Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy opłaca się przenieść wentylator na tył obudowy?

BornVillain

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam was

Otóż,tak się zastanawiam nad jedną rzeczą ..moja obudowa : Fever Shinobi SH09A-BK

Na przodzie obudowy jest ten podświetlany wentylator,jednak tak się zastanowiłem,że w sumie od strony tego wentylatora-jest bardzo dużo kabli,więc za dużo ,,chłodu,, by on chyba nie dawał co nie ?

I teraz moje pytanie : czy warto by było przenieść go na tył obudowy ? Odczułbym jakąś różnicę w temperaturach ?

I jak by to wyglądało z cyrkulacją powietrza ? Załączam zdjęcie jak to mniej więcej wygląda od środka :

http://speedy.sh/WFzcP/SDC11771.JPG

Z góry dzięki za pomoc  :ninja:

nh766_44609_black_rock_shooter_czarne_wl

Those nostalgic memories,the times where we are simply had fun !

​     ​

Opublikowano

Zawsze więcej wentylatorów powinno wyciągać powietrze niż wciągać, więc z tyłu powinno być lepiej, ale przede wszystkim OGARNIJ TE KABLE! Schowaj to między dyski, jak się nie zmieści to coś wykombinuj ale to co masz zrobione jest niedopuszczalne

Opublikowano

Przedni wentylator ma za zadanie wciągać chłodniejsze powietrze więc bezsensem jest przeniesienie go do tyłu by je wyciągał, spieprzy się całkiem cyrkulacja powietrza w obudowie.

Nie lepiej kupić i dołożyć do tyłu jeszcze jeden wentylator ? 

Nie wiem co to ma wspólnego z opłacalnością ale jak chcesz narazić się na większe koszty przez  przegrzewanie się komputera to przekładaj, szybciej się przegrzeje. 

Kable to naprawdę masakra, najlepiej je wszystkie przepiąć , tak aby koniecznie były ponad płyta główna w formie łuku a nie kładły się na niej.

Najlepiej by było jeśli szły by po bokach i cała płyta główna była by widoczna po otwarciu pokrywy. 

U mnie w firmie często składamy zestawy z  CM Force 500 albo podobnych obudów gdzie praktycznie kabli nie widać, wszystkie są wyciągnięte za ściankę 

CM-Force-500-tania-nowoczesna-obudowa-8.

Osobiście wolę obudowę z zasilaczem na dole bo najlepiej w nich utrzymać odpowiedni przepływ powietrza przy 1000 W zasilaczu ;) 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

W zasadzie to niestety się przyznam,że w sumie powinienem kupić nową obudowę-bo ta już trochę ma..kabli nie będę odpinał i dawał za prawą boczną część bo obudowa jest na rozsypce ...kabli też nie mogę pochować bo ten kabel 2 x PCIE do k.graficznej jest w tej czarnej siatce z innymi kablami,a ten kabel 2 x PCIE do karty na długość to jest ,,na styk ,, jak pociągne choć trochę do góry to zaś k.graficzna się wygina  o.O w sumie nawet nie pomyślałem nad kupnem nowego do tyłu ...a podałby ktoś jakiś wydajny do 60zł ? a to z przełożeniem wentylatora z przodu do tyłu to raczej byłby taki ,,eksperyment,, .. + na zdjęciu to wygląda jakby wszystkie kable ,,szły ,, na płytę ale w rzeczywistości jest lepiej ..

​     ​

Opublikowano

Nic nie przenoś, dokup wentylator na tył i tyle, to będzie to o wiele lepiej działać bo będzie cały czas przez obudowę przepływać chłodne powietrze. A osobiście to polecam wymianę obudowy z tworzywa sztucznego bo tam widzę że masz "full metal". Polecam zalmana z3/z11. Mam z3 plus z 5 wentylatorami i zawsze jest tam w granicach 40+ -. Kabli nie widać bo są przeciągnięte z tyłu. No i ma podpórkę na duże karty graficzne żeby się nie wyginał.  A temperatura na procku nie przekracza 60, a na karcie 80. Więc sobie porównaj.

@Edit

masz tani dobry wentylator http://www.morele.net/silentiumpc-mistral-120-21-dba-spc030-362313/albo http://www.morele.net/aerocool-shark-white-edition-led-wentylator-120-mm-en55505-552848/. Są to 120mm a jaki tam u Ciebie wchodzi na tył? 80 czy 120?

Opublikowano

raczej ten i ten [nie mogę sprawdzić,za granicą jestem]..

​     ​

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...