Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z locale_string.txt

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!
Mam problem z plikiem locale_string.txt, a mianowicie kiedy chcę go otworzyć (za pomocą Notepad++) to niby się włącza, ale nie ma polskich znaków - zamiast nich są znaki zapytania. Kiedy próbuję zmienić formatowanie na ANSI (Format -> Koduj w ANSI) to pojawiają się jakieś dziwne znaki w miejsce tych "chińskich" napisów. Jeżeli próbuję kliknąć Format -> Konwertuj na ANSI to nic się nie dzieje, no i formatowanie też się nie zmienia :(

Tak wygląda locale_string po otwarciu - bez żadnej edycji :

"최대 지구력 +%d";
"Maksymalna Wytrzyma??+ %d";

"%d 권을 더 읽어야 수련을 완료 할 수 있습니다.";
"Mo?sz zako?zy?Szkolenie, czytaj? jeszcze %d ksi뮈ek.";

"%d 냥을 투자하셨습니다.";
"Zainwestowa?: %d Yang.";

"%d 냥을 획득하셨습니다.";
"Otrzyma?: %d Yang.";

Tak wygląda locale_string po otwarciu i kliknięciu Format -> Koduj w ANSI :

"최대 지구력 +%d";
"Maksymalna Wytrzyma?Âś?+ %d";

"%d ę¶Śěť„ 더 읽어야 ě련을 완료 í•  ě ěžěеë‹ë‹¤.";
"Mo?sz zako?zy?Szkolenie, czytaj? jeszcze %d ksië®ek.";

"%d ëĄěť„ í¬ěží•셨습ë‹ë‹¤.";
"Zainwestowa?Âś: %d Yang.";

"%d ëĄěť„ 획득í•셨습ë‹ë‹¤.";
"Otrzyma?Âś: %d Yang.";

Strasznie mi to przeszkadza, bo jeżeli chcę dokonać jakiekolwiek zmiany w tym pliku to w grze w różnych powiadomieniach nie mam polskich znaków tylko np. znaczki copyright (ta literka "c" w kółku) itp.

Opublikowano

No ale jak zmienię na ANSI to i tak muszę w każdej linijce edytować te polskie zdania bo nie ma polskich znaków i musiałbym je ręcznie przepisywać. Ja nawet po odpaleniu tego locale_string nie widzę polskich znaków (są te pytajniki) - i wtedy kiedy nic nie zrobię, i wtedy jak zmienię na ANSI.

A jak odpalam to locale_string w visual studio to normalnie widzę te polskie znaki.

#edit

hmm... teraz zauważyłem, że wygląda to jakby po zamknięciu tego locale_string formatowanie się resetowało i zamieniało polskie znaki na pytajniki.

Opublikowano

Tak, właśnie tak zrobiłem i napisałem to co jest w #edit - wygląda to jakby po zamknięciu tego locale_string.txt formatowanie się resetowało i zamieniało polskie znaki na pytajniki.

No właśnie dziwne jest to że w Visual Studio się dobrze wyświetla, a w notepad++ już nie. A tak średnio mi się widzi odpalać visual studio żeby edytować plik *.txt ;/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...