Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z Questem na Wymianę Yang.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

to

[80008] = 200000000,

powinno być chyba takie

[80008] = {200000000}

nie wiem po co usuwać ostatni end jak jest dobrze

quest Brylka_Złota begin
	state start begin
		when 80008.use begin
			local ilosc = {
				[80008] = 200000000,
			}
			if pc.gold >= 900000000000 then
				syschat("<Serwer> Masz za dużo Yang, aby wymienić Bryłkę Złota na 200.000.000 Yang!")
			elseif false == pc.can_warp() then
				syschat("<Serwer> Po dokonaniu Handlu musisz odczekać 10 Sekund!")
			else
				pc.remove_item(item.vnum, 1)
				pc.change_money(ilosc[item.vnum])
			end -- kończy if'a
		end -- kończy when
	end -- kończy state
end -- kończy quest

( ͡° ͜ʖ ͡°)

Opublikowano

@TheGrubyLolek Niestety nie działa, możliwe że jednak na plikach Source nie potrzeba tej wzmianki o Handlu? Możliwe że ją dodaje się już inaczej, w kodzie, albo już jest, może to tego wina? Bo pamiętam że mój Quest ten pierwszy co w temacie dałem na zwykłym Terenzo działał.

image.png

Opublikowano

Proszę

quest brylka_zlota begin
	state start begin
		when 80008.use begin
			local ilosc = {
				[80008] = 200000000,
			}
			if pc.gold >= 900000000000 then
				syschat("<Serwer> Masz za dużo Yang, aby wymienić Bryłkę Złota na 200.000.000 Yang! ")
			elseif false == pc.can_warp() then
				syschat("<Serwer> Po dokonaniu Handlu musisz odczekać 10 Sekund! ")
			else
				pc.remove_item(item.vnum, 1)
				pc.change_money(ilosc[item.vnum])
			end
		end
	end
end

Sprawdzone i działa bez problemu

Opublikowano

Jeżeli korzystasz z skryptu który przeładowuje wszystkie questy, które masz na liście wina może leżeć po stronie jakiegoś innego questu. Edytuj listę z questami i zostaw tylko wpis do wymiany bryłki na yangi. Jeżeli zadziała i przeładuje Ci ten quest szukaj wadliwego questa, który miałeś na liście.

Opublikowano

@Noresta Niestety, ale jest to wina z tym questem, jeśli usuwam inne, zostawiam ten, jest to samo. :/ A dziwne bo Quest owy powinien działać, dawniej działał bez problemu, omg :x..

@1361622928-U485574.pngShaggyV3 Niestety, to samo :/

Teraz patrzę i.. Po wpisaniu wierzchowce.quest też jest to samo, możliwe że przeładowywuje wszystkie questy.

Sprawdziłem teraz.. i.. niestety ale to jest niemożliwe żeby te questy niedziałały.. Quest na Kupony SM, Bryłki nawet informacje podczas zalogowania, które dawniej normalnie działały, co może być nie tak? :/

Dobra.. Naprawiłem, była 1 linijka w liście questów która powodowała to że się nie przeładowało.. fajnie, super ale teraz jest problem że po wpisaniu /quest w konsolce bo zmieniłem komendę, przeładowuje z sukcesem, niestety w grze gdy wpiszę /reload q, quest nie działa, tak jakby wgl. się nieaktywował.

Type: 18 jest ustawione na bryłki oraz kupony, subtype na 0, antiflag na 0 oraz flag na 20.

image.png

Opublikowano

@Noresta Niestety, ale jest to wina z tym questem, jeśli usuwam inne, zostawiam ten, jest to samo. :/ A dziwne bo Quest owy powinien działać, dawniej działał bez problemu, omg :x..

@1361622928-U485574.pngShaggyV3 Niestety, to samo :/

Teraz patrzę i.. Po wpisaniu wierzchowce.quest też jest to samo, możliwe że przeładowywuje wszystkie questy.

Sprawdziłem teraz.. i.. niestety ale to jest niemożliwe żeby te questy niedziałały.. Quest na Kupony SM, Bryłki nawet informacje podczas zalogowania, które dawniej normalnie działały, co może być nie tak? :/

QC zrób ręcznie bo ten pochlastany skrypt nawet wywołać poprawnie komendy nie może "Unkown command /qc" Zrób QC ręcznie i pokaż co się wyświetla.. Bo nie ma szans by żaden quest Ci nie działał.. Source -> Terenzo brak różnicy jeśli chodzi o wczytywanie questa...

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngCloudFlare właśnie też mi się tak wydaje jeśli chodzi o wczytywanie questa że to różnicy nie ma, /qc wywołuje taki błąd, bo zmieniłem komendę na /quest i ona już działa poprawnie, winą było usunięcie linijki z listy questów ;x... Tylko co jest teraz grane że quest nie działa w grze?

@1361622928-U485574.pngCloudFlare Właśnie wklepałem quest z Kuponami, jest to samo, brak reakcji przedmiotu na quest, ale quest ładuje z powodzeniem, co jest nie tak? :/

Skrypt /Quest:

Sciezka - Nazwa folderu mojego :p

#!/bin/sh
cd /usr/home/Sciezka/share/locale/poland/quest/
# python quest_rebuild.py
sh quest_rebuild.sh

echo -e "\033[37m"

image.png

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngCloudFlare właśnie też mi się tak wydaje jeśli chodzi o wczytywanie questa że to różnicy nie ma, /qc wywołuje taki błąd, bo zmieniłem komendę na /quest i ona już działa poprawnie, winą było usunięcie linijki z listy questów ;x... Tylko co jest teraz grane że quest nie działa w grze?

A ten quest Ci się w ogóle wczytał na ten serwer?

#edit

Nie doczytałem.. Jak masz brak reakcji przedmiotu na quest to w bazie type na 18 i subtype na 10 dla danego przedmiotu.

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngCloudFlare Tak jak myślałem, 10 czy 0 w subtype nie ma znaczenia :/ Wtedy nie miało to teraz raczej też nie ma :P Niestety ale jest to samo po zmianie z 0 na 10. Oczywiście konwertowałem do txt i podmieniłem :P

Quest Rebuild:

rm -rdf object
rm -f qc.core
rm -f qc.log

while read FILE_LINE;
do
	# echo -e "# ---------------------------------------------------------------------------- #"
	# echo -e "./qc $FILE_LINE"
	./qc $FILE_LINE >> ./qc.log
done < "quest_list"

if [ -r "qc.core" ]; then
	echo -e "\033[31m ### Niestety, przeładowanie questów nie powiodło się.. ###\r\n"
else
	echo -e "\033[32m\r\n ### Przeładowanie Questów Powiodło Się! ###\r\n"
fi

rm -f qc.core

image.png

Opublikowano

Ty teraz żartujesz tak? 18/10 odpowiada za right click na przedmiocie i wywołanie questa.. Skoro quest wczytał się pomyślnie nie ma sensu dalej drążyć tematu dotyczącego skryptu. Że tak zapytam serwer zrestartowałeś po zmianie Type oraz Subtype?

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngCloudFlare Wybacz, że odpisuje teraz ale mnie nie było, tak w drodze też ogarnąłem, żeby usunąć objecty z id bryłek, teraz patrzę, że nie ma wgl. żadnego objectu z id bryłek  o.O Dziwna sprawa.. Niby quest lekko przerobiony, żeby nie był zbugowany od Terenzo, czyli kolorek dodany i dla mnie lepiej ułożony, a coś jest nie tak o.O A spróbuję z normalnym questem..

@1361622928-U485574.pngCloudFlare Ja na prawdę nie wiem co do chu*a jest.. Nawet z zwykłym skryptem od Terenzo nieprzerobionym nie działa ....:/

Zrobiłem również reload objectu, czyli skasowałem go i wpisałem /qc normalnie się pojawił, ale bez id bryłek.. On tak jakby wgl. tego questu nie ładował.. a niby ładuje. Wtf -.^

@1361622928-U485574.pngCloudFlare Wgrałem Questa na Informacje podczas wejścia na serwer i ten quest działa, a co z tym jest nii tak? ;x

image.png

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngCloudFlare Wybacz, że odpisuje teraz ale mnie nie było, tak w drodze też ogarnąłem, żeby usunąć objecty z id bryłek, teraz patrzę, że nie ma wgl. żadnego objectu z id bryłek  o.O Dziwna sprawa.. Niby quest lekko przerobiony, żeby nie był zbugowany od Terenzo, czyli kolorek dodany i dla mnie lepiej ułożony, a coś jest nie tak o.O A spróbuję z normalnym questem..

@1361622928-U485574.pngCloudFlare Ja na prawdę nie wiem co do chu*a jest.. Nawet z zwykłym skryptem od Terenzo nieprzerobionym nie działa ....:/

Zrobiłem również reload objectu, czyli skasowałem go i wpisałem /qc normalnie się pojawił, ale bez id bryłek.. On tak jakby wgl. tego questu nie ładował.. a niby ładuje. Wtf -.^

@1361622928-U485574.pngCloudFlare Wgrałem Questa na Informacje podczas wejścia na serwer i ten quest działa, a co z tym jest nii tak? ;x

Może ten quest? Podobny, z tą różnicą, że działa.

quest brylka_zlota begin
	state start begin
		when 80008.use begin
			if pc.get_gold() >= 1800000000 then
				syschat("<Serwer> Masz za dużo Yang, aby wymienić Bryłkę Złota na 200.000.000 Yang!")
			else
				pc.change_gold(500000000)
				pc.remove_item(80008, 1)
				syschat("<Serwer> Bryłka została wymieniona za 200.000.000 Yang!")
			end
		end
	end
end

( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...