Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Na co się zdecydować?

makaj95

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.

Sprawa wygląda tak.

Właśnie zdałem maturę i jest bardzo duża możliwość, że dostanę się na studia. Do tej pory moim sprzętem do gry był komputer, który niezbyt dobrze sobie radził z grami, ale w jakieś starsze tytułu dało radę spokojnie pograć.

Zapewne już wywnioskowaliście, że chciałbym się wybrać na studia. Do mieszkania jednak nie wezmę ze sobą komputera, bo stwierdziłem, że nie ma sensu go brać, bo i tak jest już za stary, a i tak muszę sobie kupić jakiegoś laptopa.

I tutaj rodzi się mój dylemat. Chciałbym, byście się wypowiedzieli jakbyście Wy to załatwili, jaką decyzję podjęlibyście i dlaczego.

Do wyboru mam:

1. Dołożyć pieniędzew sprzęt, żeby laptop służył nie tylko do pracy, ale też do grania - tutaj trzeba liczyć sobie bardzo dużo pieniędzy chyba.

2. Zainwestować w niedrogi i w miarę duży telewizor lub monitor i kupić konsolę siódmej generacji (X360, PS3) i jakiś laptop służący wyłącznie do pracy i do przeglądania internetu. Też byłoby super, gdyby mógł posłużyć za coś, czym po prostu podłączamy się z telewizorem lub monitorem i będzie możliwość obejrzenia filmu na większym ekranie, a nie na ekranie laptopa. Lub po prostu czy byłaby możliwość oglądania takiego filmu przez konsolę? Tylko jak wtedy sprawa ma się z napisami i z filmami np. z pendrive?

3. Po prostu kupić nowy komputer z monitorem (ten monitor teraz co mam się już nie nadaje) i jakoś kombinować, żeby było miejsce gdziekolwiek postawić sprzęt i od czasu do czasu zagrać. Ale nie widzi mi się transportowanie komputera na jakieś weekendy do domu 200km autokarem, żeby w coś pograć. A nawet jeśli to byłby akademik, to tam różni ludzie są i nie wiadomo co by się z nim podziało, kiedy by mnie nie było.

I mam właśnie taki dylemat.

Będę studiował 200km od domu, przejazd może raz w miesiącu autokarem lub busem. Nie widzi mi się transport sprzętu. Konsolę jeszcze jakoś można przetransportować, jednak komputer to już byłaby totalna katastrofa, żeby go jakoś zapakować i tak robić kilka/kilkanaście razy w roku. Monitor/Telewizor jakbym już sobie zawiózł, to by już tam został i bym go nie transportował, bo na starym jeszcze coś uciągnie lub po prostu na weekendy bym jakoś sobie pożyczał u znajomych.

Chciałbym poznać Wasz wybór. Co Wy byście wybrali? Chciałbym, byście zwrócili uwagę na cenę, na opłacalność, na mobilność sprzętu i dlaczego faktycznie wybraliście tę, a nie inną opcję.

Z góry dziękuję. 

Opublikowano

Na Twoim miejscu zdecydowałabym się na konsolę. Moim zdaniem lepiej się gra no wiadomo nie uzyskasz aż takiej grafiki, ale wygodniej i lepiej. Trzeba też się liczyć z kasą wydaną na gry, no chyba że kupisz przerobioną no to co innego. Ale nie lepiej dołożyć i kupić ps4  ? jeśli decydujesz się co do tych dwóch to wybierz ps3.

kot-i-pilnik-do-paznokci.gif

1844414647937941229037.png

Opublikowano

Ja bym brał opcję 2 . Laptop do grania kosztuje dużo, i zdecydowanie taniej wyjdzie kupno zwykłego laptopa za 1.5K, i konsolę za 500-600 złotych. Ja bym ci polecał także przerobić konsolę, skoro kupujesz i tak starszą generację. Zaoszczędzisz na grach, oraz dostaniesz nowe możliwości związane z grami, i korzystaniem z konsoli.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Ja bym brał opcję 2 . Laptop do grania kosztuje dużo, i zdecydowanie taniej wyjdzie kupno zwykłego laptopa za 1.5K, i konsolę za 500-600 złotych. Ja bym ci polecał także przerobić konsolę, skoro kupujesz i tak starszą generację. Zaoszczędzisz na grach, oraz dostaniesz nowe możliwości związane z grami, i korzystaniem z konsoli.

Musisz być oczywiście świadomy, że gry będziesz musiał sobie ściągnąć (spiracić).

1. Laptop do grania to zły pomysł. Będziesz musiał sporo na niego wydać, a i tak nie będzie tak samo wydajny, jak komputer o takiej samej wartości. (Poza tym będzie się mocno grzał :P)

2. Wydaje się sensowne, sam tak zrobiłem (tylko bez laptopa i bez studiów :D). Jeśli chodzi o PS3, to spokojnie będziesz mógł odpalić jakiś film itp. Tylko nie wiem jak jest z napisami, bodajże tripipi o tym wspominał w jakimś temacie.

3. Zapewne nikomu nie uśmiecha się tachanie kompa 200km w tą i spowrotem. I mimo, że kompa traktuje jako równy, a nawet lepszy sprzęt do grania, to odradzam ci tego typu ceregiele.

Nie myślałeś może o jakiejś konsoli mobilnej?

EDIT: Znalazłem temat, o którym wspomniałem wyżej. Tutaj . Może temat nie do końca w temacie, ale sprawa napisów pozostaje taka sama (chyba).

I3-4130 10GB DDR3 Geforce GTX 760 2GB GDDR5 | PS2 Fat SCPH-30004 FMCB 1.8 | PS3 Super Slim 500GB CECH-4004C | Microsoft Lumia 550

Opublikowano

Musisz być oczywiście świadomy, że gry będziesz musiał sobie ściągnąć (spiracić).

1. Laptop do grania to zły pomysł. Będziesz musiał sporo na niego wydać, a i tak nie będzie tak samo wydajny, jak komputer o takiej samej wartości. (Poza tym będzie się mocno grzał :P)

No i jeszcze problem w tym, że ja sama posiadałam  takiego a po dobrym roku zaczął mi mulić ;) 

Więc zdecydowanie konsola

kot-i-pilnik-do-paznokci.gif

1844414647937941229037.png

Opublikowano

@Unga

Na PS4 jest moim zdaniem troszeczkę za wcześnie. Jest pełno tytułów do ogrania na poprzedniej generacji jeszcze :) A grafika do złych nie należy w PS3 i X360 :) PS4 czy XO to już jest wysoka półka. Myślałem najpierw zaznajomić się z podstawami, a później w ramach późniejszych możliwości i decyzji kupić ósmą generację :)

Z laptopami jak i komputerami - miejsce się zapełnia wszystkim, no i to powoduje właśnie spowalnianie komputera - dodatkowo pełno zainstalowanych gier, filmów i wszystkich głupot, których i tak się nie używa.

@miszkurkam

Wiadomo, że tutaj trzeba już wyrzucić na stół 2,5 - 3k. Ale z tego co mówisz, to 1,5 + 0,5 daje 2k na sprzęt + jeszcze monitor/telewizor.

A jeśli chodzi faktycznie o przerobienie - jak to się ma z grami? Skąd miałbym je brać? Torrenty raczej, prawda? No i jak się ma sprawa z graniem online wtedy? Bo słyszałem, że można dostać bana.

Kasa wydana na gry raczej nie byłaby chyba zbyt duża - raz zainwestować około 100 zł, kupić jakieś tytuły no i później wymieniać się nimi z innymi lub sprzedawać i kupować nowe :) Chyba, że faktycznie bym chciał by jakaś gra została na półeczce, to wtedy się coś innego by kombinowało :)

Maciek0605

Jeśli chodzi o konsole mobilne, to dla mnie granie na nich nie jest atrakcyjne i interesujące, niestety.

Ale jeśli chodzi o nie, to kiedyś może sobie sprawię może PSVita, jeśli będę miał możliwości do tego, na pewno umili mi to podróże :) I możliwość grania bez wychodzenia z łóżka w weekendy :P

Opublikowano

Wszystko na temat przeróbki zostało opisane tutaj:

http://www.mpcforum.pl/topic/1362044-og%C3%B3lny-temat-o-ps3-cfw/

Co do ceny to tak to wychodzi. Laptop do przeglądania internetu, oraz pisania na nim czegoś w np. Word'zie wystarczy za te 1.5K . Konsola to koszt 500-600 złotych. Tylko zapomniałem o telewizorze. Ale to już dodałeś. I jeszcze jedno. Jeśli będziesz kupował PS3, monitor/telewizor musi obsługiwać HDPC. Inaczej zobaczysz czerń na ekranie.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...