmiennych typu static final.

1438614356923701010629.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...