Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer wolno chodzi po wymianie grafiki

Snuffek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wczoraj dostałem od cioci "zabytkowy" komputer i postanowiłem go nieco ulepszyć poprzez włożenie karty graficznej, którą miałem "pod ręką".

W efekcie komputer włącza się bardzo długo i chodzi strasznie wolno (ale działa), a jak wyjmę kartę i podłącze go pod zintegrowaną to wszystko  chodzi płynnie.

PS. reinstalacja systemu nie ma tu nic do rzeczy...

Komputer to HP Pavilion a1000 (a1128.uk):

System: Windows 7 Ultimate x32

Płyta główna: MSI ms-7184

Procesor: AMD Athlon 64 3700+ - ADA3700DAA5BN (2.2 GHz) 

RAM: 1x 1GB 400MHz + 1x 512mb 400MHz

Dysk: Maxxtor 160Gb SATA

Zasilacz: Deer DR-C400ATX  400W (w zapasie mam jeszcze zasilacz Bestec ATX-300-12Z BC 300W)

Grafika: zintegrowana ATI IXP 400 (ATI Express 200)

Karta którą próbuje włożyć to ATI Radeon ASUS EAH2600XT (256mb)

Specyfikacja płyty głównej - http://support.hp.com/id-en/document/c00378480

Specyfikacja karty graficznej - http://www.gpuzoo.com/GPU-ASUS/EAH2600XT_-_EAH2600XT_HTDP_256M.html

Co najlepsze na tej samej konfiguracji - tylko, że z płytą główną Gigabyte GA-K8NF-9 karta działa jak trzeba.

Ma ktoś jakiś pomysł czym może być to spowodowane?

Pozdrawiam,

Patryk.

Opublikowano

Nie masz sterowników do płyty głównej i grafiki

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Uwierz, że "reinstalacja" a bardziej format systemu ma tu dużo do znaczenia. Z tego względu, że sterowniki, które masz już wgrane, nie współgrają za bardzo ze sterownikami karty graficznej, dlatego najlepiej zrobić format i wszystko na świeżo po wgrywać, aby nic ze sobą nie kolidowało. Też tak miałem po wymianie karty graficznej.

Opublikowano

tylko, że jest taki problem - bo jak chce zrobić reinstalacje systemu to wszytko ładuje się wieki... nawet "instalator rozpoczyna pracę" ;/

ale mogę spróbować zainstalować jeszcze raz Win 7 - bez karty, a później ją włożyć

Opublikowano

­Tak się nie da, bo znowu załadujesz sterowniki od zintegrowanej automatycznie i będzie to samo. Druga sprawa, że zasilacz może być za słaby, a marka obydwóch mówi sama za siebie (czarna lista).

PC: AMD Ryzen R5 5600X 4.6GHz 1.125V  /\ SPC Fortis 3 /\ MSI B450 Tomahawk /\ 32GB Kingston Fury Renegade RGB 3600MHz CL16 /\ XFX RX 6800 SWFT319 16GB  /\ Lexar NM620 2TB + Kingston NV1 512GB + MX500 500GB /\ MSI MPG A850G /\ Genesis Irid 505 Black V2 /\  Acer XV272UPbmiiprzx "27" WQHD + IIyama x2483hsu-b1 "24" FHD /\ Win10 Pro
Mobilne: One+ 11 5G 16/256, Konsola: PS4 PRO CUH-7016B 1TB, PS3 Super Slim CECH4004A 320GB, PSP 2003 32GB SD, Steam Deck 2TB, Xbox One S TV: TCL C728 55" UHD VA 120hz
Muzyczny sprzęt: Asus Xonar DGX + HyperX Cloud Core + Creative Pebble X Plus, Diora WS354+Imago Acoustic ima 383 70W+Logitech Bluetooth, Soundcore Motion+, Soundcore Q30 ANC

Opublikowano

tylko czemu z płytą gigabyte działało wszystko na tej samej konfiguracji? 

ten sam procek, dysk, ram'y, zasilacz, tyle samo wiatraków...

specyfikacja drugiej płyty - http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-k8nf-9_1x/specs/

@Edit

Po przeinstalowaniu systemu komputer chodzi dalej tak samo...

Zaobserwowałem, że jak jest podłączona karta to dioda od dysku mruga dużo rzadziej - chociaż nie wiem czy ma to jakiekolwiek znaczenie

@ Edit 2

Po założeniu zasilacza z drugiego kompa (Corsair VS650)  - specyfikacja http://www.corsair.com/en-us/vs-seriestm-vs650-650-watt-power-supply

Nadal to samo, czyli problem zasilacza można wyeliminować - bo na tym samym zasilaczu chodzi mi komp 8GB / 1TB / 9600GT / GA-K8NS / Athlon II x4 645

@Edit 3

Mam podłączonych kilka bajerów typu USB hub, czytniki kart pamięci - po ich odłączeniu to samo...

Nie bardzo wiem co robić, albo jest to wina ustawień BIOS'u , albo po prostu płyta główna nie obsługuje tej karty pamięci - chociaż ze specyfikacji wynika, że powinna.

Mam gdzieś w garażu jeszcze starego GF MX440 (64MB) - spróbuje go podłączyć i sprawdzę jak będzie zachowywał się komputer.

Opublikowano

po założeniu dysku z drugiego kompa to samo - 9600GT nie pasuje bo to PCI express 2 a płyta tylko 1.0 obsluguje

@Edit

Jak do tej pory mogę wykluczyć:

-Zasilacz

-RAM'y

-Dysk

-Procesor

-Podłączone rzeczy do płyty głównej (wiatraki / hub'y / napęd)

-System

-Sterowniki

Jutro spróbuje podłączyć jeszcze starego GForce MX 440, aby upewnić się czy to wina płyty / karty (chociaż karta przecież działa na innej płycie).

Może to wina ustawień w BIOS'ie? bo nie specjalnie ogarniam co tam mam zrobić aby karta działała jak trzeba ;/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...