Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Windows Vista się nie uruchamia

DaMiX211

Pytanie

Opublikowano

Witam,

o tuż jak w temacie mam problem z windowsem vista.

Może powiem od początku. 

Ponad rok temu zjeb... mi się komp może nie do końca miałem taki problem, że nie dbałem o niego kompletnie miałem  ok 900 GB zajętego i przez pięć lat posiadanie nic nie robiłem komputer strasznie się zawirusował.

Chcąc bawić się dalej robiłem to co zawsze jakieś tam opcje resetu z płytki takie "chu.. muje dzikie węże"

no, ale jak na zero wiedzy o tym co robiłem coś zjebał... .

Wtedy przestałem się tym bawić i zapytałem informatyka ten od razu, że nowy windows nie chciałem się w to 

bawić więc zakupiłem nowy komputera a stary w szafę.

Dzisiaj robiąc porządki coś mnie korciło żeby sprawdzić.

Podłączyłem włączam po ponad roku nie użytkowania.

I co tutaj zaczyna się problem kiedy go włączam wszystko ładnie się ładuje kiedy wpisuje pasy i chce się zalogować 

wyskakuje takie niebieskie okno "has problem..." i komputer włącza się od nowa.

Informatyk twierdził wtedy, ze trzeba nowego windowsa wgrać, ale ja nawet się za to nie biorę bo jeszcze gorzej zrobię bo

z tego co wiem trzeba mieć jakieś umiejętności itp.

Mam pytanie czy da rade coś zrobić z biosu np. zresetować cały komp lub z trybu awaryjnego bo ten się normalnie ładuje ?

Z góry dzięki za pomoc.

837371446280124127260.png

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zawsze możesz sobie wypalić na CD / stworzyć bootowalnego pendrive z jakąś dystrybucją linuxa - dzięki temu uzyskasz dostęp do plików na komputerze. Co więcej, Vista o ile się nie mylę po włożeniu nośnika z systemem miała opcję "naprawy systemu", być może pomoże  :)

apple.png

Opublikowano

@Aranthor

A jeszcze takie pytanie gdybym zakupił orginalny system vista taki sam jak na komputerze bez problemy mógłbym go zainstalować czy ten błąd to uniemożliwia ?

Opublikowano

Informatyk twierdził wtedy, ze trzeba nowego windowsa wgrać, ale ja nawet się za to nie biorę bo jeszcze gorzej zrobię bo z tego co wiem trzeba mieć jakieś umiejętności itp.

Do samodzielnej naprawy niektórych problemów również trzeba posiadać jakieś umiejętności. Poza tym w Internecie jest mnóstwo poradników opisujących instalację systemu.

Jeśli nie chcesz zacząć od instalacji systemu, warto by poznać przyczynę niebieskiego ekranu. W tym celu uzyskaj dostęp do partycji systemowej (Linux Live, podłączenie dysku do innego komputera), umieść tutaj archiwum z 3 najnowszymi plikami z folderu C:\Windows\Minidump i podaj link.

Opublikowano

Zdecyduj się co chcesz zrobić, jeśli tylko odzyskać dane to po cholerkę ci zakup systemu i jego instalacja, wystarczy podpiąć dysk w innym kompie, albo też  nie musisz nic kupować, wystarczy zainstalować dowolny system co masz na tym kompie i odzyskać dane.

BSOD w starszych sprzętach po dłuższym czasie użytkowania głownie powodują powoli uszkadzające sie części , nikt nie jest w stanie stwierdzić nawet na podstawie minidampów co dokładnie uszkodzone, bo może to być problem ze sterownikiem, samym kontrolerem ale i z pamięciami RAM.

Może też być problem z biosem i zmianami jego konfiguracji,  głownie przestawieniu się w wyniku resetu biosu  trybu ACPI albo zmiany konfiguracji kontrolera dysku, co w 100% powoduje pady systemu nie używanego przez dłuższy czas.  

Jak widzisz moje idiotyczne jak to uważasz wywody sprowadzają się o tego że bez pojęcia co się dzieje nic nie zrobisz, bo zadając z czasem jeszcze głupsze pytania sam sobie stwarzasz problem zamiast go rozwiązać i załatwić sobie kogoś kto to zrobi na miejscu albo baw się sam i z czasem dojdziesz do tego co jest uszkodzone po którejś tam z kolei uwalonej instalace systemu bo bawić się w zgadywanie co akurat jest problemem w tym kompie raczej nikt nie będzie jesli nie jesteś w stanie przedstawić dokładnie problemu. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

BSOD w starszych sprzętach po dłuższym czasie użytkowania głownie powodują powoli uszkadzające sie części , nikt nie jest w stanie stwierdzić nawet na podstawie minidampów co dokładnie uszkodzone, bo może to być problem ze sterownikiem, samym kontrolerem ale i z pamięciami RAM.

Czasami analizując zrzut błędu można przynajmniej stwierdzić, czy problemem jest software czy hardware, a nawet wskazać winowajcę. To wyznacza dalsze kroki postępowania.

Opublikowano

Tu chodziło o błąd "STOP: 0x0000000A" jest to błąd związany z sterownikami,ustawieniami BiOS, ale dokładnie nie wiedziałem jak to ogarnąć więc oddałem do informatyka i stwierdził, że jak chcę dane odzyskać to jakie i mam dać mu nośnik a cały komputer do czyszczenia więc będzie jak nowy :) .

Oczywiście dzięki za pomoc 

Closed.

Opublikowano

To chyba logiczne że trzeba cokolwiek widzieć co zrobić, a co to się okaże dopiero jak się siedzi przy tym kompie. Zresetować hasło, naprawić rejestr czy jakąś zepsutą część przez którą jest problem. 

Opublikowano

No właśnie dalsze... czyli włączenie / wyłączenie danego podzespołu lub jego wymiana.  Czasem wystarczy wyciągnąć przeczyścić sloty i gotowe, a czasem ustawić właściwie BIOS. Od tego powinien zacząć a nie podłączać kompa i od razu pisać o problemach. 

W końcu nie mamy  nawet pojęcia jak był ustawiony pierwotnie BIOS, jak napisałem wcześniej zmiana tylko jednego z ustawień praktycznie zawsze uwali system ( czasami rejestr ) , pokazując błędy w hardware czasem sterownikach. 

Vista jako nie za bardzo dopracowany system ładuje niektóre sterowniki dopiero po zalogowaniu się stąd problemy i wywalanie systemu. 

Opublikowano

To chyba logiczne że trzeba cokolwiek widzieć co zrobić, a co to się okaże dopiero jak się siedzi przy tym kompie. Zresetować hasło, naprawić rejestr czy jakąś zepsutą część przez którą jest problem. 

To żeś mi pomógł. Nie założyłem tematu po to byś mógł się idiotycznie wypowiadać co byś zrobił. Tylko oczekiwałem odpowiedzi co mam zrobić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...