Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaki silnik?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam z racji że są wakacje postanowiłem uczyć się programowania. Chciałem na bieżąco sprawdzać swoje umiejętności pisząc grę moba która będzie takim moim królikiem doświadczalnym "Czy sobie poradzę?". Używany przeze mnie język to C++

"Samogwałt to przyjemność, sam gwałt to już kara"

Opublikowano

Z C++ jest o tyle kiepsko, że potężnym narzędziem do tworzenia gier jest OGRE - niestety, na początku jest go bardzo trudno ogarnąć, ale jeżeli będziesz miał zamiar to przed OGRE polecam Irrlicht. Osobiście to najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie byłaby przesiadka z C++ na C# i zabranie się za Unity 3D. Taka przesiadka nie jest trudna, a poznając prostotę silnika Unity 3D sam się do niego przekonasz jakie to wszystko jest łatwe, a ten cały C# nie taki straszny. 

2cf6pe0.jpg

"Hmm jak by to powiedzieć... Moje pierwsze wrażenie o grupie... Nie lubię was..." - Kakashi

Opublikowano

Nie pisz na start zaawansowanej gry bo prawdopodobnie tylko się zniechęcisz. Rób drobne kroczki i co najważniejsze - pisz dużo i jak najczęściej ;).

8LTfBGw.jpg

Opublikowano

Lepiej zacznij od stworzenia mniej skomplikowanej gry, takiej jak snake czy ping, bo mobe będzie Ci bardzo ciężko zrobić.

Dbmy4Vg.png?1

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Zacznij od najpierw od nauki samego języka.

Potem pobaw się w gry 2d (Nawet na własnym "Silniczku").

Polecam bo takie silniki 2d to prosta sprawa, a dużo uczą.

Potem będzie Ci łatwiej wejść w układ 3d.

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngskprime wakacje się skończyły, chłopak wrócił do rzeczywistości szkoły i odrabiania prac domowych. Kolejne podejście do programowania pewnie w przyszłym roku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...