Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co wybrać?

makaj95

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.

Sprawa wygląda tak.

Właśnie zdałem maturę i jest bardzo duża możliwość, że dostanę się na studia. Do tej pory moim sprzętem do gry był komputer, który niezbyt dobrze sobie radził z grami, ale w jakieś starsze tytułu dało radę spokojnie pograć.

Zapewne już wywnioskowaliście, że chciałbym się wybrać na studia. Do mieszkania jednak nie wezmę ze sobą komputera, bo stwierdziłem, że nie ma sensu go brać, bo i tak jest już za stary, a i tak muszę sobie kupić jakiegoś laptopa.

I tutaj rodzi się mój dylemat. Chciałbym, byście się wypowiedzieli jakbyście Wy to załatwili, jaką decyzję podjęlibyście i dlaczego.

Do wyboru mam:

1. Dołożyć pieniędzew sprzęt, żeby laptop służył nie tylko do pracy, ale też do grania - tutaj trzeba liczyć sobie bardzo dużo pieniędzy chyba.

2. Zainwestować w niedrogi i w miarę duży telewizor lub monitor i kupić konsolę siódmej generacji (X360, PS3) i jakiś laptop służący wyłącznie do pracy i do przeglądania internetu. Też byłoby super, gdyby mógł posłużyć za coś, czym po prostu podłączamy się z telewizorem lub monitorem i będzie możliwość obejrzenia filmu na większym ekranie, a nie na ekranie laptopa. Lub po prostu czy byłaby możliwość oglądania takiego filmu przez konsolę? Tylko jak wtedy sprawa ma się z napisami i z filmami np. z pendrive?

3. Po prostu kupić nowy komputer z monitorem (ten monitor teraz co mam się już nie nadaje) i jakoś kombinować, żeby było miejsce gdziekolwiek postawić sprzęt i od czasu do czasu zagrać. Ale nie widzi mi się transportowanie komputera na jakieś weekendy do domu 200km autokarem, żeby w coś pograć. A nawet jeśli to byłby akademik, to tam różni ludzie są i nie wiadomo co by się z nim podziało, kiedy by mnie nie było.

I mam właśnie taki dylemat.

Będę studiował 200km od domu, przejazd może raz w miesiącu autokarem lub busem. Nie widzi mi się transport sprzętu. Konsolę jeszcze jakoś można przetransportować, jednak komputer to już byłaby totalna katastrofa, żeby go jakoś zapakować i tak robić kilka/kilkanaście razy w roku. Monitor/Telewizor jakbym już sobie zawiózł, to by już tam został i bym go nie transportował, bo na starym jeszcze coś uciągnie lub po prostu na weekendy bym jakoś sobie pożyczał u znajomych.

Chciałbym poznać Wasz wybór. Co Wy byście wybrali? Chciałbym, byście zwrócili uwagę na cenę, na opłacalność, na mobilność sprzętu i dlaczego faktycznie wybraliście tę, a nie inną opcję.

Z góry dziękuję. 

Opublikowano

Jeżeli masz wybierać laptop, a konsola polecam ci konsolę. Na konsolę nie musisz się martwić, że jakaś gra ci nie pójdzie, albo będziesz musiał ją ustawić na minimalne wymagania tak jak na laptopie/pc. Życzę ci powodzenia, abyś dostał się na studia !

52718291273710441791.jpg

Opublikowano

­Na studiach laptop jest o wiele wygodniejszy niż komputer stacjonarny. Jeżeli kupisz słabszego laptopa, konsole, telewizor to cie tyle wyniesie co jeden dobry laptop.
Ponadto dobrze podkreśliłeś, że masz daleko itp., więc laptop będzie Ci łatwiej przetransportować
, a przy konsoli, laptopie (słabszym) i telewizorze więcej się namęczysz.
Po prostu jak dla mnie na studia jest najlepszy laptop.

mój znak rozpoznawczy to jego brak

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi.

W sumie transport przy opcji 2 byłby tylko taki, że biorę lapka, konsole i pada. Telewizor/monitor zostawałby na miejscu. Ale no też troszeczkę zabawy może być z transportem konsoli z miejsca na miejsce.

Jeszcze mam trochę czasu na zastanowienie. Prosiłbym jeszcze o więcej opinii :)

Rekrut
Opublikowano

Pozwolę sobie oszacować koszty:

- Konsola nowej generacji (bez gier) na allegro kosztuje aktualnie 1200zł

- Gry na konsole polecam również z allegro (150-200zł), w sklepach typu empik ceny są bardzo wygórowane. 

- Telewizor LED 40-sto calowy (taki polecam do konsol, plazma zużywa więcej prądu) kupisz od 1000zł wzwyż.

- PC zależy, czy myślisz o tytułach typu Wiedźmin, Far Cry(dla komfortowego grania co najmniej 2,5tyś), czy wystarcza Ci League of Legends i jakieś cichsze produkcje ze steam za 5€(wtedy cena znacząco spada).

- Gry na PC oczywiście dużo tańsze.

- Laptop "do przeglądania internetu" również w granicach 1000zł, natomiast jeśli chodzi o laptop do gier trzeba szykować aż 3000zł a i tak rozgrywka nie będzie tak komfortowa jak w przypadku w.w pc.

- Żeby oglądać obraz z laptopa na telewizorze wystarczy nam kabel HDMI, który dostaniesz od 30zł. Na konsoli jesteś ograniczony do oglądania filmów z youtube lub, jeśli filmy będziesz przechowywał na Pendrive ( :ninja: ), w odpowiednim formacie twoja konsola go odtworzy. Jeśli jednak twój telewizor będzie miał przeglądarkę, możliwe będzie odtwarzanie plików bezpośrednio dysk-telewizor.

Moja skromna rada, jako posiadacza każdego, z w.w urządzeń:

Laptop daje Ci mobilność, którą (szczególnie w szkole) się ceni, konsola również nie jest aż tak niemobilna, po prostu pakujesz ją do pudełka 60cm3 i ruszasz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...