Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Praca czy kontynuować szkołę?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mysle abys lepiej poszedl do pracy, duzo ludzi konczy ta zawodowke a potem siedzi w domu bez pracy.
Korzystaj z zagranicy jezeli masz tam rodzine.

Opublikowano

W tym momencie to bym wyjechał za granicę, ale co by było dalej? Rodzina nie będzie mogła Ci wiecznie pomagać i to niestety prawda. Jakakolwiek sytuacja i gdybyś był bez pracy, to masz wykształcenie podstawowe przecież. Co wtedy? Średniej szkoły nie skończyłeś, a kto weźmie osobę z takimi kwalifikacjami? Kurde no przydałoby się cokolwiek skończyć, ale jak masz plan jakiś na to i doszkolisz się przykładowo za granicą w wolnym czasie, to chyba lepiej wyemigrować? Tu dostaniesz najwyżej porady/propozycje, ale sam musisz zdecydować, a nie my za Ciebie. Powodzenia

343731479829004887779.png

Opublikowano

Wszyscy Ci radzą wyjeżdżać zagranicę ale chyba nie do końca wiedzą, że zagranica to nie jest żaden magiczny i niedostępny raj. Po pierwsze, żeby znaleźć pracę zagranicą to musisz posługiwać się językiem obcym, a sądząc po tym, że jak na razie skończyłeś gimnazjum to zapewne posiadasz kulawe podstawy. Więc nie umiesz mówić w wybranym języku obcym = nie masz pracy bo nawet wydawać podstawowe startery w fastfoodach musisz znać postawę. Po drugie zajmie Ci parę miesięcy nauka języka, co za tym idzie - nie dostaniesz dobrej pracy i będzie Ci musiała rodzina utrzymać. Nawet jeśli Ci się uda wyuczyć języka to nie masz kwalifikacji aby dobrą pracę znaleźć. Chyba, że masz rodzinę, która posiada własną działalność gospodarczą to wtedy możesz śmigać i spróbować. Mimo, że też zależy jaką działalność bo co innego jeśli praca polegałaby na kontakcie z klientem, a co innego budowa. Więc ja myślę, że powinieneś iść do liceum dla dorosłych. W między czasie mógłbyś pracować albo na własną rękę się uczyć, może nawet w między czasie ukończyć jakiś kurs, zrobić prawko albo uprawnienia na wózki widłowe czy coś innego. Po liceum zaocznym mógłbyś przystąpić do matury i ją zdać. Może nawet mógłbyś sobie pozwolić na studia zaoczne. To wszystko zależy od Twoich chęci.

Opublikowano

Moim zdaniem wiedza Ci sie przyda, trudno będzie znaleźć prace nie mając klasyfikacji, lub mając je marne. Może i na zmywaku czy gdzieś Cię przyjmą, ale pewnie zależy Ci na czymś więcej, dlatego ja wzięłabym się w garść, skończyła szkołę na Twoim miejscu i wtedy ewentualnie wyjechała za granicę ku pracy.­

­VeIMQWU.png

Opublikowano

Brak wykształcenia= brak pracy. Co zrobisz jak nie będziesz miał roboty za granicą ? Nikt Cię nie przyjmie do normalnej roboty nawet na zmywak. Według mnie ukończenie danej szkoły oraz posiadanie kwalifikacji jest jedynym racjonalnym wyjściem według mnie.

IDcncno.png

Opublikowano

Mhm - praca nie trwa wiecznie za granicą, najlepiej zrobić 2 lata szkoły i dopiero później wyjechać - zawsze jakiś papierek się przyda w razie gdyby zabrakło pracy za granicą i wtedy papierek się przydaje.

Opublikowano

Brak wykształcenia= brak pracy. Co zrobisz jak nie będziesz miał roboty za granicą ? Nikt Cię nie przyjmie do normalnej roboty nawet na zmywak. Według mnie ukończenie danej szkoły oraz posiadanie kwalifikacji jest jedynym racjonalnym wyjściem według mnie.

Masz 17 lat, co ty wiesz o pracy? To się tyczy wszystkich z tego tematu.

x

Opublikowano

Masz 17 lat, co ty wiesz o pracy? To się tyczy wszystkich z tego tematu.

Wiem więcej od Cb. To jest temat do dyskusji nie ustalono tutaj wieku do udzielania się. Jeżeli wiesz lepiej to się wypowiedz a nie spamujesz.

Jeżeli według Cb rzucenie szkoły i wyjazd zza granicę bez wykształcenia to dobry pomysł życzę powodzenia...

IDcncno.png

Opublikowano

Lepiej wrócić do szkoły i się ogarnąć.

Papierek z jakimś "wykształceniem" zawsze się przyda, tym bardziej, że czasy Kazia Deyna już się skończyły.

Sam nie wiem, czy po zawodówce znajdziesz gdzieś przyzwoitą i godną pracę.

636451494245979649038.gif

Opublikowano

Jeśli masz możliwości pracy u rodziny - wiadomo, możesz iść. 

Bierz tylko pod uwagę to, że gdy znajomości się skończą będziesz bez wykształcenia, a pracodawcy jednak wolą ludzi, którzy jakąś tam szkołę skończyli. No i musisz się liczyć z pracą fizyczną. 

~ ~

Opublikowano

Typowy patol, bez szkoły na dłuższą metę nic nie osiągniesz, a jak jakimś cudem uda ci się otworzyć firmę to pogratuluję ci za te 10 lat :v 

PMK3yt4.png

Opublikowano

nie nadajesz się do niczego bo jesteś zbyt leniwy, żyj na koszt państwa :) 

Pozdrawiam :)

ja wciagałem kakao xD ale szału nie było ;p

Opublikowano

Ja p******e żeby zety nie skończyć to już trzeba być niedojebem.. sory że tak to nazwałem ale co powiesz swoim dzieciom za parę lat.. nie miałem szkoły matka nas utrzymuje, skończ tą zete i potem rób co uważasz szkoła to podstawa 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...