Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Lustrzanka/aparat cyfrowy - budżet 1500zł

KamilSp41

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

­Obracany obiektyw tzn.? Chodzi ci o wymienny obiektyw, czy o pierścień odwrotnego mocowania?

Jeżeli chcesz lustrzankę, to mogę ci polecić z półprofesjonalnej serii Nikona D90 (koszt około 1000zł) + obiektyw, tutaj polecam szukać zmienne ogniskowy (nie musi posiadać silniczka, bo to Body posiada silniczek).

Do body można podłączyć zewnętrzną lampę błyskową.

Powiedz co chcesz konkretnie robić tym aparatem, bo jeżeli nagrywać śluby, to mogę ci polecić obiektyw od 55-77 do 200-300. I tutaj tani i dobry jest Tamron 55-200, bardzo ostry, lekki i tani, więc zostanie ci jeszcze kasa na lampę, czy coś ;)

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

­Obracany obiektyw tzn.? Chodzi ci o wymienny obiektyw, czy o pierścień odwrotnego mocowania?

Jeżeli chcesz lustrzankę, to mogę ci polecić z półprofesjonalnej serii Nikona D90 (koszt około 1000zł) + obiektyw, tutaj polecam szukać zmienne ogniskowy (nie musi posiadać silniczka, bo to Body posiada silniczek).

Do body można podłączyć zewnętrzną lampę błyskową.

Powiedz co chcesz konkretnie robić tym aparatem, bo jeżeli nagrywać śluby, to mogę ci polecić obiektyw od 55-77 do 200-300. I tutaj tani i dobry jest Tamron 55-200, bardzo ostry, lekki i tani, więc zostanie ci jeszcze kasa na lampę, czy coś ;)

Nikon D90 półprofesjonalny ? Raczej bym go określił "dla wtajemniczonego amatora" :P.  Do tego zoom i lampa i razem chcesz się w 1500zł zmieścić, no graty. 

Tamron 55-200 f/4-5.6 to ciemne szkło i absolutnie na śluby się nie nadaje. 

Proponuję wyrwać używanego D3200 (na początek wystarczy, chyba, że strasznie zależy Ci na ergonomii), do tego również na początek proponuję 35mm lub 50mm 1.8 od nikona ze względu na brak śrubokrętu w D3xxx wersja D manualna pięćdziesiątki odpada, więc szukaj G. Używane można kupić bez problemu za 500zł. 

Nadal jednak nie podałeś, co fotografujesz mimo, że za wielu opcji w wyborze nie ma. 

Ew. D3100, 35/50 i do tego Tamron 17-50 2.8 z dopłatą. 

Opublikowano

Tamron nie jest ciemny, tylko normalny, tak jak Kit. To co ty podałeś to jest jasne ;) I zgadzam się ale 35 nie wiem czy jest takie dobre do nagrywania, szybciej 50 bym brał. Zależy co to ma być? I tutaj zamykasz się niestety w stałoogniskowym obiektywie.

D3200 nie ma silniczka, więc szukaj obiektywów z tym silniczkiem, tak żebyś nie zapomniał ;)

Ja proponuje D5100 + Tamron 17-50/2.8 / Nikkor 50/1.8 

Zawsze można wziąć coś ciemniejszego 3.5/4, a robić w większym ISO. D3100 sobie nie poradzi, ale coś z nowszym procesorem powinno bez problemu dać radę, bez utraty jakości (bez szumów) ;)

Opublikowano

Wybaczcie koledzy chodziło mi o obracany ekran o 180' a nie obiektyw ;)

Jak KONIECZNIE Ci na nim zależy to D5100, a szkło zależy od tego, co fotografujesz, więc napisz ;).

Opublikowano

Też doradziłem już na PW Nikona D5100 + 18-105 kita. Kolega nie zna się na fotografii, więc będzie na początku korzystać z automatu, ale dałem już poradniki do różnych trybów (P,A,S,M). A aparat będzie służyć do wszystkiego, do ogólnej fotografii, dlatego doradziłem zmiennoogniskowy, ze stabilizacją. A ponieważ budżet jest  ograniczony, to drugi obiektyw odpada.

Takiego Nikkora 50/1.8 z czasem można kupić ;) fajna rzecz, chyba, że zdjęcia w plenerze, zdjęcia przyrody i wgl, to Sigma 70-300/4-5.6 (900zł, ale warta ceny ;) posiadam i nie jest w cale ciemna).

­

Opublikowano
posiadam i nie jest w cale ciemna

No nie, w ogóle. Jasny zoom to można przyjąć wartość 2.8.

do ogólnej fotografii, dlatego doradziłem zmiennoogniskowy, ze stabilizacją.

Pomysł nienajgorszy, ale kupując taką 35/50 szkło zostaje z nami do końca DX. Do tego są dość ostre nawet na pełnej dziurze (przynajmniej wersje G, D niesprawdzałem). 

Jeśli autor tematu nie ma zamiaru brnąć w to dalej (tzn. od razu zakłada, że ma być to sprzęt wykorzystywany okazyjnie, na wyjazdy) to poważnie zastanowiłbym się nad bezlusterkowcem z wymienną optyką.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...