Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

W jakim języku najłatwiej pisać gry www

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

­Witajcie! Wiem, kolejny temat, lecz nie piszcie chęci i pomysł to nie wszystko! Aktualnie jestem nowy ogólnie w temacie www. Chciałbym zrobić grę, najprostszą typu karty albo via www. Nawet gra na tekst (Wybierz opcje A, B lub C). Chcę się was zapytać w jakim języku jest najłatwiej i w jaki czas zrobiłbym chociaż prostą grę. Możecie podać link do poradników z góry dziena.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jeżeli jesteś całkowicie nowy w webdev - zacznij od fundamentalnych podstaw, czyli HTML i CSS. Dzięki temu będziesz w stanie stworzyć szkielet strony internetowej. W ramach interakcji z użytkownikiem i dodania dynamiczności - PHP, jakaś baza danych i JS. Z tym, że pisanie gry to nie jest bułka z masłem. Wyklepanie kodu strukturalnie w jednym pliku może pełnić rolę gry, ale gry bardzo niewydajnej, pełnej luk w zabezpieczeniach i niemalże niemożliwej w rozwoju. Weź na cel te technologie, o których wspomniałem. Zawsze też możesz zamiast PHP wziąć Javę, czy Railsy. W każdym razie - ucz się, a dopiero potem podejmuj się poważnych projektów.

<?php

//accurate debugging

echo 'dupa';

[Poradnik] Własna strona internetowa

Opublikowano

Jeżeli jesteś całkowicie nowy w webdev - zacznij od fundamentalnych podstaw, czyli HTML i CSS. Dzięki temu będziesz w stanie stworzyć szkielet strony internetowej. W ramach interakcji z użytkownikiem i dodania dynamiczności - PHP, jakaś baza danych i JS. Z tym, że pisanie gry to nie jest bułka z masłem. Wyklepanie kodu strukturalnie w jednym pliku może pełnić rolę gry, ale gry bardzo niewydajnej, pełnej luk w zabezpieczeniach i niemalże niemożliwej w rozwoju. Weź na cel te technologie, o których wspomniałem. Zawsze też możesz zamiast PHP wziąć Javę, czy Railsy. W każdym razie - ucz się, a dopiero potem podejmuj się poważnych projektów.

"fundamentalnych podstaw, czyli HTML i CSS [...] szkielet strony internetowej"

wtf. Jakie fundamenty, jaki szkielet? Chyba trochę ci nie wyszły porównania, bo o ile html można na siłę nazwać szkieletem, tak css to co najwyżej tapeta.

" interakcji z użytkownikiem i dodania dynamiczności - PHP"

Powiedzmy można na siłę powiedzieć, że php dodaje dynamiczności..., ale php i interakcja z użytkownikiem? hehehe, nie.

" kodu strukturalnie w jednym pliku [...] pełnej luk w zabezpieczeniach"

A co ma piernik do wiatraka?

" Weź na cel te technologie, o których wspomniałem"

Nie wspomniałeś o żadnej technologii.

Opublikowano

"fundamentalnych podstaw, czyli HTML i CSS [...] szkielet strony internetowej"

wtf. Jakie fundamenty, jaki szkielet? Chyba trochę ci nie wyszły porównania, bo o ile html można na siłę nazwać szkieletem, tak css to co najwyżej tapeta.

HTML można nazwać szkieletem, bo jest szkieletem i to wcale nie na siłę. I to są fundamentalne podstawy - jak chcesz bez znajomości tych podstaw stworzyć stronę? HTML i CSS powinien znać każdy, kto jakkolwiek zajmuje się tworzeniem stron - bez różnicy, czy back-endem, czy front-endem. Nie rozumiem skąd Twoje zdziwienie. 

" interakcji z użytkownikiem i dodania dynamiczności - PHP"

Powiedzmy można na siłę powiedzieć, że php dodaje dynamiczności..., ale php i interakcja z użytkownikiem? hehehe, nie.

I tutaj też nie rozumiem, dlaczego PHP dodaje dynamiczności na siłę. PHP pozwala na generowanie i tworzenie aplikacji internetowych w czasie rzeczywistym - jednym słowem dodaje dynamiki. I nie zacytowałeś całego zdania, bo parę wyrazów dalej jest mowa o JS - czyli o interakcji. Cytuj całość, a nie wybiórczo, bo cokolwiek wyrwane z kontekstu może stracić sens. 

" kodu strukturalnie w jednym pliku [...] pełnej luk w zabezpieczeniach"

A co ma piernik do wiatraka?

To raczej odniesienie do "Januszy PHP", którzy po wrzuceniu 

include('header.php')

uważają się za programistów. Ewentualnie jeszcze nawalą dwieście linijek kodu w index.php do obsługi całej strony.

" Weź na cel te technologie, o których wspomniałem"

Nie wspomniałeś o żadnej technologii.

Mówiąc "technologie" uogólniłem całość - zarówno PHP i JS, oraz CSS i HTML, których nie można nazwać językami programowania. 

--------

@ foxbond` - żeby nie klepać kolejnego postu na darmo, sprostuję tutaj. Źle dobrałem słownictwo, fakt, mój błąd. I masz rację, mówiąc, że programowanie strukturalne nie jest czymś złym, ale napisana tak aplikacja, a tym bardziej tak duża, jak projekt gry via www będzie miała bardzo ograniczone możliwości rozwoju, jak wcześniej wspomniałem. I znów moje myślenie mnie trochę wyprzedziło - sprawę luk w zabezpieczeniach i niewydajności gry chciałem odnieść do wcześniejszego zdania, w którym wspomniałem, że tworzenie gry nie jest proste i tworzenie jej, idące równolegle w parze z nauką języka to zły pomysł. 

<?php

//accurate debugging

echo 'dupa';

[Poradnik] Własna strona internetowa

Opublikowano

@foxbond` - HTML można nazwać szkieletem, bo jest szkieletem i to wcale nie na siłę. I to są fundamentalne podstawy - jak chcesz bez znajomości tych podstaw stworzyć stronę? HTML i CSS powinien znać każdy, kto jakkolwiek zajmuje się tworzeniem stron - bez różnicy, czy back-endem, czy front-endem. Nie rozumiem skąd Twoje zdziwienie. 

I tutaj też nie rozumiem, dlaczego PHP dodaje dynamiczności na siłę. PHP pozwala na generowanie i tworzenie aplikacji internetowych w czasie rzeczywistym - jednym słowem dodaje dynamiki. I nie zacytowałeś całego zdania, bo parę wyrazów dalej jest mowa o JS - czyli o interakcji. Cytuj całość, a nie wybiórczo, bo cokolwiek wyrwane z kontekstu może stracić sens. 

To raczej odniesienie do "Januszy PHP", którzy po wrzuceniu 

include('header.php')

uważają się za programistów. Ewentualnie jeszcze nawalą dwieście linijek kodu w index.php do obsługi całej strony.

Mówiąc "technologie" uogólniłem całość - zarówno PHP i JS, oraz CSS i HTML, których nie można nazwać językami programowania. 

Coś ci świta, ale nie bardzo łączysz wątki.

Nie mówię, że html nie jest podstawą tylko o zwrot fundamentalny, taka gra słów. Fundamentem jest *coś* z back-endu.

Co do tego fragmentu z dynamicznością - kłania się budowa zdań

W ramach interakcji z użytkownikiem i dodania dynamiczności - PHP{. Do tego} jakaś baza danych i JS

Tak normalna osoba odbierze twoje zdanie choć masz coś innego na myśli.

Dalej z pisaniem kodu strukturalnie - TO NIE JEST ZŁA PRAKTYKA. wtf ludzie, wszystko zależy od zastosowania. 

///Dobra, nie mam czasu, nie będę nic dalej pisał. Po prostu jeśli się udziela rady to muszą być precyzyjne, sprawdzone i bez niedomówień, a ty tylko wprowadzasz zamęt

Opublikowano

WTF co za pierdoły pierdolicie, te cały reklamy kursów PHP już Wam mózg zżerają - to nie programuje strony, a opisuje ją i PHP za dużo nie da bez JavaScript.

Co do tematu to już chyba wszystkie języki zostały podane i każdych przydałoby się nauczyć, bez różnicy od którego.

https://pl.wikipedia.org/wiki/JavaScript

pyhvh7E.png

Opublikowano

Zacznijmy od tego że php nie jest stworzone do gier no chyba że na małą ilość osób po drugie w jakim języku? Oczywiście że w Polskim

Opublikowano

Zacznijmy od tego że php nie jest stworzone do gier no chyba że na małą ilość osób po drugie w jakim języku? Oczywiście że w Polskim

wtf kolejny co coś gdzieś usłyszał, ale nie wie o co chodzi i głupoty gada. Dlaczego niby php nie nadaje się do gier? Język jak każdy.

Opublikowano

wtf kolejny co coś gdzieś usłyszał, ale nie wie o co chodzi i głupoty gada. Dlaczego niby php nie nadaje się do gier? Język jak każdy.

Wiem wiem ale mnóstwo osób mi pisało że php nie jest do gier i jakoś teraz nie mogę w nim pisać a wiadomo jakie forum tak jest 'nienormalne' mowa o GVW no ale co tam

Opublikowano

Widzę, że w temacie wypowiadają się sami znawcy.

Klasyk "PHP to nie język, to bełkot" - no cóż, po części to prawda. Jakieś klikacze w nim napiszecie, ale i tak nic dobrego z tego nie wyjdzie. Żeby napisać dobrą grę w PHP potrzebne są lata praktyki i doświadczenia. Wnioskując po waszych wypowiedziach, obu tych rzeczy wam brakuje.

Jeśli ktoś ledwo poznał PHP i chce robić w nik gry lub zamierza się go w tym celu nauczyć, to nie warto tego robić.

A teraz idźcie dalej pisać strukturalnie te wasze "projekty".

gamedevmania.com

Opublikowano

A czym różni się jedno od drugiego?

Mi się akurat via www kojarzy najbardziej z ogame, shakes&cośtam, plemiona, ale mogę się mylić.

A autor też niedokładnie określił.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...