Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kilka pytań początkującego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, jako, że jestem totalnie świeży w tworzeniu stron mam kilka pytań :)

1. Czym różni się hosting od VPS? Czy należy wybrać jedno z nich, czy raczej aby VPS "to taki dodatek do hostingu"?

2. Aby utworzyć stronę główną w postaci portalu potrzebuje CMS - okay, ale chcę mieć również forum na jakimś silniku postawione "obok". Czy potrzebuje do tego dwóch hostingów lub VPS'ów czy wystarczy jeden silny aby to udźwignąć? Forum wówczas najlepiej ustawić na subdomenę czyli forum.nazwa.com tak?

3. Czy do utworzenia strony potrzebuję znajomości czegoś poza: HTML, CSS, PHP, JS oraz MySQL?

rmklpmotoxqn.png

Opublikowano

1. VPS, czyli Virtual Private Server. Hosting stoi na VPS'ie (nie na odwrót). Na VPS'ie możesz postawić aplikacje internetowe, serwery do gier, serwery do komunikacji i inne. Coś jak twój domowy komputer tylko korzystasz z niego za pomocą terminala i stoi (głównie) na linuxie.

2. Możesz postawić na jednym który udźwignie spory traffic. W większości daję się na forum.nazwa.pl, ale możesz również nazwa.pl/forum

3. Do utworzenia strony potrzebujesz jedynie znajomości HTML. Reszta to języki, które umożliwiają stylowanie strony (CSS), tworzenie np. dynamicznych stron (PHP).

Opublikowano

Dziękuję bardzo! Jednak pozostaje pytanie czy potrzebuje zakupić zarazem Hosting i VPS aby wszystko śmigało, czy aby utworzyć zwykłą stronę wystarczy mi VPS? Oraz dodam kolejne pytanie: Jak różni się obsługa VPS? Będe używał komend linuxa jak w cmd linuxa czy posiadam tam MySQL i FTP?

rmklpmotoxqn.png

Opublikowano

Dziękuję bardzo! Jednak pozostaje pytanie czy potrzebuje zakupić zarazem Hosting i VPS aby wszystko śmigało, czy aby utworzyć zwykłą stronę wystarczy mi VPS? Oraz dodam kolejne pytanie: Jak różni się obsługa VPS? Będe używał komend linuxa jak w cmd linuxa czy posiadam tam MySQL i FTP?

Aby utworzyć zwykłą stronę wystarczy ci hosting. Nie potrzebujesz do tego VPSa, ale nic nie stoi na przeszkodzie, abyś na nim "postawił" stronę.

Na VPSie będziesz musiał zainstalować z terminala potrzebne oprogramowanie, np. Nginx, czy ProFTPD. Zależy, czego będziesz potrzebował i jakie konkretnie oprogramowanie wybierzesz.

Inaczej jest z hostingiem WWW - tam to wszystko masz już zainstalowane i skonfigurowane. Łączysz się z FTP, wrzucasz pliki, wpisujesz adres w przeglądarce i volià!

ㅈㅈ.

Opublikowano

A jeżeli teraz postawiłbym stronę na hostingu, a z czasem rozrosłaby się i potrzebowałbym silniejszej maszyny (powiedzmy VPS lub dedyk) to przeniesienie wszystkiego na to drugie będzie jakimś problemem?

rmklpmotoxqn.png

Opublikowano

A jeżeli teraz postawiłbym stronę na hostingu, a z czasem rozrosłaby się i potrzebowałbym silniejszej maszyny (powiedzmy VPS lub dedyk) to przeniesienie wszystkiego na to drugie będzie jakimś problemem?

Możesz po prostu przenieść się na "mocniejszy" hosting, czyli zmienić np. konto z darmowego na VIP. :-)

Wszystko zależy od tego, czy dostawca hostingu ci to umożliwi.

Tak, jak napisał Exler, hosting stoi na VPSie, a jeszcze "prościej" - hosting to taki skonfigurowany VPS.

ㅈㅈ.

Opublikowano

Czyli polecacie do strony (z forum włącznie) zakupić po prostu silny hosting tak? A jeśli byśmy powiedzmy chcieli stworzyć sklep on-line nadal wystarczyłby hosting? I takie forum jak np. mpcforum stoi na hoście, vpsie czy dedyku?

rmklpmotoxqn.png

Opublikowano

Do strony z forum wystarczy hosting. Sklepy online są głównie web appami, a większość z nich potrzebuje skonfigurowanego pod niego VPS'a. MPCForum z tego co mi wiadomo stoi na dedykowanym serwerze.

Opublikowano

Do strony z forum wystarczy hosting. Sklepy online są głównie web appami, a większość z nich potrzebuje skonfigurowanego pod niego VPS'a. MPCForum z tego co mi wiadomo stoi na dedykowanym serwerze.

I też nie byłoby problemu przenieść plików z hostingu na dedyk? I kolejne pytanie :D Zapewne znacie jakieś serwisy gdzie wchodzicie, na stronie głównej macie mnóstwo artykułów etc. i sekcje w menu "Artykuły", "Download", "Forum" etc. Wiem, że np. aby stworzyć forum wystarczy subdomena z "forum.nazwa.xx" i pliki forum wrzucam do odpowiedniego katalogu w FTP. Ale pytanie brzmi na czym stoją te strony główne? Są to tzw. CMS'y czy pisane ręcznie przez twórców? I jak zrobić potem sekcję np. "Download" aby były tam wszystkie i tylko pliki które wstawimy? Chciałbym aby to nie było na subdomenie tylko na www.nazwa.xx/downloads. To zależy od CMS'a czy jak to zrobić?

rmklpmotoxqn.png

Opublikowano

Tak, to jest CMS - albo autorski, albo jakiś gotowy, jak Wordpress przykładowo, czy Joomla. Mając takiego CMS możesz zarządzać stroną właśnie pod kątem dodawania na niej sekcji takich jak artykuły, download etc. Wszystko to w obrębie jednej, głównej domeny, czyli właśnie w postaci takiego adresu URL, jaki podałeś:

www.nazwa.xx/downloads

Widzę, że masz stosunkowo znikomą wiedzę o technologiach internetowych, więc jeżeli te pytania mają prowadzić do stworzenia jakiegoś serwisu, to masz dwie drogi - albo wynająć ludzi, którzy zajmą się tym dla Ciebie i oddadzą Ci w ręce gotowy projekt, albo sam musisz wziąć się za naukę podstaw, idąc coraz dalej w kwestii programowania.

Załóżmy, że mam stronę www.nazwa.pl - na niej znajduje się główny portal strony, przykładowo zawierający strefę downloadu, artykuły i sklep. Do każdej z tych stref można dostać się przez wskadzanie adresu URL:

www.nazwa.pl/download
www.nazwa.pl/artykuły
www.nazwa.pl/sklep

(pominę już tutaj rozwodzenie się nad kwestią routingu i stworzenia takich, a nie innych adresów)

Czyli generalnie działa to jak większość stron, zamieszczonych w internecie. Pliki znajdują się w folderze głównym domeny i tyle. A jeżeli kiedyś stwierdzę, że chcę stworzyć sobie subdomenę i postawić na niej np. forum, to adres dostępu do niego będzie wyglądał tak:

forum.nazwa.pl

I pliki będą znajdowały się w folderze subdomeny, a nie w głównym. Jest to tak jakby całkiem oddzielna strona, działająca jednak w obrębie tej samej domeny.

<?php

//accurate debugging

echo 'dupa';

[Poradnik] Własna strona internetowa

Opublikowano

Widzę, że masz stosunkowo znikomą wiedzę o technologiach internetowych, więc jeżeli te pytania mają prowadzić do stworzenia jakiegoś serwisu, to masz dwie drogi - albo wynająć ludzi, którzy zajmą się tym dla Ciebie i oddadzą Ci w ręce gotowy projekt, albo sam musisz wziąć się za naukę podstaw, idąc coraz dalej w kwestii programowania.

Ja dlatego zadaję te wszystkie pytania bo się uczę wszystkiego od podstaw. Uczę się wszystkim języków od podstaw począwszy od HTML i CSS obecnie i chcę skończyć niebawem na PHP i JS. Natomiast przeczytałem gdzieś, że lepiej uczyć się w praktyce dlatego kupiłem tani hosting i postawiłem stronę, wgrałem na nią CMS'a i darmowy silnik MyBB i staram się to wszystko konfigurować. Uczę się wszystkiego od podstaw na różnych wzorcach i dlatego te pytania zadaję :)

rmklpmotoxqn.png

Opublikowano

@Roths, wykupiłeś hosting, żeby poćwiczyć? Wystarczy przecież jakiś prosty program pokroju XAMPPa, do stworzenia lokalnego serwera i będziesz mógł testować co tylko chcesz na localhost. Ale to jest wymagane tylko w tedy, kiedy chcesz obsłużyć jakiś język server-side, a do czystego HTML i CSS, czy tam JS nie musisz mieć żadnego serwera.

<?php

//accurate debugging

echo 'dupa';

[Poradnik] Własna strona internetowa

Opublikowano

@Roths, wykupiłeś hosting, żeby poćwiczyć? Wystarczy przecież jakiś prosty program pokroju XAMPPa, do stworzenia lokalnego serwera i będziesz mógł testować co tylko chcesz na localhost. Ale to jest wymagane tylko w tedy, kiedy chcesz obsłużyć jakiś język server-side, a do czystego HTML i CSS, czy tam JS nie musisz mieć żadnego serwera.

Korzystałem z darmowego cba na początku ale irytowały mnie reklamy, więc kupiłem sobie hosting za kilka złotych na miesiąc aby sobie trenować. A co do HTML teraz zastanawiam się jaki pobrać edytor. Polecicie mi jakiś? Generalnie pobrałem przed chwilą EdHTML v5 ale nie szło go odpalić, więc postanowiłem pobrać darmowy notepad++. Chyba, że znacie coś lepszego z własnego doświadczenia :)

rmklpmotoxqn.png

Opublikowano

Na razie zostanę przy notepadzie ponieważ spodobał mi się, jednak jeśli nie będę usatysfakcjonowany sprawdzę zasugerowany przez Ciebie Sublime Text 3 :)

rmklpmotoxqn.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...