Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[RECENZJA] Wiedźmin 3 Dziki Gon / Witcher 3 Wild Hunt

liif

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
logo.png

Wiedźmin 3 Dziki Gon jest to już 3 odsłona świetnej gry Wiedźmin oraz książki autorstwa Andrzeja Sapkowskiego który napisał ogółem 7 książek w tym:

-2 Tomy opowiadania: ,, Ostatnie życzenie'' ,, Miecz przeznaczenia ''

-Pięciotomowa Saga o Wiedźminie ,, Krew Elfów '', ,,Czas pogardy'', ,,Chrzest ognia'' , ,, Wieża jaskółki'' , ,,Pani Jeziora''

Wiedźmin 3 Dziki Gon tak jak jego poprzednie odsłony ,,Wiedźmin 2 Zabójcy Królów '' i ,, Wiedźmin''- który był pierwszą odsłoną gry , wszystkie części tej świetnej gry zostały wykonane poprzez studio ,, CD PROJEKT RED'' Wiedźmin 3 jest to gra typu RPG która stanowi już trzecią część przygód Geralta z Rivii.

200px-Geralt_of_rivia_1_by_ivances-d6iw9

Obraz przedstawia wygląd głównego    bohatera Geralta z Rivii o którym wspomniałem już wcześniej.

Podczas gry mamy momenty w których gramy postacią równie ważną ,która w grze ukazuje się po raz pierwszy. Jest nią niejaka Cirilla bądź jak nazywana przez postaci z gry w zdrobnieniu Ciri.

the_witcher_3___ciri_by_ivances-d7v55z5.              

Obraz przedstawia Ciri                                                             o której wspominałem wyżej.

Fabuła gry Wiedźmin 3 Dziki Gon koncentruje się na wątkach takich jak: 

1.Utraconej przez Geralta miłości.

2.Inwazji Nilfgaardu na Królestwa Północy.

3.Oraz jak mówi sam tytuł dotyczy mitycznych łowów.

Rozgrywka:Rozgrywka utrzymana jest sandboksowym stylu który daje graczowi bardzo dużą swobodę w eksplorowaniu rozległego świata gry który jest aż prawie 40-krotnie większy niż w Wiedźminie 2 Zabójcy Królów!Gra została stworzona na silniku REDengine 3 który oferuje nam jako graczom wyśmienitej jakości oprawę graficzną .Twórcy skupili się bardziej na bohaterach oraz postaciach występujących w grze niż na polityce ,większość postaci posiada własne różnorodne ciekawe,bogate oraz często dramatyczne zakończenie lecz zazwyczaj możemy spróbować takiej postaci pomóc gdy tylko możemy.To nie jest już nawet kwestia odcieni szarości to autentycznie przejmujące historie o ludzkich wadach,dylematach oraz słabościach ale również o walce z nimi . Wiedźmin jest to tytuł który przelewa się w różne gatunki typów gry.W grze ważną role pełnią także podejmowane przez nas decyzje niektóre są bardzo ważne dla świata gry a nie które trochę mniej(niekiedy jedno źle dobrane,wybrane zdanie może nam zamknąć drogę do jakiejś części rozgrywki jak i sprawić aby misja którą wykonujemy stała się dla nas łatwiejsza bądź trudniejsza). Gra nie narzuca nam tempa głównego wątku możemy do niego wrócić gdy nam się żywnie podoba . W grze zostały także użyte niektóre teksty oraz mity które zostały napisane przez Andrzeja Sapkowskiego.Także dla osób które lubią pozwiedzać tereny mogą natrafić na tak zwane ,, Ukryte Skarby'' które najczęściej są ukryte ,bądź strzeżone przez grupkę bandytów ,potworów albo po prostu trudno jest się do nich dostać i trzeba użyć głowy aby coś wymyślić. Geralt główny bohater nauczył się także skakać,pływać jeździć konno czego niestety nie mogliśmy robić podczasz 1 i 2 części gry.Także powstały nowe środki transportu takie jak Koń nazywany przez Geralta ,,Płotką''

The-Witcher-3-Wild-Hunt-6.jpg  Oraz łodzie gra umożliwia nam także szybką podróż poprzez dojście do jakiegoś znaku drogowego i wybranie do jakiego miejsca chcemy się udać.Gra umożliwia nam także wykonywanie ,,Wiedźminskich Zleceń'' które możemy znaleźć na tablicy ogłoszeń oraz u postaci napotkanych w wioskach,bagnach,miastach czyli na całym świecie gry!

20150603201947.jpgW grze tak jak poprzednio Geralt posiada dwa typy mieczy Srebny na potwory oraz Stalowy na ludzi.Nasz wiedźmin wykorzystuje dwa style wali Szybki i Ciężki . Szybkim wykonujemy szybsze cięcia ale zadajemy mniej obrażeń niż Ciężkim a za to Ciężkim zadajemy większe obrażenia ale wolniej uderzamy naszym mieczem.Rozwój postaci mamy podzielony na kilka kategorii . Rozwój postaci zależy tylko od nas w co wydamy następujące punkty oraz jak dopasujemy mutageny które zdobywamy pod czasz walk z  silniejszymi potworami .

201757.1426879077.jpg

W grze występuje także łatwy w obsłudze i nie trudny w zrozumieniu sposób wytwarzania przedmiotów który w grze jest nazywany ,,Rzemiosłem''. Opiera się on na znalezionych bądź kupionych przez nas schematach oraz składnikom dzięki którym możemy wykonać dany przedmiot bądź także użyć go w alchemii . Samodzielnie w przypadku mikstur bądź szukając u odpowiedniego handlarza .Według mojego zdania oraz niektórych jest to najlepsza gra ostatnich lat pod względem graficznym wiadomo roślinność nie jest tak piękna i bujna jak za oknem a twarzą daleko jest do rzeczywistości... Jednak całość tworzy w okół nas obraz świata bardzo prawdziwego oraz tak swojskiego co sprawia ,że zapominamy o wszelakich niedogodnościach .. Tym bardziej udźwiękowienie zostało dopasowane wyśmienicie oddaje ono nastrój grze który chcieli uzyskać twórcy .Polski dubbing nigdy mi się w grach nie podobał lecz dla tej gry zrobiłem wyjątek i gra pod względem dubbingu wywarła na mnie ogromne wrażenie sam z chęciom nagrodziłbym ludzi odpowiedzialnych za podkładanie głosu jakąś nagrodą często żałowałem ,że tak szybko niektóre dialogi się kończyły ponieważ głosy były świetnie dopasowane do postaci oraz gra aktorska była na najwyższym poziome jaki do tej pory widywałem w grach.W grze występują podkłady melodyjne typu mrożącego krew w żyłach oraz wesołe pełne życia melodie występujące w karczmach. 

OCENA OGÓLNA   

+Piękna oprawa graficzna.

+Świetnie dopasowana ścieżka dźwiękowa oddająca klimat gry.

+Sztuczna inteligencja na wysokim poziome.

+Niesamowity system rozbudowy postaci .

+Ogromy otwarty świat gry.

+Duża ilość misji pobocznych jak i głównych.

+Świetny Polski dubbing dobrany do wyglądu postaci .

+Niesamowita gra aktorska.

​+Różnorodność pod względem stylu gry odpowiednim dla danego gracza.

+Reali styczność postaci ich problemów oraz otaczającego nas świata.

-Czasem nie wczytywanie się postaci bądź NPC.

-Bugi występujące podczas kac scenek.

9.8/10 

[Pamiętajcie jest to jedynie moja ocena/recenzja gry]

Zapomniałem dodać ,że gra występuje jak na konsolach nowych generacji czyli PS4 oraz Xbox One jak i na Komputerze.

Wymagania komputerowe(jeśli ktoś nie zna):

Minimalne Wymagania :

-Procesor INTEL CPU CORE i5-2500k 3.3GHz / AMD CPU Phenom II X4 940 bądź lepszy.

-Karta graficzna Nvidia GPU GeForce GTX 660 / AMD GPU Radeon HD 7870 lub lepsza.

-DirectX:wersja 11.0.

-Ram :6 GB pamięci ram.

-Miejsce na dysku : 40 GB 

-System operacyjny :64-bitowy Windows 7 lub 64 -bitowy Windows 8

Wymagania rekomendowane:

-Procesor: INTEL CPU Core i7 3770 3,4 GHz /AMD CPU AMD FX-8350 4 GHz bądź lepszy.

-Karta graficzna: Nvidia GPU GeForce GTX 770 / AMD GPU Radeon R9 290 bądź lepsza.

-DirectX: 11.0.

-Ram: 8+ GB pamięci ram.

-Miejsce na dysku : 40 GB 

-System operacyjny :64-bitowy Windows 7 lub 64 -bitowy Windows 8.

logo3_en_display.png

18-witcher-638x200.png

POMOGŁEM? ZOSTAW +! DZIĘKI!

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Potwierdzam. Wszystko wygląda dość chaotycznie, choć nie jest to raczej sprawa tekstu.

I3-4130 10GB DDR3 Geforce GTX 760 2GB GDDR5 | PS2 Fat SCPH-30004 FMCB 1.8 | PS3 Super Slim 500GB CECH-4004C | Microsoft Lumia 550

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Poprawiłbym wiele błędów, literówek itd. np. czytająć "kac scenki" roześmiałem się :D

PC: CPU: Intel Core2Duo E8400 3.0GHz, MOBO: Asus P5Q SE, RAM: Kingstone 2x2GB DDR2 800MHz, Zasilacz: Chieftec GPA-500S8 500W, Obudowa: SuperCase SK337, GPU: Asus Radeon HD 6670 1GB GDDR5, HDD: Samsung 500GB

Laptop: ASUS A555L

• 7 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jak dla mnie Wiedźmin to jest najlepsza gra w jaką grałem, pomimo tego, że jest tam sporo bugów zwłaszcza z misjami lub znikającymi postaciami, lecz w każdej grze są jakieś bugi. Moim zdaniem 10/10 gra i recenzja bardzo fajna tylko za duża czcionka moim zdaniem :D

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Mi jakoś wiedzmin 3 nie przypadł do gustu w sensie dobra gra ale szybko mi się znudziła ale może po prostu jestem inny heh , swoją drogą dobra recenzja +

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...