Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Wysokie zużycie procesora i pamięci RAM

xGooDLucK

Pytanie

Opublikowano

Witam, od jakiegoś czasu w moim komputerze występuje zbyt wysokie zużycie procesora oraz pamięci RAM. 

Przy włączonej przeglądarce, steam, skype, spotify (podstawowe programy)
Procesor: 80-90%~~
RAM: 80-90%~~

Dziwi mnie to w szczególności z tego powodu że jakiś czas temu przy tej samej ilości włączonych programów nie przekraczało ono nigdy 20 a nawet 15% zarówno na jednym jak i drugim.

Problem pojawia się dopiero w grach ponieważ potrafią lagować a nawet od czasu do czasu pojawia się bluescreen

RAM: Pamięć HyperX FURY DDR3 8GB (2x4)

Procesor: I5-4670 3.4GHz

Jeśli ktoś byłby tak miły żeby pomóc to piszcie z jakich programów i co wysyłać :)

@EDIT1: Dodam że zeskanowałem komputer programem Norton 360 i nie wykrył żadnego zagrożenia. (oprócz kilku plików cookies rzecz jasna) 

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli dobrze myślę to największe użycie powodują programy od steelseries i razera?

Tak. Usuń je z autostartu, uruchom ponownie komputer i sprawdź, czy zużycie procesora i pamięci zmniejszyło się.

Opublikowano

Duża ilość pamięci używanej przez proces svchost może być spowodowana przez usługę Windows Update. Podaj jeszcze zrzut ekranu z monitora zasobów, z zakładki procesor CPU, z rozwiniętymi kartami procesów i usług, posortowanymi według bieżącego użycia procesora - sortowanie malejące. 

Opublikowano

@Aranthor

http://i.imgur.com/HV7qo53.png

Jeśli dobrze myślę to największe użycie powodują programy od steelseries i razera? I tak dziwi mnie to że takie na pozór nie wymagające zbyt dużo programy żrą tak proca tej klasy.

@EDIT: Wracając do RAM'u, mam wyłączoną usługę Windows Update, jakiś inny pomysł co może wywoływać takie zużycie?

Opublikowano

@Santen

Zauważyłem to około miesiąc temu, jednakże dopiero teraz postanowiłem coś z tym zrobić. Co do aktualizacji sterowników. Nie sądzę żeby było to z tym związane. Jedyne co przez ten czas było aktualizowane to program Nvidia GeForce Experience który nie ma nic związanego z żadnym z tych komponentów. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...