Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dziwna sprawa z policją

SpecTPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich :)
Mam do was pytanie. Wczoraj miałem dziwną sytuację z policją, którą zaraz wam opisze.
Użyłem słowa powszechnie uznawanego za obraźliwe w obecności policjanta.
Oczywiście od razu Pan policjant wyjął bloczek i piszemy mandat. Nawet nie miałem zamiaru kłócić się o to bo takie jest prawo także bez problemu chciałem go przyjąć.
I tutaj zaczynają się cyrki :) Bo gdy powiedziałem że bez problemu zapłacę mandat policja wzięła mnie na badanie trzeźwości. Sobota wieczór także % były ale nie kierowałem żadnym pojazdem. Gdy alkomat wskazał czerwoną kropkę policjant doszedł do wniosku że nie może wystawić mandatu osobie nietrzeźwej i musi skierować sprawę do sądu. Po chwili dopytywania się ich jak ta sprawa będzie wyglądał itd. powiedzieli że mogą mi wszystko wyjaśnić na komisariacie.
Kazali mi wejść do samochodu, pojechaliśmy na parking policyjny. Tam oczywiście sprawdzili czy telefon nie jest kradziony po czym kazali mi wyjąć baterię aż do czasu zakończenia sprawy. Wiem że nie musiałem tego robić ale policjant był bardzo agresywny wobec mnie także wolałem nie ryzykować .
Spisali moje dane, numer telefonu oraz dostałem karteczkę z napisem POUCZENIE na którym jest tylko pieczątka komisariatu policji bez żadnych podpisów w miejscach do tego przeznaczonych.
Teraz moje pytanie:
1. Zdarzenie miało miejsce wczoraj. Jeżeli dzisiaj pójdę na komisariat mam prawo zobaczyć czy sprawa jest w toku, czy w ogóle została zgłoszona ?
2. Jak wygląda taka sprawa i jakie są koszty pokrycia takiej sprawy. Policjant powiedział że ok. 2-3 tyś
3. Jak zgłosić skargę na wyżej opisanego policjanta i czy w ogóle jest sens coś takiego zgłaszać?

Trochę się rozpisałem :) Jeżeli ktoś mógłby odpowiedzieć na któreś z pytań byłbym niezmiernie wdzięczny .
Dziękuje i miłego dnia życzę

Opublikowano

Jesteś osobą pełnoletnią? Policjant nie miał prawa zabrac Ci telefonu. Zresztą po co Ci go zabrał? Co takiego zrobiłes? Ok, tez bym sie zgodzil na mandat za słowa. Ale po co miał Cie zabierac na komisariat? Ja wolałbym to zgłosic bo ostatnio Polska policja jest agresywna.

Opublikowano

Oczywiście jestem pełnoletni.

w prawdzie nie zabrał mi telefonu tylko kazał wyjąć baterię. Wiem że nie musiałem tego robić ale tak jak napisałem wolałem go nie "prowokować" bo i tak był już bardzo agresywny w stosunku do mnie.

Opublikowano

W kazdym razie bym to zgłosił. Poniewaz "zawyza" swoje uprawnienia. Powinien dac Ci tylko mandat i odejsc. Ile miałes %? Jak wypiłes 1-2 piwa to standardowo :) Sobota to wiadomo. Powinienes sie przeciwstawic. Chociaz chyba lepiej było z nim wspolpracowac.

Zgłos to... Szkoda nerwow i hajsu

Opublikowano

Albo nam wszystkiego nie powiedziałeś??

Od tak policjant stał się agresywny?

21f0dgn.jpg

Opublikowano

2-3 piwa. Poza tym nawet gdybym wypił ich 10 to raczej nie miało by znaczenia ponieważ nie kierowałem żadnym pojazdem.

Nie miałem dowodu osobistego . Podałem im Imię, Nazwisko oraz numer Pesel.

Jeszcze gdy dopytywałem się jak ta sprawa będzie wyglądała i czy jeżeli sprawa rzeczywiście trafi do sądu to czy spotkam się tam z nimi osobiście. Powiedzieli że nie.

Opublikowano

Od kiedy nie mozna wystawic mandatu jak jest osoba nietrzeźwa? 

W c***a cie zrobił i naciągną tylko na sąd zebyś płacić musial za koszta sądowe, widocznie szukali debila.

@MaX095

A co w tym dziwnego? 

Bo pistolet i odznaka jebią w głowie!

Pies to nie czlowiek strzeli Ci w glowe, żyje dalej w zgodzie z bogiem!

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Albo nam wszystkiego nie powiedziałeś??

Od tak policjant stał się agresywny?

Gdy spisywał mnie poprosiłem go o wylegitymowanie się i założenie czapki jeżeli chce dalej podejmować wobec mnie jakiekolwiek czynności.

Oczywiście już po tym gdy przechodząc obok nas wyrwało mi się niecenzuralne słowo.

Po tym właśnie zaczęła się jazda.

Opublikowano

Od kiedy nie mozna wystawic mandatu jak jest osoba nietrzeźwa? 

W c***a cie zrobił i naciągną tylko na sąd zebyś płacić musial za koszta sądowe, widocznie szukali debila.

@MaX095

A co w tym dziwnego? 

Bo pistolet i odznaka jebią w głowie!

Pies to nie czlowiek strzeli Ci w glowe, żyje dalej w zgodzie z bogiem!

Może i tak jest nie twierdze, że nie.Kumpel miał podobną sytuację i musiał temu sk*rwielowi iść na ustępstwa, dlaczego??Bo w sądzie mimo, że nic nie zrobił by nie wygrał.

21f0dgn.jpg

Opublikowano

Co do telefonu to zapewne kazali Ci wyjąć baterie żebyś nie nagrywał tego, etc. Generalnie mieli prawo to zrobić.

Co do pytań:

1. Tak, masz prawo.

2. Zależy od decyzji sądu.

3. Skargi do komendanta składamy.­

­VeIMQWU.png

Opublikowano

Co do telefonu to zapewne kazali Ci wyjąć baterie żebyś nie nagrywał tego, etc. Generalnie mieli prawo to zrobić.

Co do pytań:

1. Tak, masz prawo.

Generalnie to nie mieli prawa tego zrobić. Oni są funkcjonariuszami publicznymi i możesz ich nagrywać. Ktoś był z Tobą w trakcie zatrzymania i może potwierdzić Twoją wersję wydarzeń? Dodatkowo przy zatrzymaniu policjant wylegitymował się tzn. podał stopień, imię i nazwisko?

Opublikowano

Na parkingu policyjnym byłem sam.

Przy wylegitymowaniu się podał tylko Imię i Nazwisko. Po tym jak ponownie powiedziałem żeby zrobił to tak jak należy tzn. wyjął legitymację, podał stopień, powiedział że już raz się przedstawiał.

Za jakieś 2h jadę na komisariat zobaczymy czy rzeczywiście sprawa została zgłoszona.

Opublikowano

Musi podac imie nazwisko, stopien i pokazac legitymacje oraz (moze nie musi) odznakę.

W innym wypadku nawet ja moge sie przebrac za psa i biegac z klamka i ludziom mandaty wstawiac.

Kazdy pies wykonujacy czynna sluzbe wobec Cb musi się wylegitymowac.

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Jesteś osobą pełnoletnią? Policjant nie miał prawa zabrac Ci telefonu. Zresztą po co Ci go zabrał? Co takiego zrobiłes? Ok, tez bym sie zgodzil na mandat za słowa. Ale po co miał Cie zabierac na komisariat? Ja wolałbym to zgłosic bo ostatnio Polska policja jest agresywna.

nie miał prawa

Żebyś się nie zdziwił, mi na przesłuchaniu policjant wyjebał lepę na łeb, bo stwierdził że jestem zbyt pewny siebie i z pewnością to zrobiłem. xD Już miałem się złamać psychicznie, gdyby mnie napierdalali tam, ale jakoś to było jednorazowe.

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

Podstawa prawna mandatu:

Art.226

§ 1. Kto znieważa funkcjonariusza publicznego lub osobę do pomocy mu przybraną, podczas i w związku z pełnieniem obowiązków służbowych,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

Źródło: Kodeks Karny

Policjant mógł wziąść cię na badanie trzeżwości lecz nie musiał.Nie ma przepisów zabraniających policjantowi wlepienia mandatu osobie w stanie po spożyciu alkoholu, jednak taki mandat może zostać uznany za prawnie nieważny.Tak więc pan policjant postanowił się odpowiednio zabezpieczyć ;) Dzięki takiemu zabiegowi może wlepić ci mandat parę/parenaście dni po zdarzeniu nie zaś bezpośrednio po nim.

Dziwne z tym sądem, wydaje mi się że może wlepić ci mandat po przeprowadzeniu czynności wyjasniających i jeżeli wtedy go nie przyjmiesz to dopiero sprawa idzie do sądu...

Sprawa karna to koszt właśnie mniej więcej 2-3 tyś duzo zalezy od pełnomocnika jakiego sobie wybierzesz i ew. od wniosków które będzie składał.Będzie wyglądać to standardowo prokurator,obrońca,sędzia ew.świadkowie jednak prywatnie wątpię żeby ta sprawa trafiła do sądu.

Dziwne to z tym telefonem.Napewno nam wszystko napisałeś?

Na parkingu policyjnym byłem sam.

Przy wylegitymowaniu się podał tylko Imię i Nazwisko. Po tym jak ponownie powiedziałem żeby zrobił to tak jak należy tzn. wyjął legitymację, podał stopień, powiedział że już raz się przedstawiał.

Za jakieś 2h jadę na komisariat zobaczymy czy rzeczywiście sprawa została zgłoszona.

Art. 60.

1. Policjant w czasie służby jest obowiązany do noszenia przepisowego munduru i wyposażenia.

2. Komendant Główny Policji określa przypadki, w których policjant w czasie wykonywania obowiązków służbowych nie ma obowiązku noszenia munduru.

Art.61

1. W przypadkach przewidzianych w art. 60 ust. 2 policjant, wykonując czynności dochodzeniowo-śledcze, a także czynności określone w art. 14 czynności Policji, ust. 2 i art. 15 uprawnienia policjantów w trakcie wykonywania czynności służbowych, ust. 1 pkt 2-4, obowiązany jest okazać legitymację służbową w taki sposób, aby zainteresowany miał możliwość odczytać i zanotować numer i organ, który wydał legitymację, oraz nazwisko policjanta.
2. Przy wykonywaniu innych czynności administracyjno-porządkowych nie umundurowany policjant obowiązany jest na żądanie obywatela okazać legitymację służbową lub znak identyfikacyjny w sposób określony w ust. 1.

Źródło:Ustawa z dnia 6 kwietnia 1990 r. o Policji

Umundurowany policjant nie ma obowiązku przedstawienia legitymacji służbowej.Skarga na policjanta idzie do komendanta.

PODKREŚLAM, ŻE POWYŻSZA WYPOWIEDŹ JEST MOJĄ SWOBODNĄ INTERPRETACJĄ OBOWIĄZUJĄCYCH PRZEPISÓW, NIE MA ONA ŻADNEJ MOCY PRAWNIE WIĄŻĄCEJ I ZAZNACZAM, ŻE  JAK NAJBARDZIEJ MOGĘ SIĘ MYLIĆ!!!

Opublikowano

Jak pełni czynną służbę wobec Cb, to nie musi, ale jeśli go o to spytasz, wtedy juz musi, bo pelni wobec Cb czynna służbę, a ty MOZESZ się upewnić, czy to naprawdę pies.

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

1. Gówno mu zrobisz.

2. Zrobi z tobą co ze chce, bo to policjant, a inni staną za nim murem.

No to co, czekasz na to co będzie dalej ew. nie zgłosi do sądu i tylko wlepi mandat albo coś.

Opublikowano

1. Gówno mu zrobisz.

2. Zrobi z tobą co ze chce, bo to policjant, a inni staną za nim murem.

No to co, czekasz na to co będzie dalej ew. nie zgłosi do sądu i tylko wlepi mandat albo coś.

Jest dokładnie tak jak powiedział kolega wyżej. Nawet jeżeli masz rację to jej nie masz jeżeli sprawa dotyczy Ciebie i policji.

Nawet jeżeli nic nie zrobiłeś to oni mogą nagadać na Ciebie bardzo dużo a i tak to będzie uznawane za prawdę.

Na Twoim miejscu poszedłbym złożyć jakąś skargę do komendanta i już. Zobaczysz co Ci powie.

Ogólnie chora sprawa ale jeżeli naprawdę miałyby być jakieś sądy itd. to nie martw się kosztami rozprawy. Jest opcja uniknięcia opłat sądowych po skierowaniu konkretnego pisma które będzie świadczyć o tym, że nie masz hajsu, że jesteś w trudnej sytuacji finansowej i takie tam.

Zresztą znam gostka który miał bardzo poważną sprawę i orzeknięto jego winę a za sądy zapłacił 150zł + jakieś tam godziny do odróbki.

HBV27j.png

Opublikowano

Co do pytań:

1. Tak, masz prawo.

Co Ty opowiadasz można nagrywać policjanta, za to on nie może kazać Ci wyciągać baterii z telefonu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...