Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czego uczy Naruto ?

rogoendplis

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak na prawdę niczego. Niby udaję, że jest inaczej, ale to fałszywa ambitność. Jak doszukujesz się takich rzeczy wśród battle shounenow to polecam full metall alchemist brotherhood. Generalnie wyroslem z takich serii, tzw. shounenow, ale do fma:b to jednak mam szacunek, bo to nie byle shounen.

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngArdina

Co do FMA:B się zgodzę, dla mnie absolutne arcydzieło, najlepsze anime jakie dotąd oglądałem.

Naruto? W sumie niczego... Jeśli już tak naprawdę bardzo doszukiwać się jakiś wartości w tym anime, czegoś co można z niego wynieść to to, żeby nigdy się nie poddawać, zawsze dążyć do celu i "friendship is magic", w sumie to tyle.

Opublikowano

A tam pier*****ie od rzeczy.... Każde anime czegoś uczy, bo w każdym są bohaterowie, występujący w anime/mandze, krórzy mają swoje cechy i właśnie tymi cechami kreują swoją osobowość i ta ich osobowość nas czegoś uczy. 

Anime to bohaterowie i historia, w Naruto również to znajdziemy i w przypadku tego anime jest mnóstwo bohaterów, którzy czegoś uczą. 

Nie chce mi się rozpisywać, który bohater jest w stanie czegoś nas nauczyć więc : 

http://manga-and-anime-forever.blogspot.com/2013/07/czego-ucza-nas-bohaterowie-mangi-i.html

"mały Obito jest kawaii niezdarą," Jak to zobaczyłem to od razu wyłączyłem ten zjebany blog. :D

Każde anime czegoś uczy? Powiedziałbym teraz, że to Ty pierdolisz głupoty. Z ecchi haremówek gdzie 99% anime stanowi fanserwis, postacie to pustaki, a fabuła cienka jak sik komara też dużo wyniesiesz c'nie?

Opublikowano

"mały Obito jest kawaii niezdarą," Jak to zobaczyłem to od razu wyłączyłem ten zj****y blog. :D

Każde anime czegoś uczy? Powiedziałbym teraz, że to Ty pierdolisz głupoty. Z ecchi haremówek gdzie 99% anime stanowi fanserwis, postacie to pustaki, a fabuła cienka jak sik komara też dużo wyniesiesz c'nie?

Nawet nie wiem co to za blog, podałem tylko przykład. 

Na j****y przymus nawet w ecchi znajdziesz coś co cię nauczy, ale chyba wiadome jest to, że chodziło o te "normalne" anime, a nie o ten syf dla desperatów. 

Wcale ten blog nie jest taki zj****y, trzeba było poczytaj dalej: 

Jednak nauczyłam się czegoś patrząc na niego - nasz świat nie jest idealny, jest pełen okrucieństwa, śmierci i innych strasznych rzeczy. Mimo tego, jednak nie mamy wyboru - musimy w nim żyć, jednak możemy sobie jakoś "pomóc" w pokolorowaniu naszego świata, nie trzeba od razu rozpętywać wielkiej wojny, rozwalać wszystko, co niepotrzebne i tworzyć świat idealny bez przegranej, walk, śmierci... "

Opublikowano

takich rzeczy to cię powinno życie uczyć a nie jakieś bajki dla dzieci

tak samo jak te zjeby z kucykami

"KUCYKI NAUCZYŁY MNIE CO TO PRAWDZIWA PRZYJAŹŃ" xD

52126142219396245817.jpeg

Opublikowano

A tam pier*****ie od rzeczy.... Każde anime czegoś uczy, bo w każdym są bohaterowie, występujący w anime/mandze, krórzy mają swoje cechy i właśnie tymi cechami kreują swoją osobowość i ta ich osobowość nas czegoś uczy. 

Anime to bohaterowie i historia, w Naruto również to znajdziemy i w przypadku tego anime jest mnóstwo bohaterów, którzy czegoś uczą. 

Nie chce mi się rozpisywać, który bohater jest w stanie czegoś nas nauczyć więc : 

http://manga-and-anime-forever.blogspot.com/2013/07/czego-ucza-nas-bohaterowie-mangi-i.html

Tylko pytanie, czy w naruto bohaterowie są dobrze zrobieni pod kątem psychologicznym, czy ich przemyślenia oraz charakter jest wiarygodny. Czy autor odpowiednio skupił się na danych postaciach, czy może niektóre ciekawe olał? Wiadomo, można się nauczyć czegoś z naruto, ale jest to wynik przypadku związanego z tym, ze bądź co bądź naruto jest to jakaś historia z postaciami, podobnie nawet Ty to sformułowałeś. Jednakże nie jest to cecha charakterystyczna naruto, dla której ktoś miałby obejrzeć to anime. Nie jest to aspekt, ktory moglby być że tak powiem popisem dla calej serii. Zapraszam do serii z gatunku psychologiczne, one są dosyć wiarygodne i faktycznie skłaniają do przemyśleń. Oczywiście ważne jest również to, żeby sam oglądający miał pewną inteligencje emocjonalną. Niektórzy oglądają po prostu  dla "czystej" rozrywki, nie dostrzegają pewnych walorów, które dostrzec może bardziej, ze tak powiem koneser. To jest wlasnie piękne w anime, że są na tyle różnorodne, że każdy może znaleźć coś dla siebie. Co do polecanych serii psychologicznych przeze mnie to będą to: Welcome to the nhk, zankyo no terror, monster (to polecam fanom serii bez fanserwisu, supermocy, akcji,  tylko po prostu doceniających jakość przedstawianych wydarzeń, ich spójność oraz wykreowane postaci), Death parade, psycho pass, mahou shoujo madoka magica.

Wszystkie te serie są naprawde dobre jako reprezentanci swoich gatunków ;)

Wiadomo, życie jest najlepszym nauczycielem, lecz musisz przyznać, że odpowiednio opowiedziana historia dla niektórych widzów może również przynieść kilka nauk, że tak powiem. Np. dla tych, którzy mają podobne problemy do tych co są omawiane w serii. 

Opublikowano

Powinno, ale to nie znaczy, że ktoś kto nie istnieje nie może Cię czegoś nauczyć. 

Tak jak w szkole uczą Cię dodawania, to tutaj nauczą Cię czegoś innego, ale popieram to co napisałeś. 

Opublikowano

Powinno, ale to nie znaczy, że ktoś kto nie istnieje nie może Cię czegoś nauczyć. 

Tak jak w szkole uczą Cię dodawania, to tutaj nauczą Cię czegoś innego, ale popieram to co napisałeś. 

Tylko, że prawdziwa nauka nie to nie jest potwierdzenie jakichś konkluzji wynikających z serii, zgodzenie się z nimi, czy też nawet głębsze utożsamienie się z takowymi podczas serii. Moim zdaniem prawdziwa nauka polega na empiryzmie, na dysonansie poznawczym, cóż, prawdą natomiast jest, że anime to moze byc taki "wstęp" do nauczenia czegoś oraz moze też sprawić iluzje jakoby faktycznie widz stał się inny z pewnej strony, ze tak powiem po obejrzeniu serii ;) Niestety proces nauczania jest bardziej skomplikowany.  

Podsumowujac: anime moze wiarygodnie odzwierciedlać psychologię bohaterów, ich zmiany co umożliwi spojrzenie na to z perspektywy takiej pseudoobiektywnej  co moze byc jakimś tam krokiem ku temu by jakąś wiedze sobie przyswoić. Tylko, ze najczesciej,z eby to dzialalo trzeba z problemami bohaterow sie utozsamiać i zrobic cos jszcze w zyciu, zeby nauka byla "pełna" ;) 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Uczy tego co kazdy battle shounen. Przyjaciele daja Ci sile, jak walczysz za przyjaciol to jestes milion razy silniejszy. Bajka uczy bajek.

Opublikowano

Anime to jest to samo co książka lub film albo wiersze itp. przekazuje nam coś a każdy ma prawo inaczej to odebrać. W różnych anime jest różny przekaz, w niekórych nie ma przekazu wcale. Ale na pewno nie można stwierdzić że żadne anime nie nauczyło nikogo czegoś wartościowego.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Naruto uczy wytrwalosci bo jest ponad 600odc. nie tak serio to uczy wytrwalosci i ze zycie nie jest kolorowe.. ale moze byc lepiej i oczywiscie jak uzywac roznych technik ninja miedzy innymi jak rzucac shurikenem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...