Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Technik Elektronik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co powiecie mi o zawodzie technik elektronik?

Opłacalny? 

Praca z przyszłością? - Fakt być może z przyszłością, bo wszystko aktualnie idzie pod elektronike ..

Czekam na wasze wypowiedzi! :)

"Wracaj z tarczą, a nie na tarczy. "

"Nigdy nie kłóć się z idiotą... Najpierw sprowadzi Cię do swego poziomu, a potem wykończy doświadczeniem."

Opublikowano

­Zawód z przyszłością. Tak samo informatyk. Świat się unowocześnia z dnia na dzień, a technologia jest nam coraz bardziej niezbędna, więc ktoś musi się tym wszystkim zajmować ;)

Opublikowano

Zarobkowo dobrze będzie jeśli będzie się dobrym w tym "fachu"?

"Nigdy nie kłóć się z idiotą... Najpierw sprowadzi Cię do swego poziomu, a potem wykończy doświadczeniem."

Opublikowano

Nie, bo w polsce są małe perspektywy dla elektronika. Za granicą to inna bajka, co nie zmienia faktu że profil jest o wiele ciekawszy niż jakaś informatyka i z pewnością uczący przynajmniej czegokolwiek xD

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

Wypowiedzi innych ludzi mile widziane! :)

Opublikowano

­

Jeśli ukończysz dobrą szkołę i na dodatek z dobrymi ocenami, to z pewnością będzie dobrze pod kątem zarobków ;)

Opublikowano

Zarobki będą odpowiednie gdy jednak jakieś tam pojęcie posiądziesz - wiadomo, zawsze lepsza płaca gdy większe umiejętności. 

Zawód sam w sobie ma byt, trzeba jedynie się do niego przyłożyć. 

~ ~

Opublikowano

­

Jeśli ukończysz dobrą szkołę i na dodatek z dobrymi ocenami, to z pewnością będzie dobrze pod kątem zarobków ;)

Nie, nie będzie. ;)

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

Z tego co mi wiadomo to jest kilka firm w Polsce które no nie wiem bazują(?) na zagranicznych firmach? Albo współpracują?

Są to duże hurtownie i zapotrzebowanie na elektronika też jest dosyć duże, albo moje myśli są mylne :/

Opublikowano

Z tego co mi wiadomo to jest kilka firm w Polsce które no nie wiem bazują(?) na zagranicznych firmach? Albo współpracują?

Są to duże hurtownie i zapotrzebowanie na elektronika też jest dosyć duże, albo moje myśli są mylne :/

Tutaj nie chodzi o sam zawód stricte związany z elektronikią. Pracy jeżeli chodzi o samych monterów urządzeń elektrycznych jest sporo, a o coś takiego można się z łatwością starać, tyle że to praca fizyczna. Nie dostaniesz po technikum z tym bezużytecznym papierkiem dobrej pracy. Elektroniak jest interesująca, tak samo jak mechatronika i dlatego warto iść na nią. W Polsce najlepiej być lekarzem lub programistom, o to cała bajka związana z rynkiem pracy. Najłatwiej o robotę. Nikt nie zmusza cię abyś wybrał później na studiach elektroniki, w sumie w polsce w tych technikach jest więcej teorii niż praktyki z elektroniki. Jednak i tak warto na to iść.

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

Tutaj nie chodzi o sam zawód stricte związany z elektronikią. Pracy jeżeli chodzi o samych monterów urządzeń elektrycznych jest sporo, a o coś takiego można się z łatwością starać, tyle że to praca fizyczna. Nie dostaniesz po technikum z tym bezużytecznym papierkiem dobrej pracy. Elektroniak jest interesująca, tak samo jak mechatronika i dlatego warto iść na nią. W Polsce najlepiej być lekarzem lub programistom, o to cała bajka związana z rynkiem pracy. Najłatwiej o robotę. Nikt nie zmusza cię abyś wybrał później na studiach elektroniki, w sumie w polsce w tych technikach jest więcej teorii niż praktyki z elektroniki. Jednak i tak warto na to iść.

Bardzo dobrze potrafię język angielski także myślę, że problemu z pracą za granią nie będzie problemu, więc myślę że zarobki będę całkiem całkiem jeśli będę dobry w tym zawodzie.

Opublikowano

Jakie inne zawody masz do wyboru? Podziel się stroną tego technikum. Jak byś wybierał między elektronikiem a informatykiem to lepszy elektronik przyszłościowo.

Opublikowano

Bardzo dobrze potrafię język angielski także myślę, że problemu z pracą za granią nie będzie problemu, więc myślę że zarobki będę całkiem całkiem jeśli będę dobry w tym zawodzie.

Zrozum jedną rzecz, technikum nie przygotuje cię pod wykonywanie zawodu. Niestety, ale tak jest, będziesz znał teorie, trochę praktyki, ale nie przygotują cię pod zagadnienia jakie spotykasz w normalnej pracy. Po technikum zapomnij o pracy za granicą, kto cię niby zatrudni, co? Po drugie "będę dobry", co to znaczy? Będziesz miał zdany prawie na 100% test zawodowy? xD To żaden wyznacznik, a nawet gdybyś był w tym jakimś cudem lepszy, a nie będziesz, od ludzi którzy kończyli studia, to nikt cię nie zatrudni w ciemno z granicą.

//

A i angielski w takim położeniu geograficznym w jakim jesteśmy jest c***a warty, liczy się niemiecki. Szwajcaria, austria, niemcy - to są dobre miejsca pracy.

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

Ja bym sie nigdy na typowego elektronika nie wybral, predzej na elektryke.

Jako ze jestem w technikum mechatronicznym i mam troche wiedzy z zakresu elektroniki to powiem Ci ze jedyna opcja to programowanie uC avr.

Zrozum jedną rzecz, technikum nie przygotuje cię pod wykonywanie zawodu. Niestety, ale tak jest, będziesz znał teorie, trochę praktyki, ale nie przygotują cię pod zagadnienia jakie spotykasz w normalnej pracy. Po technikum zapomnij o pracy za granicą, kto cię niby zatrudni, co? Po drugie "będę dobry", co to znaczy? Będziesz miał zdany prawie na 100% test zawodowy? xD To żaden wyznacznik, a nawet gdybyś był w tym jakimś cudem lepszy, a nie będziesz, od ludzi którzy kończyli studia, to nikt cię nie zatrudni w ciemno z granicą.

//

A i angielski w takim położeniu geograficznym w jakim jesteśmy jest c***a warty, liczy się niemiecki. Szwajcaria, austria, niemcy - to są dobre miejsca pracy.

Uwierz mi ze niektorzy technicy bija na glowe wiedza i umiejetnosciami studentow, dla ktorych liczy sie jedynie papier i inz przed nazwiskiem a wiedzy zero.

Nie ujmuje tutaj wszystkim studentom ale bez odpowiedniego doswiadczenia, wlasnej pracy,hobby, wlasnyk projektom nie masz co szukac powaznej roboty, i tak to wszystko wychodzi w rozmowie kwalifikacyjnej.

Deus vult

Opublikowano

­

//

Skoro technikum nie przygotowywuje do wykonywania zawodu, to co niby robi? To, że jest więcej teorii niż praktyki to wiadome - nie dasz komuś, kto ma blade pojęcie o prądzie pracować pod napieciem. Do tego dlaczego stawiasz sprawę, że w każdym przypadku studia > technikum? Nie zawsze tak jest.

Opublikowano

Zwykły elektryk, to już lepiej na elektromechanika czy coś podobnego.

A ile hajsu? Bierzesz kilka kafli za zrobienie instalacji elektrycznej w domu i masz wyjebane 

Opublikowano

­

Skoro technikum nie przygotowywuje do wykonywania zawodu, to co niby robi? To, że jest więcej teorii niż praktyki to wiadome - nie dasz komuś, kto ma blade pojęcie o prądzie pracować pod napieciem. Do tego dlaczego stawiasz sprawę, że w każdym przypadku studia > technikum? Nie zawsze tak jest.

Ja p******e, już kurwicy dostaje od takiego naiwnego myślenia. Technikum nie przygotowuje do pracy, zamysł miał być inny, ale cięzko przygotować osobę do pracy jeżeli osoby uczące same nie mają pojęcia czego uczą i przekazują wiedze jaką nabyli kilkadziesiąt lat temu, wbijcie sobie to do swoich głów. Kiedyś zderzysz sie z rzeczywistością, a to będzie bardzo bolesne :)

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

Ja p******e, już kurwicy dostaje od takiego naiwnego myślenia. Technikum nie przygotowuje do pracy, zamysł miał być inny, ale cięzko przygotować osobę do pracy jeżeli osoby uczące same nie mają pojęcia czego uczą i przekazują wiedze jaką nabyli kilkadziesiąt lat temu, wbijcie sobie to do swoich głów. Kiedyś zderzysz sie z rzeczywistością, a to będzie bardzo bolesne :)

Technikum jest po to aby dać wiedzę i umiejętności żeby wykorzystać je w przyszłej pracy, to że co innego będziesz robił a co innego uczyłeś się to już sam musisz się dokształcić w danej dziedzinie.

Jeżeli szkoła ma patronat jakiegoś przedsiębiorcy czy spółki to są co chwile szkolenia dodatkowe z myślę że będziesz u nich pracował.

Deus vult

Opublikowano

Nie każdy chce zostać profesorem, jeden woli być na uczelni, drugi pracować w maku  ;)

powiedział typek, który co dopiero skończył 2 gimbaze ;)

8can.png

|| CPU: I5-2500 || GPU: MSI Gtx 660 Titan || Ram: DDR3 8GB GoodRam || Zasilacz: Antec 500W || Płyta Główna: Asrock H61M ||

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...