Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zewnętrzny dysk - co i jak?

Burned123

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

­Siemka!

Mam do was małą prośbę, chodzi o to, ze z zewnętrznym dyskiem nigdy nie miałem styczności i nie wiem jak dokładnie działaja a chciłbym sobie jakiś zakupić zamiast wszystko magazynować na 16GB Pendrivie.

Myślałem o SSD ale cena nie zadowoliła mnie. Wiem, że HDD będzie wolniejszy ale za to przy takiej samej cenie jak 64GB SSD to mogę mieć nawet 1/2TB.

Ale do rzeczy. Jak to dokładnie działa? Tj, podpinam do lapka/kompa (mówimy o wejściu USB 2.0/3.0) i w "Komputer" normalnie pojawia mi się kolejny dysk i wchodząc w niego widzę podstawową strukturę plików i katalogów? Czy pod względem prędkości przesyłu danych lepiej będzie mi kupić pendka o dużej pojemności czy jednak ten dysk?

Opublikowano

Dysku zewnętrznego używasz tak samo jak pendrive'a ;)

Jak dla mnie najlepszą opcją by był pendrive USB 3.0 o dużej pojemności - 64GB/128GB. Jest małych rozmiarów, prędkości też są dość duże.

Opublikowano

SSD jako zewnętrzny dysk? Zewnętrzny dysk bierze się jako magazyn na pliki, dlatego przyda się duża pojemność, chyba że wystarczy Ci 60-120GB, wtedy najlepszym rozwiązaniem będzie tak jak napisał @CiasteczkoMen pendrive na USB 3.0 ze względu na rozmiar i niezłą prędkość, lecz jeśli potrzebne Ci jest dużo miejsca, wtedy HDD 1-2TB..

Ewentualnie kolejnym rozwiązaniem mogłoby być przechowywanie plików w chmurze, google drive, dropbox itp. Wtedy pojemność ogranicza jedynie budżet, a prędkość Twój internet. Minus jest taki, że płacić trzeba co rok (bo zapewne darmowe rozwiązania oferują dla Ciebie za mało miejsca), ale wydaje mi się, że wyjdzie taniej niż na dysk.

Jakie masz wymagania dot. tego dysku? Jaki budżet?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...