Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Tajemnice serii Need For Speed

Gość Kamil K.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Słuchajcie, zakładam taki temat dyskusyjny na temat teorii w NFS.

To co wiem na przykład to, że San Juan było częścią Mystery City w beta gry.

A wy co wiecie? Czy kiedykolwiek się o tym zastanawialiście?

Mystery City miało być prawdopodobnie Palmont City, a Scorpions Crew mogło być  jednym z głównych ekip w NFS:C (znajdziemy prawie wszędzie Lancera z malowaniem Scorpionsów - czy to intro NFS:C albo concept screeny z gry) W tle Mystery City.

post-797014-0-05448700-1435775232_thumb.jpg

Mapa z Bety:

post-797014-0-18831900-1435775248_thumb.png

Prawdopodobne dzielnice gry:

post-797014-0-18043000-1435775246_thumb.jpg

Przy ładowaniu jakiegoś wyścigu z bety były oznaczone regiony dzielnic, 3 dzielnice miały duży region poza drogami. Czyżby miał być freeroam w kanionach? (Zdjęcie ładowania postaram się znaleźć).

Opublikowano

Znalazłem ciekawostkę takową, że wyścig Gold Valley z Carbona jest podobny do drogi w Jackson Heights.

post-797014-0-36816500-1435781593.jpg

post-797014-0-35748500-1435781594.jpg

Przy okazji ten screen z ładowania w beta gry

post-797014-0-42097600-1435782028_thumb.jpg

Nie widać do końca, bo ładowanie właśnie znika na tym momencie, gdyby się przypatrzeć dobrze w ładowaniu gry to widać że jest tam duża część w "górach" niż w aktualnej mapie. Lecz na 90% gdyby ta mapa była aktualną mapą, to byśmy mieli freeroam kanionów.

Pozatym, w wcześniejszych screenach mapy pod Downtown jest Lookout Point.

Mapa Carbona ze wszystkimi kanionami i San Juan na swoim miejscu :)

post-797014-0-53700400-1435782314_thumb.jpg

Opublikowano

Chyba twórcy nie mieli czasu na dokończenie gry, bo wszystko się zmieniło. Począwszy od prawdopodobnie fabuły. Otóż Sal Mustella czyli nasz drugi członek załogi mógł być w planach jako pomocnik innego bossa, i dostalibyśmy go jak Yumi czy też Samsona.

Chodzi o Salazar Street, chyba tak samo znowu w beta gry był wyścig z własnie bossem. Miałby on w ówczesnej fazie gry panować na terytorium San Juan.

Temat rozrasta się powoli poza temat Mystery oraz Ghost City więc można by zmienić nazwę na Tajemnice z Need For Speed'a.

Opublikowano

Chyba twórcy nie mieli czasu na dokończenie gry, bo wszystko się zmieniło. Począwszy od prawdopodobnie fabuły. Otóż Sal Mustella czyli nasz drugi członek załogi mógł być w planach jako pomocnik innego bossa, i dostalibyśmy go jak Yumi czy też Samsona.

Chodzi o Salazar Street, chyba tak samo znowu w beta gry był wyścig z własnie bossem. Miałby on w ówczesnej fazie gry panować na terytorium San Juan.

Temat rozrasta się powoli poza temat Mystery oraz Ghost City więc można by zmienić nazwę na Tajemnice z Need For Speed'a.

Czyli wychodzi na to, że Sal miał być członkiem ekipy, która miała zajmować teren Mystery City. Gdyby tak było, to rozszerzony musiałby zostać i podział aut, a przez to gra rozrosłaby się. Wielka szkoda, że nie zostało to zrealizowane.

349241432911096669131.jpeg
Opublikowano

Czy jak kiedyś patrzyłeś na screeny z gry, te które są w google grafika nie zastanawiało Ciebie czemu one prezentują prawię tylko 3 te same ekipy i nie są to Bushido, 21st Street czy TFK.

post-797014-0-70783400-1435825685_thumb.jpg

post-797014-0-77470600-1435825686_thumb.jpg

Czyżby to właśnie miałby być też główne ekipy? Rodzaje aut by się zgadzały bo mamy tunners'a, muscle i exotic.

A w ogóle to tego Astona bardzo kojarzę z intra kiedy Kenji podjeżdża do nas.

post-797014-0-02749300-1435825782_thumb.jpg

Opublikowano

W sumie nigdy się nad tym nie zastanawiałem, ale możliwe, że te ekipy są pobocznymi gangami. Na wiki serii NFS piszą o kilku pobocznych zespołach, a auta jakimi jeżdżą pokrywają się z tymi, które przedstawiają Twoje zdjęcia:

Scorpions(ten Lancer) - jeżdżą niebieskimi tunerami z białymi naklejkami w kształcie płomieni

Inferno(to Lamborghini) - jeżdżą żółtymi muscle-carami

Nie mogę jedynie dopasować nigdzie tego Dodge'a

Opublikowano

NFS Wiki jest stroną od EA? http://nfs.wikia.com/wiki/Player

Cała fabuła rozpoczeła się od tego wyścigu a dopiero potem jest seria Underground i Most Wanted.

Co do ekip, Scorpionsy tylko pasują. Lambo jest autem egzotycznym, a jedynymi ekipami które jeżdżą tymi autami to Black Hearths i Kings także nic do nich nie pasuje.

Opublikowano

No tak, Lamborghini to nie muscle, ale z wyglądu pasowało do tamtego opisu :P

Co do fabuły to wg. mnie było tak:

Ten wyścig z Carbona -> UG1 -> UG2 -> MW -> Carbon -> Prostreet -> być może coś dalej

Opublikowano

O właśnie, przypomniałeś mi o Pro Street. W pewnym momencie w tle słychać jak ktoś mówi że został zostawiony samochód na parkingu, koloru niebieskiego o tablicy rejestracyjnej NFS CARBN. Być może to ta zaginiona Toyota.

W Undercoverze, jak jest rozmowa na CB radiu słychać jak policja mówi że ma nielegalnego kierowcę na tylnym siedzeniu o imieniu Ryan Cooper. Czyżby było to powiązane z ucieczką na początku samochodem 370z? No bo po co by nam dawali na początku jazdę Nissanem 370z a potem Nissanem 240sx?

Opublikowano

O właśnie, przypomniałeś mi o Pro Street. W pewnym momencie w tle słychać jak ktoś mówi że został zostawiony samochód na parkingu, koloru niebieskiego o tablicy rejestracyjnej NFS CARBN. Być może to ta zaginiona Toyota.

[...]

Jaka zaginiona Toyota? o.O Nigdy o takiej nie słyszałem :P

Opublikowano

Chodzi mi o Supre którą uciekaliśmy po wyścigu w Carbonie. Nigdzie o niej nie było mowa, a tu w Pro Street mówi ktoś o samochodzie który ma tablice z Carbona, dodatkowo auto jest niebieskie tak jak Supra Dariusa.

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Tu mamy ciekawy trop:

bignfsworld.jpg

Zdjęcie umieszczone w innym temacie przez użytkownika NeverCracker.

Tamten temat przerodził się w rozmowę na temat tajemnic a był tematem o edycji kolekcjonerskiej nfs carbon.

Kilka dodatkowych zdjęć:

Prawdopodobne rozłożenie gangów w Mistery City (NFS Carbon BETA)

VkGlX1J.png

Jedna z wersji beta ?

NFS_OTC_PSP.jpg

Prawdopodobne położenie tras "kanionowych" pomiędzy miastami Rockport i Palmont.

nfs_theory_by_heavypootis-d8n788u.jpg

Widać EA przy tworzeniu NFS 2015 inspiruje się poprzednimi częściami:

yaNoTEt.jpg

Opublikowano

Tamto w sumie nie ma sensu, na mapie jest zaznaczone napisem SAN JUAN i kropką czerwoną, a drogi są gdzie indziej :D

Opublikowano

Mapa wersji bety to Rock Port  i to widać, tylko to jest lustrzane odbicie. Co do okładki to jest bardzo Ciekawe. Może zrobili połączenie trzech NFS'ów w jeden z fabułą opisującą jakieś przebiegi o których nie mieliśmy pojęcia grając w te odsłony. Tak czy siak czuję niedosyt bo nie ma nigdzie ciekawych map z Olympic City - a byłoby fajne połączenie wszystkich map w jedną i zrobienie z tego czegoś na wzór NFS World tylko że płatną wersję tej gry.

Opublikowano

Kaniony wyglądają jak na te z Mystery City, czyżby serio Ventura Bay była na tym wzorowana?

post-797014-0-85271600-1438372996_thumb.jpg

Opublikowano

Według mnie mapa z NFS World jest nieprawdziwa ponieważ pomiędzy dwoma miastami jest zbyt mało wolnej przestrzeni. Poza tym pomiędzy tymi miastami powinny być kaniony  a ich nie ma. Dzisiaj zainstaluję Carbona i Most Wanteda i zbadam okolicę. Warto zwrócić uwagę na rozłożenie kanionów i rzek.

W którymś poście dawałem zdjęcie z rozłożeniem kanionów i San Juan.

Ciekawostka: Wszystkie wyścigi w NFS Underground 2 były robione na osobnych lokacjach, takie Ghost City. Jakbyś zbugował mapę i wyjechał poza barierki to całe miasto by nie było takie samo. Dlatego nie ulicy tego jednego draga w tunelu + pierwszy drag na moście może tego dowieść bo nie znajdziesz jego lokacji w mieście ;D Wchodząc w jakiś tam generator czy coś z mapa - nie znam się na tym - można było zobaczyć wszystko o danych trasach.

Opublikowano

W którymś poście dawałem zdjęcie z rozłożeniem kanionów i San Juan.

Ciekawostka: Wszystkie wyścigi w NFS Underground 2 były robione na osobnych lokacjach, takie Ghost City. Jakbyś zbugował mapę i wyjechał poza barierki to całe miasto by nie było takie samo. Dlatego nie ulicy tego jednego draga w tunelu + pierwszy drag na moście może tego dowieść bo nie znajdziesz jego lokacji w mieście ;D Wchodząc w jakiś tam generator czy coś z mapa - nie znam się na tym - można było zobaczyć wszystko o danych trasach.

Ja sobie tłumaczę, że ten drag na moście rozgrywał się na moście(no nie gadaj xD), który prowadzi do miasta z UG1, którego wyglądu w pełni nie znamy(bo w UG1 nie było jako-tako freeroamu). Idąc tym tokiem można uznać, że akcja nowego NFSa będzie się toczyć właśnie tam(tylko wtedy moje spekulacje o położeniu go tam, gdzie jest San Juan przestają mieć sens :P)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...