Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tutorial][Gimpuj.Info]Jak Zrobić Migającą Diodę

Try_X

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poziom Trudności ; Średni

Autor ; GrimR

Link do ojczystego tematu ;

http://www.gimpuj.info/index.php/topic,478.0.html

1. Otwórz nowy przezroczysty obraz o wymiarach 400x400px. Ustaw sześć pionowych i sześć poziomych prowadnic Obraz -> Prowadnice -> Nowa prowadnica.

Współrzędne pionowych:

160px

230px

250px

270px

290px

310px

Współrzędne poziomych:

180px

230px

250px

270px

290px

310px

Zaznacz okrąg (Zaznaczenie eliptyczne [E]) o średnicy 280px i ustaw jak na rysunku poniżej.

17327_28_02_10_12_53_04.png

Na wszelki wypadek zapisz zaznaczenie do kanału Zaznaczenie -> Zapisz do kanału.

2. Utwórz nową przezroczystą warstwę, ja nazwałem ją led i tej nazwy będę używał w dalszej części poradnika. Teraz utwórz cztery kolejne przezroczyste warstwy przytrzymując klawisz [shift] i klikając LPM na ikonę Nowa warstwa w zakładce Warstwy. Jako kolor pierwszoplanowy wybierz #0f0, a drugoplanowy czarny (#000). Wybierz gradient ( [L]) Kolor pierwszoplanowy na kolor tła, kształt Promienisty.

Przeciągnij gradient na pierwszej nowej warstwie od przecięcia się prowadnic zaznaczonego na obrazku poniżej żółtym punktem do pierwszego czerwonego punktu. Na pozostałych nowych warstwach twórz gradient od żółtego punktu do kolejnych, coraz dalszych przecięć prowadnic.

17327_28_02_10_1_21_45.png

3. Pod warstwami led#1 do led#4 umieść nowe przezroczyste warstwy. Na warstwie led#5 wypełnij zaznaczenie zielonym kolorem, na warstwie led#6 powiększ zaznaczenie (Zaznaczenie -> Powiększ...) o 3px i wypełnij zielenią, led#7 - kolejne powiększenie zaznaczenia o 3px i wypełnienie zielenią, to samo na warstwie led#8.

17327_28_02_10_1_38_23.png

Możesz już usunąć prowadnice, aby potem nie przeszkadzały Obraz -> Prowadnice -> Usuń wszystkie prowadnice.

4. Usuń zaznaczenie (Zaznaczenie -> Nic [shift+Ctrl+A]) i rozmyj Gaussem (Filtry -> Rozmycie -> Rozmycie Gaussa...) warstwy z zielonymi kołami.

Promienie rozmycia poszczególnych warstw:

led#5 - 15px

led#6 - 30px

led#7 - 45px

led#8 - 60px

Połącz w dół warstwy: led#4 z led#8, led#3 z led#7, led#2 z led#6, led#1 z led#5.

5. Pomiń ten punkt jeśli chcesz stworzyć samą diodę bez tła.

Wypełnij warstwę Tło, deseniem, gradientem lub dowolnym obrazem. Ja użyłem deseniu Leather.

Duplikuj warstwę tło cztery razy i umieść po jednej kopii pod każdą warstwą led.

17327_28_02_10_1_54_40.png

Połącz warstwy led z warstwami tła w taki sam sposób, jak warstwy led w pkt. 4. Dla większej przejrzystości możesz zmienić nazwy warstw, ja ponumerowałem je zaczynając od najniższej.

6. Teraz dodamy naszej diodzie "efekt szkła".

Dodaj nową warstwę i na niej zaznacz elipsę tam, gdzie chcesz umieścić błysk. Jako kolor pierwszoplanowy ustaw biały (#fff). Wybierz gradient Kolor pierwszoplanowy na przezroczystość, kształt Promienisty i przeciągnij z góry na dół zaznaczenia.

17327_28_02_10_2_33_37.png

Połącz warstwy analogicznie jak w punktach 4 i 5 - na każdej diodzie musi się znaleźć jeden błysk.

7. Duplikuj warstwy 2, 3 i 4, kopie ustaw tak, jak widać na poniższym obrazku.

17327_28_02_10_2_46_10.png

8. Teraz optymalizuj animację - Filtry -> Animacja -> Optymalizuj (dla formatu GIF). Po chwili powinien otworzyć się nowy obraz, możesz go zmniejszyć, aby animacja nie była zbyt "ciężka" - Obraz -> Skaluj obraz..., ja przeskalowałem go do wymiarów 150x150px.

Modyfikuj atrybuty najniższej warstwy ustawiając czas wyświetlania na 200ms.

17327_28_02_10_2_53_50.png

9. Zapisz plik jako GIF pamiętając aby nie spłaszczyć obrazu, a zachować go jako animację.

Gratuluje, dobrnąłeś do końca.

Efekt ; 17327_28_02_10_2_56_20.gif

10.KONIEC !

UWAGA !!!

Powtarzam iż nie ja jestem Autorem tutka ! Więcej informacji w opisie oraz na początku tematu :)

Gość Mounthains
Opublikowano

masz pozwolenie na rozpowszechnianie tutka?

Opublikowano

LoL .

1. Modek nie jesteś

2. Będziesz HardCorem jak napiszesz do tego "Gościa"

PS> "Gościa" mówię z powodu jego rangi na tym forum -.-

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...