Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Unity 5.1.1f1 - brak opcji "Fixed Angel" w Rigidbody 2D

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wczoraj zainstalowałem sobie unity 5.1.1f1 i zauważyłem że w komponencie Rigidbody 2D nie opcji "Fixed Angel". Ktoś wie jak to przywrócić ??

Załączam także screen'a :

post-569699-0-27812900-1434911530.png

Opublikowano

Ja korzystam bodajże z wersji 5.1.1.f2 czy f4 beta (nie wiem czy czymś różnią się wersja beta od wersji finalnej) i nie spotkałem się z takim czymś, wybacz nie pomogę... Mógłbyś mi podać gdzie to jest?

Opublikowano

Wybrałem postać, i dodałem komponent Rigidbody 2D i tam powinna być opcja "Fixed Angel" ale nie ma jej. Kupiłem wczoraj kurs tworzenia gier w unity i tam jest właśnie, a robię wszystko krok po kroku. W kursie chyba jest użyta wersja 5....

Opublikowano

Ok dzięki

Pobieram właśnie wersję którą używa w kursie tzn. Unity 5.0.0f4 i zobaczę czy się pojawi.

Znalazłem rozwiązanie, jak ktoś nie ma opcji "Fixed Angel" wystarczy w Rigidbody 2D w zakładce Constraints wybrać "Freeze Rotation Z"

Opublikowano

@maniek1310 naucz się, że kolejnego posta jednego pod drugim możesz dodać po upływie 24 godzin.

@topic @Eru-iluvatar

http://docs.unity3d.com/Manual/class-Rigidbody2D.html

Fixed Angle- Can the rigidbody rotate when forces are applied?

Fixed Angle blokuje obracanie się obiektu kiedy działają na niego siły, w skrócie blokuje obracanie.

@Sopelek997 dzięki za poprawienie błędu :P

2cf6pe0.jpg

"Hmm jak by to powiedzieć... Moje pierwsze wrażenie o grupie... Nie lubię was..." - Kakashi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...