Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nauka podstaw od 0

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zna ktoś jakieś tutki/kursy internetowe które pokazują i omawiają z czego korzystać jak tworzyć szablony itp. czyli taka nauka od 0 (może być bez html i css). Płatne/darmowe w językach pl/eng.

Z góry dzięki za pomoc :).

"Śmierć nas nie rozdziela, robimy się tylko niewidzialni" 

Franco Scaglia – Czarna mewa

Opublikowano

Jeśli chodzi o szablony dla stron www, to jak sobie wyobrażasz ich tworzenie bez HTML i CSS?

Są biblioteki w których wszystko tworzy się w javascript ;)

Ale i tak polecam bardziej html + css

Opublikowano

Tworzenie strony bez HTML'a i CSS jest jak budowanie domu bez materiałów budowlanych, niby da się jakoś to obejść ale tak czy siak musisz ich użyć.­

Opublikowano

Sory źle mnie zrozumieliście chodzi mi o to ze w tutkach albo w kursach nie musi byc lekcji/nauki html ani css. Chodzi mi raczej o kursy/tutki ktore wykorzystują html i css do tworzenia strony ale bez nauki tych języków.

Opublikowano

Czyli jednak nie w samym js. Jakieś pojęcie o HTMLu i tak jest potrzebne, bo przeglądarki wyświetlają poprawnie tylko HTML I xHTML. W xml raczej nie robi sie szsblonów, chociaż jest to możliwe.

gamedevmania.com

Opublikowano

Trochę odchodzimy od tematu :). Chodzi mi o kursy w których nie ma nauki html i css ale jest ich użycie i wykorzystanie. Czyli coś w stylu od 0 do stronki czyli tworzenie szablonów - w czym, jak, takie od 0 do webmastera :P.

Opublikowano

@hikary

Może koleś zna już HTML i CSS ale np. nie wie jak porządnie zrobić stronkę, lub jak tą wiedzę wykorzystać LOL

Możesz zobaczyć inne filmy, ale dałem te w których jest to o co ci chodzi CHYBA

Cześć...

Opublikowano

@Rogetenek

:) źle mnie zrozumiałeś. Może zacznę od początku. Chodzi mi o kurs który pokazuje jak od podstaw tworzyć strony internetowe. Czy po stworzeniu layoutu w photoshopie kodować go ręcznie czy tworzyć jakieś szablony czy coś w tym stylu. Nauka html i css zostawiam oddzielnie, dlatego napisałem bez html i css. Czyli kurs który pokazuje tworzenie strony od 0 ( bez tworzenia layoutu oczywiście bo to też jest oddzielnie), który pokazuje jakie programy najlepiej wykorzystywać aby jak najefektowniej tworzyć strony.

Opublikowano

Chyba nie ogarniam, jak chcesz efektownie tworzyć strony nie używając HTML i CSS? Programy jakich możesz użyć do tworzenia to Brackets z dodatkiem Emmet, polecam. 

Możesz poszukać na necie. 

Czy po stworzeniu layoutu w photoshopie kodować go ręcznie czy tworzyć jakieś szablony czy coś w tym stylu. Nauka html i css zostawiam oddzielnie, dlatego napisałem bez html i css. 

Nie wiem już o co ci chodzi, zrobisz layout w photo shop to go tniesz i kodujesz, jakie ty chcesz jeszcze szablony robić? Mam wrażenie że nikt cię nie zrozumiał, i się nie dziwię. Ja już nie wiem czego ty chcesz 

Cześć...

Opublikowano

@James1919

Nie napisałem że nie chce używać html ani css do tworzenia strony tylko szukam kursów które uczą tworzyć strony od 0 ale nie muszą uczyć html ani css bo tego uczę się oddzielnie. Co do 2 wypowiedzi to po prostu nie wiem czy są inne metody jestem w tym zielony dlatego szukam kursów które pokazują w jakich programach tworzyć szablony/layouty czy inne rzeczy, i jak to robić. Po prostu poszukuję kursów które pokazują JAK TWORZYĆ STRONY INTERNETOWE OD 0 OCZYWIŚCIE WYKORZYSTUJĄC HTML I CSS....

Opublikowano

Sposoby na tworzenie stronę są chyba 3

1. Płacisz komuś i on ci robi :D

2. Używasz HTML i CSS +/- inne takie jak JS/PHP

3. Możesz użyć programu tzw. WYSIWYG (coś takiego że przeciągasz elementy i robisz z nich stronę i nie musisz znać ani HTML ani CSS) 

Co do tego punktu to nie polecam takich programów.

Do samej edycji kodu strony polecam:

Brackets + dodatek emmet

Notepad ++

Sublime Text 2

Do tworzenia grafiki: 

Photoshop

Gimp

Dodatkowe przydatne stronki:

Fontello.com - darmowe ikonki na twoją stronę

http://fontello.com/

Google Fonts - czcionki na stronę, dzięki temu nie musisz umieszczać czcionek w plikach strony.

https://www.google.com/fonts

Subtle Patterns - tła na twoją stronę

http://subtlepatterns.com/

Adobe Color - jeśli masz problem z dobieraniem odpowiednich kolorów to może ci się przydać

https://color.adobe.com/pl/create/color-wheel/

Tu masz jeszcze link do bloga gdzie koleś tworzy grę od zera, możesz zobaczyć chociaż nwm czy ci się to teraz przyda 

http://devcorner.pl/tag/tworzenie-gry-przegladarkowej/

Frameworki (jak nie wiesz co to jest to poszukaj w google)

http://designinstruct.com/roundups/html5-frameworks/

Chyba tyle powinno cię zadowolić nie znam żadnych kursów gdzie ktoś robi stronę i nie objaśnia co w ogóle robi. Ale zachęcam do zobaczenia filmów które podałem wyżej. 

Cześć...

Opublikowano

On chcę jakiegoś kursu w którym przedstawione będzie po kolei tworzenie layoutu strony.Nie chcę on tam kursu CSS I HTML, gdyż już go zna. W kursie ma być tylko "przepis i przygotowanie na stronę "

"Rób co chcesz" - 3 słowa które sprawiają że kompletnie nie wiesz co robić

Złośliwość - hobby ludzi inteligentnych

Opublikowano

On chcę jakiegoś kursu w którym przedstawione będzie po kolei tworzenie layoutu strony.Nie chcę on tam kursu CSS I HTML, gdyż już go zna. W kursie ma być tylko "przepis i przygotowanie na stronę "

jak tworzyć szablony itp. czyli taka nauka od 0 (może być bez html i css)

Od 0. Zero, czyli nic - ściślej mówiąc, koleś nie potrafi niczego zrobić. Chyba, że jest inaczej, to nie potrafi pisać po polsku.

Bez znajomości HTML i CSS nie stworzysz szablonu i koniec. Tak samo nie pograsz w piłkę nożną bez nóg. To jest podstawa, najpierw musisz nauczyć się tych dwóch "języków" i dopiero wtedy możesz myśleć o tworzeniu szablonów.

Nie ma czegoś takiego - "ja narysuję w Photoshopie, a później samo mi się zakodzi". Tzn. niby jest - ale lepiej ten szablon wydrukować i położyć na gównie, niż używać tego typu programów - na jedno wyjdzie.

HTML i CSS są banalne, nie rozumiem, dlaczego miałbyś się ich nie uczyć, skoro chcesz tworzyć szablony. Będziesz znał te dwie rzeczy - to sam sobie będziesz potrafił odpowiedzieć na pytanie "jak zrobić szablon". Później dojdzie ci jeszcze JS i prawdopodobnie PHP, ale tym się teraz nie przejmuj.

ㅈㅈ.

Opublikowano

@tls01

Widzę że nie zrozumiałeś albo nie umiesz czytać :). Nauką html i css zajmę się oddzielnie co chyba wyjaśniłem w powyższych postach, dlatego napisałem "(może być bez html i css)". Szukam kursu który pokazuje jakie programy wykorzystać do tworzenia stron aby robić je jak najefektywniej i jak je wykorzystać.

Opublikowano

@tls01

Widzę że nie zrozumiałeś albo nie umiesz czytać :). Nauką html i css zajmę się oddzielnie co chyba wyjaśniłem w powyższych postach, dlatego napisałem "(może być bez html i css)". Szukam kursu który pokazuje jakie programy wykorzystać do tworzenia stron aby robić je jak najefektywniej i jak je wykorzystać.

Z programów, to na przykład Notepad++. I Chrome do testów.

Ani HTML, ani CSS nie trzeba kompilować, możesz kodzić strony w dowolnym edytorze tekstu. Wybierasz ten, który najbardziej ci odpowiada.

Jak chcesz efektywnie tworzyć strony nie znając podstaw? Równie dobrze możesz powiedzieć "najpierw sprawdzę, jaka faza jest po heroinie, a dopiero później się naćpam".

ㅈㅈ.

Opublikowano

@tls01

Chyba nadal nie rozumiesz... Nie chce tworzyć stron bez html i css tylko poszukuję kursów które omawiają jak tworzyć strony ale nie uczą html i css, tych języków nauczę się oddzielnie.

Opublikowano

tych języków nauczę się oddzielnie.

To może najpierw się naucz tych języków. Jak je opanujesz będziesz już wiedział jak robić szablony. Wystarczy dobra znajomość HTML, CSS i wyobraźnia.

gamedevmania.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...