Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Równomierny podział łącza

wakus456

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

chciałbym podzielić internet (10mb/s) pomiędzy Laptopem i PC w domu (router TP-LINK; model TD-W8951ND). Z tym, że do laptopa ma być bezprzewodowo. Strasznie mi to na razie przeszkadza, gdy gram na PC a na laptopie brat siedzi na internecie. W CS'ie ping mi skacze, że się nie da grać. Dlatego chciałbym podzielić jakoś łącze, żeby PC i Laptop wykorzystywało z tego po połowie i oba urządzenia nie przeszkadzały sobie. Nie wiem czy da się w ogóle coś takiego zrobić, dlatego proszę Was o pomoc. Mam nadzieję, że coś zrozumieliście (jeśli coś niejasne to wytłumaczę jeszcze raz).

Z góry dziękuję,

Pozdrawiam.

Opublikowano

Kup router co to robi , z 200-400 zł powinno wystarczyć 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Wejdź na laptopa i ustaw ograniczenie rezerwowej przepustowości, najlepiej tak na 60%-80%. Bo nie wiem czy taką funkcje na ograniczenia łącza znajdziesz w swoim routerze.

Opublikowano

Nie na tej zasadzie działa rezerwacja więc mu to nie będzie przydatne do niczego. Akurat rezerwacja nie ma nic wspólnego z transferem czy rozdzieleniem łącza  do INTERNETU 

Może ewentualnie nauczyć się konfigurować QoS 

Opublikowano

A mógłby mi ktoś ewentualnie wyjaśnić co to jest to QoS i o co w tym chodzi?? I czy to na pewno zadziała?

Szukam, szukam o co chodzi z tym QoS i nic z tego nierozumiem, bo jest dla samych PC z okablowaniem i nie ma nic o bezprzewodowym połączeniu.

Opublikowano

Instrukcja obsługi routera tam pisze jak konfigurować router. Jeśli nie potrafisz to szukaj po forach może ktoś gdzieś napisał jak w tym modelu to zrobić. 

To jak dla mnie problematyczna usługa i kompletnie nie przydająca się w sieciach domowych z kilkoma komputerami.

Opublikowano

No to próbuj, twój router, twoje adresy i konfiguracja sieci . 

Jak byś nie zrozumiał idei QoS to podnosi ona tylko priorytety usług a nie powoduje zmian prędkości czy zarządzania nimi. Jak chcesz ustawiać to wystarczy że dodasz reguły dla swojego kompa. 

Opublikowano

Klonowanie ( kopiowanie adresu ) nie ma nic wspólnego z transferami to sobie odpuść. 

Opublikowano

Ok dzięki czyli nie da rady na podzielenie tylko zmianę priorytetów. A jeśli chciałbym na PC i Lapku grać online to co zrobić, żeby ping mi nie skakał lub nie był zbyt wysoki?

Opublikowano

Najlepiej się będzie grało tam gdzie wyższe priorytety ale ty nic nie zrobisz ani nie polepszysz jeśli masz słaby internet.

Cokolwiek robisz na routerze nie ustawiasz nic innego jak tylko transfery priorytetowe  po lokalnej sieci i nie wpływasz w żaden sposób na dostęp do internetowego łączą, to już problem z dostawcą i łącza . 

Opublikowano

Chodzi o to że on nie ma możliwość sterowania przepustowością tylko priorytetami , i jak piszesz wygląda to naprawdę biednie w porównaniu dl twoich ustawień 

Net limiter instaluje się na kompach na których chce się ograniczać,   jeśli chodzi o gry to i tak niewiele to zmieni bo i tak niewiele one zabierają pasma nawet w czasie najwyższego obciążenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...