Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy mój przyjaciel ma realne szanse na dostanie się ze mną do klasy?

Kubaman

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

//Zanim zacznę - najlepiej jakby jakimś cudem znalazła się osoba ze Słupska, która uczy się w elektryku na infie haha//

Mój kolega od tygodnia mega się martwi, że nie dostanie się do klasy, w której obaj chcemy kontynuować swoją naukę.

Nie wiem jakie to uczucie, bo jestem laureatem  - nie muszę się tym martwić(co uświadomili mi właśnie ludzie z MPC, którym serio dziękuję haha), jednakże chciałbym jakoś dodać mu otuchy, nie wiem, nadzieję, że się dostanie.

Punktów ogólnych ma 85,2. Testy poszły mu dobrze, ponadprzeciętnie (zwłaszcza angielski podstawa i rozszerzenie, które niestety brane pod uwagę nie jest). Gorzej z ocenami, gdyż z powodu problemów (nie będę o tym pisać, serio dużo tutaj można) miał mega ograniczone pole do popisu w sprawie nauki. Zdarzyło więc się niestety, że z matmy i fizyki ma 2. z Fizyki miał 47% ogólnej oceny, trója była od 50% - niestety Pani nie dała mu szansy gdyż jak stwierdziła - nic nie może z tym zrobić(mimo, że teoretycznie mogła wtf). Podobnie było z matmą. Zabrakło zwyczajnie czasu. Z Polskiego ma mocną 3, można powiedzieć, że między 3, a 4 (ale to nie ma znaczenia), z angielskiego 4, ale miał naprawdę wymagającego nauczyciela. Gdyby był w mojej grupie, z pewnością miałby 6. (jego wiedza jest ogromna). Zapomniałem też wspomnieć, że idziemy razem na infę - gdzie niestety matma i fizyka są punktowane. To jedyne przedmioty, z których ma 2. Reszta to połowa trójeczki, połowa czwóreczki, piątka z plastyki i szóstki z plastycznych i artystycznych zajęć. Nawiasem mówiąc, chłopak nie uczy się źle, po prostu miał.. niefart.­ Na klasę chętnych jest 57 osób (z 1 preferencji) na 32 miejsca. Progi w ostatnich latach nie sięgały 70 punktów (wyjątek rok 2013, gdzie próg wyniósł 80pkt - utworzono jeden oddział + połączono z elektronikiem = dostało się tak jakby 48 osób  B). (do głownej próg wyniósł 95pkt, do doczepionej 80pkt) W latach 2012 i 2014 próg wyniósł 44pkt, nie wiem co się tam działo, ale wątpie, żeby na infę było mało chętnych, tymbardziej w 2014. Na niekorzyść nie wiem też, ile w poprzednich latach było chętnych. (szukałem, ale nigdzie nie znalazłem tych informacji) Chłopak napisał testy naprawdę dobrze, wszystkie ponad średnią krajową, a co ważniejsze - średnią powiatu. Jedyny minus to te oceny. Krótko mówiąc, napisał te testy na ogarniętym poziomie.

Punktowane:
Polski

Angielski

Fizyka

Matma

Dobra, dosyć. Teraz zadaję pytania:

Czy jest szansa, że próg pozostanie w takiej granicy, jakiej był? W końcu skoro wszystko było podobnie w poprzednich latach (zazwyczaj różnica 5 punktów) to dlaczego znów nie mógłby się powtórzyć? Wręcz nie wierzę, że wszyscy - pozostałe 55 osób mają punkty powyżej 85 - zwyczajnie nie wieżę. Prawda jest taka, że w tych czasach - młodzież uczy się co raz mniej. Wskazuje na to średnia % z poszczególnych testów.

Czy istnieje możliwość stworzenia dodatkowego oddziału bądź połączenia klasy z inną, w której jest 16 chętnych z 1pref. na 32 miejsca? Wydaję mi się, że szkołom zależy na uczniach. (ALE NIE WIEM xD)

Jeżeli się nie dostanie i przydzielą go na inny kierunek, będzie mógł poczekać na ewentualne zwolnienie miejsc, a potem później znów próbować się dostać do tej klasy? Bo nie mam pojęcia, w jaki sposób to się będzie odbywać.

I ostatnie - jak mogę go pocieszyć. Naprawdę - jest mi go strasznie żal, bo wiem, że o informatyce ma mega pojęcie. Pisze strony w HTML, PHP, programuje w C++, biegle porusza się po systemach operacyjnych, wie, gdzie co wpisać; co zrobić, po prostu posiada bardzo duże pojęcie na temat informatyki. Szkoda więc, że nie jest to brane pod uwagę.

Piszcie więc błagam, bo chłopak się beze mnie zapadnie pod ziemię i Bóg wie co jeszcze. Najlepiej ludzie z pierwszego roku, i ci - którzy byli w podobnej sytuacji.

Nie piszcie też proszę o tym, że mógł się lepiej uczyć - bo teoretycznie tak, to jest prawda, ale wiem co się działo w jego życiu ostatnimi czasy - jak i również o tym, że nikt tego nie wiem. Pytam się tylko o szanse i możliwości. Tak więc powaga panie i panowie.

Dzięki za chęci czytania tych wypocin.

누가 뭐라 해도 난 나야 난 그냥 내가 되고 싶어
I WANNA BE ME ME ME

Opublikowano

Nie XDD

Taki żarcik.

Nie no nie ma się czym przejmować jak tyle napisałeś o nim ogólnie stwierdzam, że raczej się dostanie. Ogólnie to troszkę, że tak powiem c*****o z ocenami, bo zaniżają strasznie bo jakby miał 3 to zawsze te 16 pkt do przodu to jest dużo, bo różnica między 85 a 101 jest trochę duża, ale cóż już nic nie zrobi ;/

Na pewno jesteście dobrymi znajomymi pociesz go w ten sposób, że dostanie się i nie ma się czym przejmować itpe takie tam nie umiem pocieszać ludzi więc tak tylko piszę xD

tumblr_ok78drcWS41vehwx3o1_500.gif

Opublikowano

Jak będzie dużo chętnych, to może utworzą drugi oddział, ale keep calm, zwykle jest tak, że nawet z 1 preferencji dużo osób rezygnuje lub nie przynosi papierów na czas. A jeśli ten Twój kolega pochodzi z wielodzietnej rodziny, albo jednego z rodziców nie ma, to ma pierwszeństwo do dostania się.

Opublikowano

Jak będzie dużo chętnych, to może utworzą drugi oddział, ale keep calm, zwykle jest tak, że nawet z 1 preferencji dużo osób rezygnuje lub nie przynosi papierów na czas. A jeśli ten Twój kolega pochodzi z wielodzietnej rodziny, albo jednego z rodziców nie ma, to ma pierwszeństwo do dostania się.

Tak, nie ma ojca. Jednak powiedział mi on, że chyba to nie działa tak tylko jeżeli ktoś ma tyle samo punktów co on, ale może jest inaczej? Jak możesz to napisz dokładnie, bo chcę mu wszystkie informacje potem przekazać.

Dzięki wielkie za odpowiedzi.

­

I WANNA BE ME ME ME

Opublikowano

Tak, nie ma ojca. Jednak powiedział mi on, że chyba to nie działa tak tylko jeżeli ktoś ma tyle samo punktów co on, ale może jest inaczej? Jak możesz to napisz dokładnie, bo chcę mu wszystkie informacje potem przekazać.

­

Musisz poczytać zasady/regulamin rekrutacji tam wszystko pisze, bo póki co nawet nie wiem jaka to jest szkoła...

Opublikowano

­Powiem tak - nie mamy możliwości powiedzieć, czy się dostanie, czy nie, ponieważ nie znamy ilości punktów innych osób, które się zapisały na ten kierunek.

Mimo, że napisałeś, byśmy tego nie pisali, to prawda jest taka - mógł się więcej uczyć, ponieważ w gimnazjum praktycznie nie ma nauki, a godzinę dziennie mógł z pewnością poświęcić na ten cel.

Ma jednego rodzica - ma pierwszeństwo. Tak to działa.

Opublikowano

Z tym pierwszeństwem to chodzi o to ,że jest dwie osoby mają np po 100 pkt to wezmą tą , która nie ma jednego rodzica .

U mnie w szkole o tym mówili , tzw. lepszy start czy coś.

http://www.zsp1slupsk.pl/rekrutacja/r_rekrutacji_2015.pdf 

regulamin, faktycznie tak to działa. Nie sprawdzałem nawet.

Cóż. Czyli można powiedzieć, że teoretycznie nie wiele mu to daje przy tej ilości punktów (chociaż nie wiem jacy ludzie aplikują do techników), ale jednak może się przydać.

Czekam na dalsze wypowiedzi, jak to wyglądało z waszej perspektywy i tym podobne.

­

I WANNA BE ME ME ME

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...