Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Technikum czy zawodówka?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na tym profilu technikum - nie dość, że masz wiedzę teoretyczną to i praktyczną. Po skończeniu masz zawód i możesz podejść do matury, a później kontynuować naukę. 

~ ~

Opublikowano

Z-tka najlepsza jeśli wiesz, co chcesz robić w życiu. Dostajesz konkretny zawód i po trzech latach do roboty. 47 lat będziesz robił to samo, ale dobrze będą Ci płacić.

Opublikowano

­

Siema mam pytanie ponieważ za rok chciałbym pójść do technikum/zwodówki na skryptera-programiste.I tutaj mam  do was pytanie gdzie lepiej do zawodówki czy do technikum?

Nie ma takiej szkoły. Jedynie przygotowywują cię do tego. To co widziałem w tych technikum itd to czyste gówno. Więcej się na necie nauczysz niż w takim technikum.

Opublikowano

żadne, lo i na studia, w technikum tracisz rok za to ze na poczatku bedziesz miec latwiej i to tyle

w technikum to strata roku a w lo 3 lata.

Deus vult

Opublikowano

w technikum to strata roku a w lo 3 lata.

Plox nie zaczynajmy wojny lo vs technikum. Każdy idzie tam, gdzie czuje sie na siłach i daje rade
Opublikowano

Plox nie zaczynajmy wojny lo vs technikum. Każdy idzie tam, gdzie czuje sie na siłach i daje rade

przytoczę Ci jeden z twoich postów w podobnym temacie:

Nie każdy chce zostać profesorem, jeden woli być na uczelni, drugi pracować w maku

Tam, tez była burza o to czy lepiej do technikum czy liceum lepsze. :)

8can.png

|| CPU: I5-2500 || GPU: MSI Gtx 660 Titan || Ram: DDR3 8GB GoodRam || Zasilacz: Antec 500W || Płyta Główna: Asrock H61M ||

Opublikowano

żadne, lo i na studia, w technikum tracisz rok za to ze na poczatku bedziesz miec latwiej i to tyle

Niby tak, ale w technikum bynajmniej te które ukończyłem można było zrobić od cholery kursów, więc to kolejny plus. 

Jednak w Twoim przypadku to polecam lo/technikum + studia jeżeli masz już wybrany zawód.

Opublikowano

xD Wam się coś z tym lo i studiami poprzewracało, po za tym o to autor nie pyta.

Nie ma takiej szkoły. Jedynie przygotowywują cię do tego. To co widziałem w tych technikum itd to czyste gówno. Więcej się na necie nauczysz niż w takim technikum.

A to dlatego, że Polska ma wyjebane na wszelaką naukę informatyki - jeden z wielu przyczyn ciemnogrodu.

@topic właściwie to możesz pójść, gdzie chcesz, ale czy chcesz skończyć tylko na tym, a możne chcesz to popchnąć dalej?

pyhvh7E.png

Opublikowano

Też miałem taką rozterkę, ale wybrałem technikum gastronomiczne i jestem w pełni zadowolony z tej decyzji. Trwa 4 lata, choć ostatnia klasa trwa kilka miesięcy, po szkole masz również maturę. W zawodówce(przynajmniej u mnie w mieście ) jest taka patologia, że mnie przeraża. Radziłbym Ci iść do technikum

Opublikowano

idź do technikum albo zawodówki, będziesz miał fach w ręku. Za 3 lata lub 4 lata, w zależności co wybierzesz, napisz mi na PW jak idzie poszukiwanie pracy w IT. xD Znudziło mi się powtarzanie.

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

Szczerze ? Nic to nie zmienia według mnie. Jeśli interesujesz się informatyką dasz sobie radę. A z tego co widziałem w firmach bardziej liczy się staż. Informatyka jest prosta tak naprawdę. Znam typów którzy poszli na informatyków bo udało im się zainstalować system w domu :3 Dla mnie takie coś to nic ale informatykę sobie odpuściłem. Ponieważ jest poprostu monotonna, polecałbym zacząć w domu coś sobie pisać. Wybrać zawodówkę, jak uda ci się napisać coś porządnego samodzielnie to poprostu szukasz pracy. Robisz portfolio oraz CV i easy że tak powiem. 

33eHdSv.png

"Apetytu nie mam, nie muszę dużo zjeść
A na przykład twoja łydka przypomina kurzą pierś
Usiądź gdzieś nad miską, naprawdę to banał
Po prostu się skup i tnij poniżej kolana"

Opublikowano

Technikum...

Po zawodowce odrazu bys zapierdalal w robocie.

Opublikowano

Radzę się poważnie zastanowić nad tą informatyką w technikum, przez połowę czasu napierd**** się w wordzie i exelu, a jak będziesz miał pecha to trafisz na idiotę nauczyciela z programowania i skończysz swoje4 letnie nauczanie w pascalu. Jednak technikum to dużo ciekawsza perspektywa na życie, na pewno ciekawsza niż zawodówka, zdasz zawodowy, mature - zawsze Ci się przydadzą te papierki, nawet jeżeli nie pójdziesz na studia, a nie oszukując się ludzie patrzą inaczej na kogoś z min. średnim wykształceniem niż po zawodówce taki to stereotyp panuje w Polsce.

2d0ns76.jpg

A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki.

— Friedrich Nietzsche

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...