Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem - wyłącznie się komputera

blackuGT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, komputer chodził zazwyczaj sprawnie dopóki nie spaliło mi się 8GB ramu (3 miechy temu), następnie tydzień temu komputer zaczął łapać freezy po jakimś czasie użytkowania, po wyjęciu jednej kości ramu (która miała błędy w Memteście) freezy ustąpiły na jeden dzień. Uruchamiając komputer następnego dnia rano doświadczałem ciekawej ruletki w postaci freezów w różnym czasie od odpalenia kompa, stwierdziłem po napięciu 3.3V które wynosiło 3.148V że jest to zasilacz który był dość stary, dziś po kupnie nowego RAMu i zasilacza odpalam kompa i sprawdzam 3.3V i co widzę? Napięcie rzędu 3.167V... komputer restartuje się w różnych momentach

Co może być tego przyczyną? Płyta główna którą podejrzewam?

Pozdrawiam

Opublikowano

Sam sobie odpowiadasz, płyta główna albo zasilacz.

Sprawdzić trzeba obydwa a nie mierzić napięcia które na pewno będą niższe przy obciążeniu 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Zasilacz odpada bo jest nowy, kupiony dzisiaj więc raczej mobo, ale muszę być w 100% pewny by wysłać na gwarancję

Opublikowano

Jak możesz być pewny zwłaszcza przez internet?

Jeśli to płyta to dobrze wyślesz i wymienią.   Jeśli to jednak zasilacza to płyta będzie dobra.  Zgaduj masz 50% szansy że to jednak płyta  ;)   

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Kupiłem zasilacz na morelach i po opiniach kaażdy jest zadowolony, a skoro pracuje podobnie do starego poprzednika to płyta musi być :)

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...